Så avhjälper du keratosis pilaris

: 16/11/2020

Keratosis pilaris är en hudförändring som verkar vanprydande och som många svenskar känner till. Det gäller både kvinnor och män. Men vad är det helt precis för något? Varför får du det? Och hur får du bukt med det? Det blir du mycket klokare på här.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är keratosis pilaris?

Du har kanske märkt ett knottrigt utsalg på dina överarmar? I så fall kan det mycket väl vara keratosis pilaris, du har drabbats av. Keratosis pilaris är just beteckningen för knottrigt utslag vid hårsäckarna i huden. Det ses ofta som små röda knoppar som är fasta och sitter i hudens hårsäckar. Egentligen ses det ofta som vita knoppar, men de blir röda när de irriteras, och eftersom huden lätt irriteras, visar de sig därför i många tillfällen som rött utslag på huden.

Keratosis pilaris är ingen egentlig sjukdom, men snarare en avvikelse av hudens normala utseende. Det är därför varken farligt eller på annat vis allvarligt även om det kan störa och vara besvärande för personen som drabbats. Även vom det är ett utslag på huden, ledsagas keratosis pilaris mycket sällan av klåda och ömhet – också även om de vita knopperna irriteras och blir röda.

Knopparna består av keratin som klumpar ihop sig och sätter sig fast vid hårsäckarnas öppning. Det är de därför de små klumparna som bildar det knoppiga utslaget. Utslaget smittar inte och du behöver inte vara bekymrad för om du också får hudförändringarna genom att vara i nära kontakt med en som har drabbats av de vita eller röda knopparna.

 


Vem drabbas oftast av keratosis pilaris?

Der finns ingen egentlig guideline för vem som oftast drabbas av det röda utslaget keratosis pilaris. Det kan drabba alla, men ofta ses utslaget hos barn och unga. Faktisk, så menas upp emot hälften av alle skandinaviska barn och unga att vara drabbade av keratosis pilaris.

Det är också ofta i barn- och ungdomsåren att utslaget är mest uttalat, men det avtar väsentligt med åldern.


Var på kroppen får man det?

Det knoppiga utslaget kan på många sätt påminna om gåshud. Det är ofta lokaliserat till hårsäckarna på överarmar, men också ben, höften, ansikte och låren kan drabbas av de besvärande utslagen.

Oftast visar keratosis pilaris sig som knoppar på armarna och därför är det också ofta de delarna av kroppen som de drabbade försöker att dölja med kläder.


Varför får man knoppar?

Der kan finnas flera orsaker till att du får de knoppiga utslagen keratosis pilaris. Dels är hudförändringarna ärftliga, så om din mamma eller pappa har besvärats av det, finns det en risk att också du får det. På samma sätt kan det vara större sannolikhet för att dina barn får keratosis pilaris om du själv har drabbats av det.

Det finns dessutom ett stort sammanhang mellan atopiskt eksem och icthyosis, som är bättre känt som fiskfjällshud. Har du en av de två åkommorna, kan det vara orsaken till att du också får de röda utslagen på överarmar, höften, lår eller i ansiktet.

Det röda utslagen kommer också ofta i förbindelse med torr hud – eller i en kombination mellan en torr hud och intolerans för bestämda livsmedel. Sammanhanget mellan torr hud och keratosis pilaris får också hudförändringarna att blossa upp och förvärras i ett klimat som är torrt och kalt. Det är därför ofta om vintern att knopparna är mest uttalade.


Keratosis pilaris symptom – de här tecknen skal du hålla ett öga på

Keratosis pilaris är ingen hudsjukdom utan istället en hudförändring som inte är farlig. Den är dock kosmetiskt missprydande för många. Det finns därför inte så många symptom att hålla ett öga på. Har du upptäckt ett knottrigt utslag med vita knoppar som blir till röda knoppar och torr hud lokaliserat på överarmenes sträcksidor, lår eller ansikte, och utslaget samtidigt känns som sandpapper? Då är sannolikheten stor att det är keratosis pilaris som orsakar hudförändringarna.

Förvärras det ytterligare i ett kallt och torrt klimat har du ännu ett symptom på att keratosis pilaris är orsaken till att din hud fylls med vita eller röda klumpliknande knoppar.

Kort sagt, ska du hålla ett öga på:

  • Vitaeller röda knoppar
  • Knopparnas placering på armar, lår, höften eller ansikte
  • Sandpapperliknande känsla när du drar en hand över

Vilken behandling finns till keratosis pilaris?

Även om keratosis pilaris är ett kroniskt tillstånd i huden, så finns det ändå bra behandlingsmöjligheter. Du behöver inte behandla förändringarna i huden, eftersom de inte är farliga, men kosmetiskt missprydande. De flesta önskar dock att behandla och reparera hudproblemen – speciellt när de ska visa den bara huden med det röda utslaget.

En behandling av keratosis pilaris är att tillföra huden massor av fukt via fuktkräm. Med en bra fuktkräm minskar du torrheten i huden och den är därför bra till att reparera hudförändringarna.

Massor av fukt och styrka till din hud

Den viktigaste behandlingen är att mätta den utsatta huden väl med fukt i form av en kräm. Det kan Daily Repair från Astion Pharma hjälpa dig med.

Krämen hjälper med att återställa hudens naturliga balans och barriär. En sund hud har nämligen naturligt en barriär och motståndskraft mot mikroorganismer som svamp, bakterier och virus som kan skada väven. Det har en torr och irriterad hud inte på samma sätt, eftersom hudens naturliga försvarsmekanismer här har brutits ner.

Daily Repair tillför massor av fukt till huden så den bliver mjukgjord utan att vara oljig. Samtidigt stöds hudens naturliga läkningsprocess och försvar, så du får en starkare hud. Påför ett tunt lager kräm två gånger dagligen – och gärna just efter ett bad. Här är din hud nämligen extra utsatt för att torka ut, efter ett varmt bad, när huden har varit våt.

Fet kräm 40%

Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

49 kr

Se produkt

När ska du uppsöka läkare?

Det finns alltså ingen anledning att oroa sig om du har fået keratosis pilaris, eftersom det är helt ofarligt, och om du har de symptom och tecken som har beskrivits tidigare, är sannolikheten stor att det är just det röda hudutslaget, du lider av.

Är du ändå osäker på huruvida det finns andra orsaker till dina hudförändringar, eller är dina symptom inte helt som beskrivet? Då är det alltid en god idé att konsultera din läkare för att vara säker på vad orsaken till hudförändringarna är och därmed utesluta mer allvarliga hudåkommor.

Det samma gäller om behandlingen inte hjälper alls eller om det förvärras markant.


Förebyggande av knoppar på kroppen

Den bedste behandling är naturligvis att forebygge udbrud av keratosis pilaris, hvis det är muligt. I mange tilfälde kan du selv göre en aktiv indsats for att holde huden fra for det knoppede udslät.

Det kan du blandt andet göre ved att sörge for att holde din hud godt fugtet med gode och närende fugtighedscremer – särligt om vinteren, hvor luften är tör. Gör det till en vane att smöre din krop ind i en god lotion efter hvert bad, så du forsegler hudens fugtniveau.

Er det derimod arveligt betinget, är det dog svärere att forebygge. I det tilfälde gälder det om att behandle och bekämpe de små knopper – också särligt med fugtighedsgivende cremer, der kan holde det värste udslät i skak.


FAQ

Nedan kan du se en överblick över de mest ställda frågorna om keratosis pilaris.


Vad är keratosis pilaris?

Keratosis pilaris är en kronisk hudförändring som visar sig som ett utslag med vita eller röda knoppar. Knopparna består av klumpar av keratin som bildar det rå och knottriga utseendet.


Vem får keratosis pilaris?

Utslag med keratosis pilaris kan drabba folk i alla åldrar. Ofta är det barn och unga, folk med atopiskt eksem och tendens till torr hud som generas av knopparna. Med åldern avtar utslaget.


Var drabbar keratosis pilaris?

Det är ofta armar, lår, höften och ansikte som misspryds av de irriterande knopparna. Klumparna av keratin sätter sig i ingången till hårsäckarna på de bestämda ställena på kroppen.


Vilka är symptomen på keratosis pilaris?

Keratosis pilaris visar sig som vita eller röda knoppar som känns ojämna och sandpapperliknande när du drar handen över dem. Ofta påminner utslaget mycket om gåshud.


Vad beror utslag med keratosis pilaris på?

Den helt exakta orsaken till keratosis pilaris är okänd. Ändå vet man att den är ärftlig och oftare ses på eksemdrabbad och torr hud. Ett torrt och kallt klimat får symptomen att blossa upp mera.


Hur behandlas keratosis pilaris?

Den bästa behandlingen av keratosis pilaris är fukt, fukt och fukt. Med en bra fuktkräm kan du mjukgöra och vårda den torra huden som ofta förbinds med utslaget. Det hjälper samtidigt med att stärka huden.


Hur förebyggs keratosis pilaris?

Till förebyggande av keratosis pilaris är fukt också den bästa metoden. Se till att smörja in kroppen grundligt i en fuktgivande lotion – speciellt precis efter att du har varit i bad. Här är huden nämligen extra skröplig efter det varma vattnet som har torkat ut den.

Relaterade produkter

Fet kräm 40% - Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

Ordinarie pris
Från 49 kr
Försäljningspris
Från 49 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt
Fet kräm 70% - Fuktkräm med Urea och Niacinamid

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

Ordinarie pris
Från 49 kr
Försäljningspris
Från 49 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt