Torr hud – När huden är torr och kliar, vad gör man då?

: 27/9/2022

Bebisar, barn, unga, vuxna och äldre. Alla kan uppleva att huden torkar ut. Att huden blir röd, irriterad och det kliar. Men det finns behandling och förebyggande om du har problem med torr hud. Det kan du läsa om här.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Varför får man torr hud?

Torr hud beror på att det saknas vatten i hudens översta lager. Fettinnehållet i överhuden är det som hjälper med att hålla på fukten.

När du blir äldre minskar antalet talgkörtlar i huden, innehållet av naturlig olja i huden är därmed mindre, och förmågan att hålla på fukten i huden minskar. Så ju äldre du är – desto mer utsatt är du för att få torr hud.

Vilka är orsakerna till torr hud?

Ärftligt

Torr hud kan vara ärftlig. Du kan alltså vara genetiskt disponerad för hudproblem som torr hud.

Du kan också vara genetiskt disponerad för allergi, astma och eksem, som kan utveckla torr hud.


Sjukdomar och medicin

Sjukdomar som låg eller hög ämnesomsättning, diabetes och lever- eller njursjukdomar kan ge dig torr hud.

Vissa medicintyper kan påverka din hud så den blir mer torr. Det kan till exempel vara produkter mot acne, allergi eller för högt blodtryck.


Hormoner

Hormonella förändringar påverkar också din hud. Det ser man till exempel i förbindelse med oren hud om du är i puberteten. När du som kvinna kommer i klimakteriet kan du uppleva att din hud blir mer torr.


Tvål och kemiska rengöringsmedel

Om du har ett jobb där du ofta ska tvätta händer, kan det torka ut din hud. Tvål och kemiska rengöringsmedel eller rengöringsmedel med alkohol är hårt för dina händer.

Så om du ofta tvättar händer, är de speciellt utsatta för att få torr hud. Det är därför viktigt att du kommer ihåg att vårda händerna extra bra med kräm mot torr hud om du vill undgå det.

Det är alltid en god idé att se på de tvålar, rengöringsprodukter och krämer du använder om du upplever att få torr hud. De kan vara för hårda mot din hud och det kan hjälpa dig om du byter till en mildare produkt.

Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt

Fet kräm 40%

Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

49 kr

Se produkt


Syntetiska kläder

Om du får torr hud, är det kanske en god idé om du undgår att gå i kläder som är tillverkade av ull eller syntetiska fibrer.

Om du gör det, kan det irritera din hud och göra den torra huden värre. Kläder av bomull är mera behagligt att ha på om huden är torr och kanske kliande.


Vädret blir kallt

Torrt, kallt och blåsande vinterväder är inte bra för huden. Du kan säkert märka hur huden blir stramare och torr när det är kallt och blåsande utomhus.

Du skruvar upp för varmen i huset. Det ger varmt och torrt inneklimat och en låg fuktighet, och det är inte heller bra för huden.

För de flesta av oss kan man lyckligtvis tala om säsongsbetonad torr hud: Du får torr hud om vintern – om sommaren har du inga problem med torr hud.

Du kan kanske klara det med en bra kräm och några läpprodukter som hjälper mot torra läppar. Om du redan har problem med torr hud, kan vintervädret göra det mycket värre. Du ska förebygga och behandla med bra produkter innan den torra huden blir alltför illa.


Atopiskt eksem

Bebisar kan få mycket torr hud och barneksem, även kallat atopiskt eksem eller atopisk dermatitis. Det är en vanlig hudsjukdom som ses ofta. Ofta börjar den när bebisen är några månader gammal, och så fortsätter den kanske i några år och hos en del helt upp till puberteten.

Huden blir mycket torr och grov. Den kan börja vätska och det kan bildas blåsor. Det är obehagligt och gör ont. Eksemen ses ofta i ansiktet, på halsen, bak på handlederna, bakom knäna och i armvecken.

Atopiskt eksem kan behandlas med en fet fuktgivande kräm och med en speciell salva mot atopiskt eksem, innehållande kortison. Det är viktigt att använda en näringsrik och fuktgivande kräm flera gånger om dagen för att tillföra huden rikligt med fukt, också i de perioder när eksemen inte är i utbrott.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Titta på din kost

Det är viktigt att dricka rikligt med vatten, för den torra huden kan komma om du inte får drucket tillräckligt.

Fel näring och till exempel A-vitaminbrist kan också ge dig torr hud.

Dessutom kan livsmedel med ett högt innehåll av fettsyror möjligtvis också ha en effekt på din hud. Valnötter och fet fisk som tonfisk, lax och makrill har till exempel ett högt innehåll av Omega 3-fettsyror.


Goda råd till förebyggande av torr och kliande hud

  • Vårda din hud dagligen med hudvård som passar till din hud
  • Tag korta svalkande bad
  • Spara på tvålen
  • Spara på handtvättningen. Du kan ersätta en handtvätt med desinfektionsgeler – gärna med glycerin.
  • Undgå att använda gummihandskar i längre perioder. Använd bomullshandskar under.
  • Undgå kläder av material som kan utlösa klåda.
  • Undgå produkter som du vet ger dig torr och irriterad hud.
  • Använd solkräm.
  • Drick 1-1½ l vatten dagligen.

Sjukdomsdrabbad hud

Sjukdomsdrabbad hud kräver speciell fokus på hudvård – i några tillfällen är det en del av behandlingen. Till exempel så är daglig användning av fuktighetskräm en viktig del av behandlingen av barneksem. Ta därför alltid hänsyn till en ev. hudsjukdom när du väljer hudvård.

Astion Pharma har utvecklat en rad krämer mot klåda vid eksem. Det unika med dessa produkter är att de har en effekt när man har eksem och hudens naturliga barriär är nedbruten.

Då är huden öppen och mottaglig för bakterier som ger klåda och uttorkning. Därför ska man ha återuppbyggt denna barriär igen.


En skyddande sköld

Det speciella med Astion Pharma är det patenterade, aktiva ämne Dermadexin®. Dermadexin® bildar en tunn, skyddande film över den irriterade huden. På så sätt hjälper krämen med att återuppbygga din huds barriär igen. Samtidigt håller krämen på hudens naturliga fukt, så din hud med eksem inte torkar ut.

Därför rekommenderar vi dig detta paket med 2 produkter. Paketet består av Skin Cure från Astion Pharma som stärker din huds naturliga sköld och har en dokumenterad effekt mot eksem och klåda.

Dessutom innehåller paketet Astion Daily repair 70 % – en kräm speciellt passande till daglig fuktvård vid eksem.

Bägge krämer är milda men samtidigt effektiva i kampen mot symptom.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt

Fet kräm till vintern

Om vintern är huden extra torr och därför bör du i denna period välja en extra fet kräm. Huden blir mer torr om vintern eftersom luftfuktigheten är lägre, och då blir avdunstning från huden stor.

Om vintern bör du därför välja en kräm med en hög fettprocent eller en salva som skal smörjas på huden två gånger dagligen.

Här rekommenderar vi Astion Daily Repair 70 %, som är en klådstillande kräm. Den verkar klådstillande vid torr eller mycket torr hud.

Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt

Kräm till sommarhud

Om sommaren kan du välja en kräm med ett lägre fettinnehåll. Det rekommenderas dock fortfarande att du smörjer huden två gånger dagligen.

Här rekommenderar vi Astion Daily Repair 40 %.

Fet kräm 40%

Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

49 kr

Se produkt