Mjälleksem (seborroiskt eksem) – Goda råd till effektiv behandling

: 18/10/2023

Mjälleksem, också kallat seborroisk dermatitis/eksem, är en mycket vanlig hudsjukdom som många svenskar lider av. Mjälleksem ger klåda, huden fjällar och kan vara röd i varierande grad. Sjukdomen är ofta kronisk.

Mjälleksem uppstår på ställen där det finns många talgkörtlar. Ett vanligt ställe att drabbas av mjälleksem på är i hårbottnen. Mjälleksem behandlas med svampdödande hårbottenkur och krämer.

I svåra tillfällen används också binjurebarkhormonkräm. Mjälleksem är ofta lätt att behandla.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Fakta: 5 snabba om mjälleksem

  1. Mjälleksem är en mycket vanlig hudsjukdom som många svenskar har i större eller mindre grad i perioder i deras liv – andra kan ha svåra symptom och kroniskt mjälleksem
  2. Mjälleksem ses som mjäll i hårbottnen, fjällande eksemförändringar i ansiktet (panna, ögonbryn och -fransar, nävingar) och på bröst, rygg, navel och ljumske
  3. Mjällen är ofta lätt oljiga och gula eller små och ljusa
  4. Orsaken bakom är bland annat en svamp som lever i den oljiga huden
  5. Behandlingen avlägsnar svamp och är ofta mycket effektiv

Vad är mjälleksem?

Mjälleksem är en av de mest utbredda eksem som ger klåda, fjällande hud och ofta rodnad i varierande grad. Mjälleksem uppstår på områden där det finns många talgkörtlar. Mjälleksem ses därför typiskt:

  • I hårbottnen
  • I ansiktet
  • På ryggen
  • På bröstet
  • I hudveck

Seborroiskt eksem är symmetriskt och under de gula och oljiga eller torra och vita mjällen är huden röd. Hos spädbarn och babyer hittar man typiskt utslaget i hårbottnen (arp), i hudveck och även i blöjregionen.

Mjälleksem är mycket utbrett och på en eller anan tidpunkt i livet antas det att upp mot 30 procent av befolkningen upplever det i kortare eller längre perioder.

Svåra fall av mjälleksem ses dock mera sällan och det är endast 5 procent av den vuxna befolkningen som upplever mjälleksem med svår hudirritation, ömhet och klåda.

Mjälleksem kan i en del tillfällen förväxlas med psoriasis, som kan ge liknande utbrott och symptom.


Mjäll och eksem i hårbottnen

Seborroiskt eksem börjar ofta som mjäll i hårbottnen, varefter det senare kommer rodnad och klåda. Mjäll är i många tillfällen tecken på mjälleksem.

Upplever du mjäll i hårbottnen är det därför en god idé att vara uppmärksam på följande symptom:

  • Mjällen kan vara torra, fina, vita flagor som man kan se i hårbottnen eller på kläderna när mjällen faller
  • En del kan uppleva oljiga mjäll som sätter sig som större flagor i håren
  • Hårbottnen kan vara röd och samtidigt kan en del också uppleva håravfall
  • Huden bakom öronen kan också bli röd och fjälla
  • I en del tillfällen kan det uppstå en tjock asbestliknande skorpa av mjäll i hårbottnen, vilket kan kräva speciell behandling

Mjälleksem i hårbottnen behandlas med en svampdödande hårbottenkur.

Du kan pröva Scalp Cure från Astion Pharma, som är en hårbottenkur mot mjäll, irriterad och kliande hårbotten, som ofta är symptom på psoriasis och mjälleksem.

Hårbottenkuren verkar mot klåda, irritation och mjäll. Kuren verkar genom att bekämpa överväxten av jästsvamp i hårbottnen.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

I mycket extrema tillfällen av mjälleksem i hårbottnen kan man riskera håravfall.

Även om det aldrig är behagligt att tappa hår, är det lyckligtvis mycket sällan ett ihållande tillstånd. Håret kommer därför i de allra flesta tillfällen att växa ut igen inom 1-6 månader. Upplever man håravfall i förbindelse med mjälleksem bör man uppsöka läkare.

Därefter kan det vara en god idé att se närmare på sina kostvanor, som också kan hjälpe på mjälleksem.

Mjälleksem i hörselgången

Mjälleksem kan också uppstå i hörselgången, där eksemet är orsak till att det uppstår klåda och eksem. Du kan läsa mera om eksem i örat här.


Fjällande eksem i ansiktet

Mjälleksem i ansiktet visar sig typiskt vid:

  • Näsvinge
  • Mellan ögonbrynen
  • I den mittersta delen av ögonbrynen

Från de angripna områdena kan eksemet med mjäll och rodnad sprida sig till panna, kinder och också området omkring munnen.

2 produkter för att ta hand om flagnande hud i ansiktet

Daglig vård för flagnande hud och utslag i ansiktet

250 kr

Se produkt

Mjälleksem på kroppen

Om man har mjälleksem på kroppen, så visar detta sig typiskt som små, röda fläckar som senare växer ihop till större områden. På dessa områden är huden torr och fjällande.

De flesta som upplever mjälleksem på kroppen upplever utbrotten vid bröstbenet och överst på ryggen.


Mjälleksem i hudvecken

Det är sällan att mjälleksem uppstår i hudvecken, men det kan dyka upp ibland. Mjälleksem i hudvecken uppstår oftast i:

  • Armhålorna
  • Under brösten (hos kvinnor)
  • I ljumsken
  • På de yttre könsläpparna

Mjälleksem hos barn och spädbarn

Mjälleksem hos bebisar kallas också för arp. Hos nyfödda och i de förste levnadsveckorna kan det uppträda en variant av mjälleksem, som bara ses hos spädbarn.

Eksemet uppstår för att barnets talgkörtlar påverkas av hormoner från mamman. De oljiga mjäll, som också kallas arp, är således tecken på ett lätt mjälleksem.

Gå direkt till: Behandling av mjälleksem

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

9 generella symptom på mjälleksem

  1. Oljiga, gula mjäll i hårbottnen
  2. Torra, vita mjäll i hårbottnen
  3. Rodnad och klåda i hårbottnen
  4. Håravfall i speciellt svåra tillfällen
  5. Mjäll och rodnad vid ögonen
  6. Mjäll och rodnad vid näsan
  7. Mjäll och rodnad i armhålorna
  8. Mjäll och rodnad vid könsdelarna
  9. Infektion i hårsäckarna vid bröstet och på ryggen

Smittar mjälleksem? Och är det farligt?

Eksemet varierar från person till person och det är därför nästan omöjligt att ge ett entydigt svar.

En sak är dock säker, och det är att mjälleksem inte smittar. Du ska därför inte vara nervös för att vara i närheten av personer som lider av mjälleksem, eftersom du inte kan få det på detta sätt.

Vi har alla den jästsvamp på huden, som kan ge mjälleksem, och det är inte alla personer som har tendens till att utveckla den överproduktion som ger mjälleksem.

Det är svårt att avgöra huruvida mjälleksem egentligen är farligt. Som utgångspunkt är det inte, men i mycket sallsynta tillfällen kan mjälleksem vara ett symptom på allvarliga sjukdomar såsom HIV.

Även om en del människor kan ha svåra problem med mjälleksem hela deras liv, är eksemet i sig själv inte farligt. Det betyder dock inte att det inte kan vara mycket besvärande, och det är därför viktigt att man, tillsammans med sin läkare, finner en lösning på problemet.


Varför får man mjälleksem?

Mjälleksem beror på flera olika faktorer. Det beror bland annat på hudens reaktion på en annars naturligt förekommande hudsvamp (pityrosporum ovale). Svampen trivs bäst i oljig hud – alltså hud med många talgkörtlar och en stor produktion av talg.

Mjälleksem och mjäll i hårbottnen är ofta familjärt, därför är sjukdomen delvis ärftlig.

Även om man inte känner till den direkta orsaken till att man får mjälleksem, finns det dock mycket som tyder på att det är gärsvampen malassezia furfur eller pityrosporum ovale, som alla vuxna har på huden, som orsakar eksemet.

Jästsvampen lever bäst i områden där det finns stor talgproduktion och eksemet uppstår alltså när svampen finns i ett mycket stort antal.

För många är symptomen på mjälleksem mindre om sommaren för att därefter bli värre under vintern.

Finns det något man ska vara speciellt uppmärksam på?

Om du upplever en svår klåda i hårbottnen, kan det vara ett tecken på att du har mjälleksem. Innan du drar denna slutsats, är det dock viktigt att ta reda på om det istället handlar om lus.

Finns det ett mycket tjockt mjällager i hårbottnen, ska man också vara extra uppmärksam, eftersom detta också kan vara ett tecken på psoriasis, som i de flesta tillfällen visar de första tecknen i hårbottnen.


Vad kan man själv göra?

Det kan vara svårt att förebygga mjälleksem, men om man har en ökad risk för att få det, för att man har mycket oljig hud, är det viktigt att man dagligen tvättar sig med vatten och tvål.

Om man har mjäll i hårbottnen är detta som regel ett av de första tecknen på mjälleksem. För att bekämpa det tidigt kan man med fördel använda en svamphämmande mjällshampoo regelmässigt.

Till detta ändamål kan du använda Scalp Cure från Astion Pharma, som är en hårbottenkur mot mjäll och irriterad hårbotten. Kuren hjälper mot hårbottenproblem som klåda, irritation och mjäll.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Mjälleksem ansiktskräm

När man har mjälleksem i ansiktet, så är det typiskt i ögonbrynen, eventuellt skägget och omkring näsan. Eksem i ansiktet är dels olämpligt, eftersom det kliar och irriterar, men för många fyller den kosmetiska delen också mycket.

Om du gärna vill hålla ditt eksem i ansiktet nere, är det först och främst viktigt att du håller en god hygien. Det finns ingen mirakelkur, men det finns några bra tilltag som kan göra en skillnad.

5 Goda råd mot mjälleksem i ansiktet:

  • Tvätta ditt ansikte varje kväll innan sängtid, efter sportaktiviteter och eventuellt också om morgonen
  • Tvätta med kallt eller ljummet vatten
  • Tvätta ditt ansikte med en neutral tvål
  • Det är viktigt att du tvättar grundligt och samtidigt inte är för våldsam, eftersom det kan verka irriterande på huden
  • Når du sköljer ansiktet är det viktigt att du ser till att tvätta bort all tvålen

När du har tvättat ditt ansikte är det viktigt att se till att smörja huden med kräm. Eftersom mjälleksem ofta uppstår i oljig hud, så är det dock viktigt att inte använda en kräm som är för fet. Det kan nämligen förvärra tillståndet.

Pröva Face Cure från Astion Pharma, som är en ansiktskräm mot symptom som rodnad, klåda och fjällande hud.

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

Mjälleksem och kostvanor

Mjälleksem och kostvanor kan också hänga ihop, och genom att äta osunt kan man därför förvärra eller t.o.m. framkalla mjälleksem.

Det viktigaste är att äta sunt och varierat, men det finns också några speciella tilltag man kan göra om man lider av mjälleksem. Det rekommendera att man så långt som möjligt håller sig från socker och andra raffinerade livsmedel som exempelvis livsmedel med stora mängder mjöl.

Många som lider av mjälleksem försöker därför att implementera jästfria och sockerfria kostplaner i perioder.

Utöver att generellt vara uppmärksam på sin kost, så finns det också en rad kosttillskott som flera med mjälleksem har funnit gynnsamma.

  •  C-vitaminer – har man brist på c-vitamin kan det förvärra mjälleksemet. C-vitamin kan medverka till att hämma histaminfrigöringen, som är det som ger klåda och rodnad. Har man haft vitaminbrist kan man därför märka en skillnad när man börjar ta c-vitaminer.
  •  Zink, B- och A-vitamin samt Silicium – Dessa vitaminer har en gynnsam effekt för hud och hår. Det finns olika kosttillskott som samlar dessa (bland annat silica extra och silicia plus), som är tillverkade speciellt till att stärka hud, hår och
  •  Omega 3 – Man bör äta fisk minst en gang i veckan, men det är mycket få som gör det. Därför rekommenderas det att man tar kosttillskottet Omega 3, som spelar en betydande roll för din generella sundhet – och därför också i förbindelse med sund hud.

Husråd till mjälleksem

Det finns många mer eller mindre goda husråd mot mjälleksem och på flera internetforum bjuder folk in med sina personliga tips och tricks. Egentligen så handlar det om att hitta det som fungerar för just dig, när det kommer till att göra extra tilltag mot mjälleksem och alternativ behandling av mjälleksem.

En del försöker att använda shampoo utan sulfater, eftersom det kan vara en medverkande orsak till mjälleksem, och det är generellt en god idé att vara uppmärksam på, om det eventuellt är något man själv smörjer i hårbottnen, som kan ha irriterat huden.

För andra fungerar det att minska på hårtvätten eller att använda en mildare tvål.

Många svär också till att smörja in hårbottnen i kokosolja ibland, vilket kan hjälpe mot torrhet, medan oljan innehåller antibakteriella egenskaper som kan motverka jästsvampen.


Behandling av mjälleksem

Allt efter var mjälleksemet uppstår, så finns det olika behandlingstyper. Om man har skäleksem i hårbottnen, används en medicinsk shampoo med svampdödande medel som också kan ha en effektiv effekt på överkroppen.

Shampoon ska sitta i ett par minuter innan man sköljer ut den. I de flesta shampoon mot mjälleksem finns antingen tjära, zinkpyrithion eller ketoconazol på ingredienslistan, som alla motverkar överväxten av svamp.

På ansiktet och andra ställen på kroppen används istället en kräm med svampdödande effekt.

Lider man av mjälleksem i svår grad kan det också vara aktuellt att använda en mild binjurebarkhormonkräm i en kortare period.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt