Nickelallergi (nickeleksem) – så behandlar du det bäst
Nickelallergi, också kallat nickeleksem, är ett utbrett tillstånd – primärt bland kvinnor. Det är besvärande för den det drabbar och kan ge obehagliga besvär som följd. Lyckligtvis kan du själv göra något för både att behandla och förebygga nickelallergi. Det får du överblick över här, precis som du bliver klokare på vad nickelallergi överhuvudtaget är för något.
Vad är nickelallergi?
Nickelallergi är en kontaktallergi, där du reagerer allergiskt på nickel som är en silverfärgad metall. Allergin drabbar varje år många svenskar – och därför är det också en av de vanligaste kontaktallergierna här hemma.
Allergiskt kontakteksem eller nickeleksem är båda utryck för nickelallergi som uppstår för att nickel kan tränga igenom hudens yta och skapa problem i ditt immunsystem. Den allergiska reaktionen visar sig med karakteristiska symptom och nickeleksemet härrör alltid från det ställe där huden har varit i kontakt med det föremål som friger nickel. Därför betecknas det också som kontaktallergi och allergiskt kontakteksem.
Kontakteksemet kan exempelvis börja från ett hudområde som kommer i kontakt med ett föremål som friger nickel och det kan sprida sig härifrån och till andra områden av din kropp om du inte avlägsnar orsaken till eksemet.
Kontakteksem är ett inflammationstillstånd
Huden är kroppens största organ och det är den som drabbas om du får nickelallergi eller kontakteksem. Kontakteksem är ett tillstånd av inflammation i huden som uppstår om den påverkas av hudirriterande ämnen som kan framkalla allergi. Gör den det, är det kontaktallergi. Om du först visar tecken på allergi för nickel, är du allergisk resten av livet. Du kan dock fortfarande behandla, men du kan alltså inte bota.
Varför får man nickelallergi?
Orsaken till att du får nickelallergi eller kontaktallergi är att du utsätter din hud för kontakt med ett föremål som friger nickel. Det kan ge en allergisk reaktion där huden reagerar på kontakten med metallen.
Nickelallergi uppstår dock genom att ett blankt metallföremål med en viss mängd nickel, är i tät kontakt med huden i en längre period. Har du endast kort hudkontakt med ett föremål som friger nickel, kommer du typiskt inte att få nickelallergi. Därför utgör de flesta metallföremål som vi är i kontakt med i vardagen ingen risk för utvecklingen av nickeleksem.
Vad finns det nickel i?
Men hur vet du vilka föremål du ska vara extra påpasslig med om du vill undgå nickeleksem? För vad finns det överhuvudtaget nickel i? Det finns nickel i många av de produkter som du omger dig med i din vardag. Det gäller både:
- Smycken
- Blixtlås
- Spännen
- Mynt
- Knappar
- Glasögon
- Verktyg
- Mobiltelefoner
- Livsmedel
Nickel är alltså det ämne som de många metallföremålen kan frige när det kommer i kontakt med din hud.
Tidigare var glasögon, spännen och smycken de föremål som oftast utlöste nickelallergi, eftersom de typiskt är i kontakt med huden i en längre period. Idag har EU-lagstiftning dock satt en gräns för hur mycket nickel ett föremål får frige. Du ska dock ändå vara uppmärksam, eftersom det inte är alla som följer lagstiftningen till punkt och pricka. Och köper du solglasögon eller smycken på en resa utanför EU, kan du alltså riskera att de innehåller höga mängder nickel som kan utlösa en allergisk reaktion.
Nickel i livsmedel är dock inte vanligtvis orsak till att du utvecklar nickelallergi. Nickel i livsmedel utlöser alltså inte kontakteksemet, men om din nickelallergi har blivit så uttalad att den har utlöst ett kroniskt eksem kan en nickelhaltig kost vara en hämning för att du kommer allergin till livs.
Vem får nickelallergi?
Nickelallergi drabbar oftast folk som är i tät och längre kontakt med en produkt som friger stora mängder nickel. Det kan därför drabba kvinnor och män i alla åldrar. Dt finns dock en tendens till att nickelallergi är speciellt utbrett bland kvinnor.
Omkring 10 % av alle kvinnor utvecklar nickelallergi, medan det bara är omkring 1 % av männen. Det kan bero på att kvinnor i högre grad än män utsätter huden för längre tät kontakt med nickelhaltiga föremål. som exempelvis örhängen.
Nickelallergisymptom – vad ska du reagera på?
Nickelallergi är en kontakteksem och nickelallergi visar sig just som et eksem. Det finns några helt karakteristiska symptom som avslöjar huruvida du har utvecklat nickelallergi.
Allergi mot nickel visar sig som stark klåda, rodnad och ofta blåsbildande och eventuellt sår i huden. Nickeleksemet börjar alltid där det är hudkontakt med det föremål som friger nickel. Det kan exempelvis vara ett örhänge eller ett halsband som du har på i en längre period. I den perioden kan smycket hinna frige stora mängder nickel som tränger igenom din hud och irriterar både den och immunforsvaret.
Avlägsnar du inte orsaken, det vill säga det föremål som friger nickel, kan eksemet breda ut sig till övriga ställen på din kropp. Det kan därför börja vid ditt örhänge på örat, men sprida sig till andra delar av ansiktet.
Symptomen på nickelallergi visar sig därför som:
- Klåda från det hudområde som har varit i kontakt med metallen.
- Rodnad från det hudområde som har varit i kontakt med metallen.
- Små blåsor och o.m. sår på det hudområde som har varit i kontakt med metallen.
Hur länge varar symptomen?
Det är mycket varierande hur länge symptomen på kontakteksemet varar. Det kan vara allt från få dagar till flera veckor. Men du ska vara uppmärksam på att det som värsta utfall kan bli kroniskt eksem om du inte får stoppat orsaken till eksemet.
Är du osäker på symptomen?
Om du är osäker på huruvida dina symptom är tecken på nickelallergi, är det en god idé att konsultera din läkare. Han eller hon kan företa ett lapptest, där det fort visar sig om det är ett irritativt eller allergiskt kontakteksem, du har.
Behandling av nickelallergi
Som tidigare nämnt kan du inte bota nickelallergi om du först har fått det. Det är dock viktigt att du får behandlat kontakteksemet om du har utvecklat allergi mot nickel. Det finns flera sätt du kan behandla på – gärna supplerat med varandra.
Undgå hudkontakt
Sluta använda produkter/föremål med nickel. Behandling av nickelallergi är först och främst att du undgår hudkontakt med nickel. Du har kanske ett jobb där det är svårt att undgå nickel helt. I det tillfället kan du skapa en hinna över metallen så den inte kommer i direkt kontakt med din hud.
Det kan du göra med plast, tape eller klar lack. På så sätt undgår du att din hud utsätts för nickel.
Använd kräm mot eksem
När din hud är drabbad av eksem med irritation och klåda som följd, behöver den vård och omsorg. Det är nämligen ett tecken på att huden inte längre är sund och motståndskraftig och att den naturliga försvarsbarriäreen har brutits.
Har du först utvecklat kontakteksem, kräver det tålamod att återupprätta den sunda huden igen. Men det är bestämt inte omöjligt. Ge huden vård med Astion Pharma Skin Cure som hjälper huden med att återställa sig själv igen, och som lindrar den kliande känsla eksemhud ger.
Krämen är speciellt utvecklad till torr, mjällande och eksemdrabbad hud och bildar en liten hinna över huden så den är bättre skyddad. Smörj krämen på de eksemdrabbade områdena i ett tunt lager både morgon och kväll. På så sätt får du effektivt skydd hela dygnet.
Medicinsk behandling
En del fall av nickelallergi kräver en annan form av medicin. Den medicinska behandlingen består av hormonhaltiga krämer. De kan uteslutande fås på recept och det ska en hudläkare utskriva till dig innan du kan använda den lite tuffare krämen mot kontakteksemet.
Eksemutbrottet kommer typiskt att lugna sig inom få dagar eller veckor. Det är viktigt att behandla dagligen med krämen i några veckor för att få huden att lugna sig. Det är dessutom avgörande att du långsamt trappar ner behandlingen så du inte får återfall, men att huden istället långsamt kommer tillbaka till sitt naturliga tillstånd.
Hur förebygger man kontaktallergi?
Om du aldrig har haft nickelallergi, förebygger du bäst genom att undgå tät långvarig kontakt med produkter som innehåller mycket nickel. Se till att ta av örhängen och andra smycken, så huden inte hela tiden är i kontakt med metallen. Om du har ett jobb där du berör blanka metaller med nickel bör du använda handskar, så huden inte kommer i direkt kontakt med ämnet.
Har du redan drabbats av nickeleksem, gör det huden mera sårbar och känslig än tidigare. Därför är det viktigt att du förebygger nya utbrott efter behandling genom att akta dig för produkter som kan irritera huden. Det är helt avgörande att du undgår kontakt med produkter som innehåller nickel för att undgå nya utbrott.
Här förebygger du också bäst genom att hålla huden välvårdad och genomfuktad med en bra kräm utan parfym, så du bäst möjligt kan stärka hudens naturliga barriär och motverka nya utbrott av eksem.
Det bästa förebyggandet består av:
- Undgå långvarig tät kontakt med nickelhaltiga produkter om du inte har haft nickelallergi tidigare.
- Undgå all kontakt med nickelhaltiga föremål om du har haft nickelallergi tidigare.
- Vårda och fukta huden med en bra fuktgivande kräm utan parfym för att återställa hudens naturliga barriärfunktion.