Trött på klåda? Få svar på varför det kliar och hur det behandlas
Klåda kan bero på många olika orsaker och bakgrunden till klåda bedöms tillsammans med övriga symptom. Hudklåda är ett mycket vanligt problem och speciellt om vintern, då huden är torr, kan man uppleva klåda i huden. Klåda är ingen sjukdom i sig själv, men däremot ett symptom.
Det är därför viktigt att man hittar den bakomliggande orsaken, så man inte bara behandlar symptomen. I de flesta tillfällen beror klåda på hudirritation, eksem eller inflammation.
Innehållsförteckning
3 saker du bör veta om klåda
- Hudklåda är ett mycket vanligt symptom som ofta beror på en uttorkning av huden – som kan undgås genom att använda fuktkräm och undgå för frekventa bad
- Klåda kan bero på både specifika hudsjukdomar och underliggande sjukdom
- Om klådan inte försvinner vid regelbundet användande av fuktkräm bör du uppsöka din läkare med problemet
Vad är klåda?
Hudklåda är ett mycket utbrett symptom som kan drabba alla. Klåda ses dock oftast hos äldre människor och speciellt om vintern när huden blir uttorkad. Klåda är ofta ett symptom på en underliggande sjukdom, och det är därför viktigt att man reagerar om man upplever klåda.
Det finns många bakomliggande orsaker till klåda som kan täcka över allt från en mindre allergisk reaktion till mer allvarliga sjukdomar.
Klåda kallas också för pruritus på latin, och det är en känsla som utlöser en lust att klia eller skrapa huden. Klåda är från kroppens sida en mycket naturlig reaktion, men i förbindelse med vissa hälsomässiga tillstånd kan det dock förekomma både överdrivet och onödigt.
Klåda kommer dock sällan ensam och många upplever därför klåda med en eller flera av följande symptom:
- Rodnad
- Torr eller sprucken hud
- Bulor, blåsor eller röda prickar
- Hud som är tjock (förtjockad hud), flagor och ibland också fjällande
Klåda kan uppstå på mindre områden, men det kan också klia över hela kroppen. Klåda över hela kroppen beror ofta på inflammation eller irritation av huden, som kan vara förbundet med utslag, eksem eller andra symptom i huden.
En del kan dock ibland uppleva att klåda över hela kroppen uppstår av sig själv och ut ur det blå, utan att det omedelbart verkar finnas andra symptom eller hälsomässiga problem.
Det kan finnas många olika orsaker till klåda
Det finns många orsaker till klåda, och det är tyvärr inte alltid man är kan bestämma den bakomliggande orsaken.
Möjliga orsaker till klåda:
- Ansamling av döda hudceller
- Torr hud som konsekvens av varmt eller kallt väder, textiler, låg fuktighet och så vidare
- Infektion
- Inflammation
- Eksem
Förutom dessa, så kan exempelvis insektbett också medföra klåda över hela kroppen, vilket kan vara speciellt våldsamt om man lider av allergi och får många insektbett (vilket kan utlösa en allergisk reaktion).
Insektbett kan medföra klåda
Dessa insekter kan medföra klåda:
- Vägglöss
- Flatlöss
- Vanliga löss (huvudlöss)
- Loppor
- Myggor
- Fästingar
- Kvalster (inklusive fästingar)
Sjukdomar, åkommor och andra reaktioner som kan medföra klåda
Dessutom finns det också en hel del andra sjukdomar, åkommor och reaktioner i huden som kan medföra klåda – både på enstaka kroppsdelar såväl som över hela kroppen:
- Mässling
- Vattkoppor
- Bältros
- Nässelfeber
- Skabb (scabies)
- Njursvikt
- Diverse leversjukdomar
- Järnbristanemi
- Thyreoideasjukdomar
- Diverse hudinfektioner som kan orsakade av svamp, bakterier, virus och parasiter
- Multipel skleros
- Diabetes
- Inklämda nerver
- Eksem
- Åderbrock
- Allergiska reaktioner (som kan medföra eksemutbrott)
- Kontakt med giftiga plantor
- Olika slags utslag
- Biverkning hos vissa typer av medicin
- Graviditet
- Cancersjukdomar som leukemi och Hodgkins lymfom
Man kan dessutom också uppleva klåda i förbindelse med autoimmuna sjukdomar som celiaki, psoriasis, sjögrens syndrom och lupus.
Vem drabbas av klåda?
I princip kan alla människor tvärs över både ålder och kön drabbas av klåda, men eftersom klåda inte är en sjukdom, utan snarare ett symptom, betyder det också att det är skillnad på vem som är i riskzonen för att uppleva klåda – allt efter hur frekvent själva sjukdomen är.
Men precis som att alla kan få torr hud, så kan alla också få kliande hud, eftersom detta är en av de vanligaste orsakerna till klåda.
Varför får man klåda?
Torr hud är en utbredd orsak till klåda
Den vanligaste orsaken till att man upplever kliande hud är att man har torr hud. Har man därför inte synliga röde knoppar eller andra förändringar i huden, så beror klådan i de allra flesta tillfällen på att man har torr och irriterad hud.
Man bör dock alltid vara uppmärksam, eftersom extremt torr hud kan vara ett symptom på andra underliggande sjukdomar som dermatitis (eksem).
Vanliga tecken och symptom på torr hud:
- Rå, fjällande avflagning av huden
- Överdriven klåda
- Huden kan se grå ut hos personer med mörkare hudtyp
- Sprickor i huden som kan ha tendens att blöda
- Spruckna läppar
Även om torr hud låter harmlöst, är det ändå viktigt att man ser till att smörja in sig i fuktkräm – helst två gånger dagligen och omedelbart efter bad.
Torr hud kan nämligen ge sprickor i huden och det ökar risken för att bakterier kan tränga in och ge infektioner.
Pröva Daily Repair från Astion Pharma som är gjord mot klåda och som samtidigt håller huden fuktig och vårdad.
5 goda råd till behandling av torr hud
- Ta korta och svala bad – och undgå att bada alltför ofta
- Undgå överdrivet användande av tvål på områden som inte har behov av det (tvål är bara nödvändigt under armarna och i ljumskområdet)
- Använd en fuktkräm med en hög fettnivå två gånger dagligen
- Undgå kläder som kan irritera huden – se till att inte ha ull eller vissa konstfibrer direkt mot huden
- Se till att använda handskar vid vått arbete (minnesregeln är: Så länge som nödvändigt, men så kort som möjligt)
Eksem är nästan alltid ledsagat av klåda
De allra flesta former av eksem är ledsagade av en mer eller mindre olidlig klåda, och bland annat den mycket vanliga barnsjukdomen atopiskt eksem (barneksem) ger olidlig klåda hos både barn och vuxna.
Eksem kan dock ha många olika orsaker, så det är viktigt att man tar reda på om eksem beror på endogena- eller exogena faktorer.
Det finns dock mycket du själv kan göra mot både eksem och mot den klåda som ofta följer med.
7 goda råd mot kliande hud och eksem
- Använd en bra fuktkräm 1-2 gånger dagligen och omedelbart efter bad
- Undgå så långt som möjligt att skrapa i huden, eftersom detta bara förvärrar tillståndet
- Använd en våt trasa till att lindra klåda och irritation
- Undgå ämnen som irriterar huden, såsom ull. Använd istället bomull och kläder med jämn tekstur
- Använd milda tvålar och undgå parfym och färgämnen (gäller också fuktkräm)
- Använd ett skonsamt tvättmedel utan parfym
- Håll dig borta från det du är allergisk mot
Var kliar det?
Om man upplever klåda bör man generellt vara uppmärksam på var på huden det kliar och om det finns andra symptom. Därnäst är det alltid en god idé att uppsöka läkare om man upplever klåda i en period och man är rädd att det inte bara är på grund av torr hud.
Kliande hud beror i de flesta tillfällen kontakteksem och/eller torr hud, men eftersom det kan finnas andra orsaker till klåda (såsom sjukdomar i inre organ), bör man alltid vara uppmärksam på sina symptom. De flesta tillfällen av kliande hud kan dock behandlas med fuktkräm.
Det är en god idé att välja en fuktkräm med en hög fettnivå, som exempelvis en av våra två fettkrämer som effektivt behandlar torr hud och därmed klåda.
Nedanför kan du se en översikt över olika typer av klåda, vilka symptom det finns och hur man behandlar det.
Klåda i slidan och/eller underlivet
Klåda i slidan eller klåda i underlivet är något de allra flesta kvinnor upplever på en eller annan tidpunkt i deras liv. Det kan vara något så obehagligt när det står på, men det är lyckligtvis sällan farligt.
Det finns till och med flera olika behandlingsmöjligheter som kan lindra den förfärliga klådan.
7 möjliga orsaker till klåda i slidan:
1. Slidsvamp
Slidsvamp är en av de vanligaste orsakerna till klåda i slidan och bland annat p-piller och antibiotikakur kan utlösa svamp i slidan som en biverkning. Svamp i slidan kan kännas igen vid klåda och vita, grynost-liknande flytningar samt röda och irriterade slemhinnor.
Om man ofta upplever svamp i slidan kan det vara en god idé att använda intimtvål istället för vanlig tvål.
Svamp i slidan är lätt att behandla och det är som utgångspunkt inte farligt. Svamp i slidan kan behandlas med suppositorer, vanliga piller eller diverse krämer som man kan få på i handköp på apoteket.
2. Eksem
Även om kontakteksem typiskt uppstår på händerna (handeksem), kan man också få kontakteksem andra ställen på kroppen – och också i slidan.
Så om du precis har bytt tvättpulver, har använt en ny parfym eller tvättat dig med en ny tvål, för att därefter uppleva en olidlig klåda i slidan, kan detta bero på kontakteksem på grund av en allergisk reaktion, eller att din hud har blivit irriterad.
Symptom på eksem i slidan är rodnad och fjällande eksem. Är detta tillfället ska du kontakta din läkare för att få ett medel mot eksem – och hålla dig från det du har reagerat på.
3. Trosskydd
En annan orsak till att det kliar i slidan kan vara trosskydd. Trosskydd är impregnerade med något som många upplever besvär af, och i flera tillfällen kan det t.o.m. öka mängden flytningar. Om du upplever obehaglig klåda och använder trosskydd, kan det vara en god idé att skippa dem helt.
4. Slidkatarr eller vaginitis
Följs klådan med gröngula och illaluktande flytningar? Då har du kanske slidkatarr. Slidkatarr uppstår av att det är en övervikt av bakterier i din slida, som inte alls hör hemma där. Slidkatarr smittar vid sex, men det kan också bero på att slidans pH-värde är ur balans.
Symptom på slidkatarr är klåda, en svidande känsla när du kissar eller vid samlag, missfärgade flytningar och en generell tung känsla i underlivet.
Som behandling för slidkatarr kommer läkaren ofta att förskriva antibiotika. Du kan försöka att förhindra det vid att använda mjölksyrekapslar som kan köpas i handköp på apoteket.
5. Herpes
Om det börjar klia något så förfärligt därnere, kan det också bero på herpes. De första tecknen på herpes är nämligen klåda, men senare börjar det svida. Har du haft sex med ny partner och upplever du efterföljande några av dessa symptom, bör du bli undersökt för diverse könssjukdomar – inklusive herpes – hos läkaren.
6. Intimbarbering
Precis som att män kan få skäggpest genom att använda ett gammalt rakblad, kan kvinnor också få inåtväxta hår och små inflammerade och röde knoppar om de använder en rakhyvel som inte är tillräckligt vass eller fylld med bakterier, vilket både kan klia och svida.
Det finns många bra tips och tricks till att undgå dessa problem, och något av det bästa du kan göra är att se till att området är fuktigt och att du använder en bra, ren rakhyvel, så hygienen är på topp.
7. Urinrörsinfektion
Symptomen på urinrörsinfektion påminner mycket om urinvägsinfektion. De vanligaste symptomen är smärta och sveda vid urinering samt en konstant kissnödighet. Dessutom kan det i en del tillfällen också förekomma klåda.
Det goda rådet mot klåda i slidan
Surhetsgraden i slidan är av största vikt för att du inte får svamp och slidkatarr, som är de största synderna när det handlar om klåda i slidan. Detta kan du dock förebygga genom att se till att mjölksyrebakterierna i slidan har bra förhållanden.
Till detta kan du använda några speciella tamponger som innehåller mjölksyrebakterier, eller använda en suppositorie med mjölksyror ibland.
Klåda i skrevet hos män
Kvinnor har inte monopol på klåda i skrevet, och många män kommer också att uppleva mer eller mindre olidlig klåda i skrevet vid ljumsken på en tidpunkt i deras liv.
Hos män kan klådan ofta kunna upplevas som irritation och klåda på penishuvudet, pungen och omkring penis, men det kliande området kan också sprida sig till större delar av skrevet.
I de allra flesta tillfällen är behandling enkel och de kliande besvären är snabbt undanstökade.
5 möjliga orsaker till klåda i skrevet hos män
1. Svamp i ljumsken
Svamp i ljumsken, som också kallas för svamp i skrevet, är ett mycket utbrett problem hos män. Kvinnor kan också drabbas av tillståndet men i de allra flesta tillfällen drabbar svamp i skrevet män.
Eftersom det hurtigt bliver varmt, svettigt och fuktigt i ljumsken, eller eftersom området inte blir helt torrt efter bad, kan det lätt utvecklas svamp.
Värmen och fukten gör det möjligt för dermatofyter att få goda tillväxtförhållanden och det ger i slutändan svamp i ljumsken. Svamp i ljumsken drabbar speciellt unga idrottare.
Symptom på svamp i ljumsken är klåda, rödbrun hud med fjällande områden i ljumsken som senare kan sprida sig till pungen. Det fjällande området kan verka mycket torrt och man kan typiskt också uppleva klåda och sveda.
Behandlingen av ljumsksvamp består av antingen piller eller krämer som kan fås i handköp på apoteket.
2. Svamp på penis
Precis som kvinnor kan män också få svamp på deras könsdelar, även om svamp i slidan är vanligare än svamp på penis och/eller penishuvudet.
När man först har fått svamp på penis, försvinner det inte av sig själv, och svampen trivs bra i de varma, mörka och fuktiga områdena. Just därför har speciellt icke omskurna män ökad risk för att utveckla en svampinfektion på penis.
Svamp på penis beror i många tillfällen på att mannen har smittats med svamp av sin kvinnliga partner under samlag. Slidsvamp kan smitta, men eftersom svamp på penis inte kan smitta, betraktas det inte som en könssjukdom.
3. Herpes
Herpes är en smittsam virussjukdom som visar sig med rodnad och grupper av små, vätskande blåsor. De första tecknen på herpes kan vara klåda som därefter utvecklas till sveda och smärtor.
Herpes är en sexuellt överförbar sjukdom, så om du har fått en ny sexuell partner bör du uppsöka läkare om du upplever några av de ovannämnda symptomen, så du kan komma i behandling.
4. Intimrakning
Intimrakning kan hos både kvinnor och män ge klåda, rodnad och infekterade knoppar. Det bästa man kan göra är att antingen skippa intimrakning eller följa några gode råd, som bland annat går ut på att man alltid bör använda en ren och vass rakhyvel, så man undgår infektioner och bakterier i området.
5. Seboroiskt eksem (mjälleksem)
Mjälleksem kan drabba alla, men speciellt män drabbas av den fjällande eksemtypen. Mjälleksem sitter som regel i hårbottnen, i öronen och ögonbrynen, runt näsan och i ljumsken.
Symptom på mjälleksem är fjällande hud i form av antingen oljig hud eller torr och vit hud, rodnad i huden och naturligtvis klåda. Mjälleksem är ofta kroniskt och behandlas med svampdödande krämer och tvål.
Om eksemet känns mycket torrt, kan det vara en god idé att använda en kräm med ett högt fettinnehåll. Du hittar vårt urval av fettkrämer som riktar sig mot eksem, här.
Det goda rådet mot klåda i skrevet
Om du som man gärna vill undgå klåda i skrevet, är hygienen det viktigaste:
- Se alltid till att torka dig grundligt i skrevet när du har varit i bad
- När du dyrkar sport, så torka dig med jämna mellanrum i skrevet
- Byt regelbundet underkläder och träningskläder
- Om du tvättar dig med tvål i skrevet, så se till att skölja grundligt med vatten
- Tvätta stjärten till sist, eftersom det annars kan komma bakterier från anus på penis (och det kan ge infektioner)
- Dra tillbaka förhuden och tvätta – på så sätt undgår du sekretsamling och infektion under förhuden. Dra därefter tillbaka förhuden igen
Kliande och irriterad hårbotten
Det är svårt att påpeka exakt varför man upplever klåda i hårbottnen, och det är sällan en enda orsak som ger klåda i hårbottnen. Som regel handlar det också om en kombination av flera olika saker som kan skapa irritation och obalans i hårbottnen.
4 möjliga orsaker till kliande och irriterad hårbotten
1. Torr hårbotten
Torr hårbotten är den vanligaste orsaken till klåda och obehag, och riktigt många lider i perioder av torr hårbotten som kan vara orsak till stor irritation. Det är lyckligtvis enkelt att behandla en torr hårbotten.
Torr hårbotten uppstår typiskt på grund av brist på hudfett (talg) i hårbottnen, så behandlingen av torr hårbotten kan bland annat bestå av att använda skonsamma och neutrala hårprodukter samt en vårdande hårolja.
Även om klådan kanske kan vara den samme, så är det viktigt att förstå att torr hårbotten och mjäll inte är samma sak och ska behandlas på helt olika sätt.
2. Mjäll i hårbottnen
Mjäll kan ge klåda i hårbottnen men det är sällan orsaken. Torr hårbotten kan dock ge klåda, men torr hårbotten och mjäll är inte samma sak. De två symptomen ska behandlas olika.
Symptom på mjäll i hårbottnen är rodnad, klåda och irritation. Mjäll uppstår bland annat vid obalans i hårbottnen, stress, nedsatt immunförsvar, penicillinbehandling och hormonella förändringar. Mjäll beror som regel på en överproduktion av jästsvamp, som naturligt förekommer i huden.
Mjäll behandlas med mjällshampoo, kräm eller tabletter. Har du problem med irriterad hårbotten kan du pröva Scalp Cure från Astion Pharma, som är en hårkur mot problem som klåda, irritation och mjäll.
3. Mjälleksem (Seboroiskt eksem)
Mjälleksem är en åkomma som många har utan att veta det. Mjälleksem påminner mycket om vanligt mjäll och det förekommer typiskt de ställen på kroppen där huden producerar mycket fett, vilket är där det finns många talgkörtlar (hårbotten och ansikte).
Mjälleksem är en kronisk sjukdom som finns i flera olika allvarlighetsgrader.
Symptom på mjälleksem är mjäll i hårbottnen, som ofta är lite oljiga och gula eller små och ljusa, medan området under mjälllen ofta är röd. Mjälleksem beror på en överproduktion av en annars naturligt förekommande jästsvamp.
Mjälleksem kan behandlas med shampoo och krämer som innehåller svampdödande ämnen, och behandlingen är mycket effektiv. Pröva också vår hårbottenkur, Astion Scalp Cure mot klåda, irritation och mjäll.
Mjäll behandlas med mjällshampoo, kräm eller tabletter. Har du problem med irriterad hårbotten kan du pröva Scalp Cure från Astion Pharma, som är en hårkur mot problem som klåda, irritation och mjäll.
4. Psoriasis
Psoriasis kan lätt förväxlas med mjäll i hårbottnen, eftersom symptomen påminner mycket om varandra. Psorisasis är en mycket välkänd åkomma, och sjukdomarna innebär ofta smärtor, irritation och klåda i hårbottnen.
Symptom på psoriasis är oljiga och mjällande fläckar olika ställen på kroppen. Sjukdomarna finns i många former och allvarlighetsgrader och även om den är kronisk, kan man hålla symptomen nere.
Lider man av psoriasis bör man hålla sig från faktorer som kan förvärra tillståndet. Detta kan ofta vara stress, rökning, överdriven alkoholkonsumtion och vissa typer av medicin.
Det är dessutom en god idé att hålla huden fuktig och smidig med bra klådstillande krämer, som exempelvis Skin Cure från Astion Pharma till kroppen och Face Cure från Astion Pharma till ansiktet.
Det goda rådet mot kliande och irriterad hårbotten
Om man har problem med klåda eller irritation i hårbottnen, är det en god idé att undgå hårprodukter som innehåller onaturlig kemi eller stora mängder alkohol.
Gå istället efter milda hårprodukter när du ska välja shampoo nästa gång. Dessutom kan det också vara aktuellt att använda en bra olja till hårbottnen, dricka massor av vatten och se till att äta sunt och dyrka motion.
Klåda över hela kroppen
Klåda över hela kroppen kan ha många olika orsaker, men om klådan är mer än bara ett bestämt ställe, handlar det ofta om att det är ämnen som tränger in i din hud, som din kropp efterföljande reagerar allergiskt på.
5 möjliga orsaker till klåda över hela kroppen
1. Allergiskt kontakteksem
Om man har utvecklat allergi mot ett bestämt ämne, försvinner allergin aldrig igen, och det kan vara orsak till klåda över hela kroppen. Om man upplever en allergisk reaktion på huden, kallas detta för kontakteksem, som kan vara utlöst av både endogena och exogena ämnen.
Andra symptom på allergiskt kontakteksem är rodnad, svullnad, knoppar, blåsor, klåda och kanske sår.
Ämnen som ofta leder till allergi är parfymämnen och konserveringsmedel, vilket det därför är en god idé att undgå. Upplever du därför klåda över hela kroppen om natten, kan detta bero på att du är allergisk mot det tvättmedel du har använt till att tvätta dina sängkläder.
2. Torr hud
Torr hud är den vanligaste orsaken till klåda. För många är det värst om vintern, när luftfuktigheten är låg. Om du upplever torr hud, rodnad och eventuellt lätt fjällande hud, kan det därför hända att din klåda beror på torr hud.
Undgå symptomen på detta genom att smörja in dig i Daily Repair från Astion Pharma, som kan användas på hela kroppen, samt genom att se till för använda mössa, vantar och halsduk om vintern.
3. Diabetes
Klåda kan vara ett tidigt tecken på diabetes, vilket ännu en gång betonar, att man alltid ska vara uppmärksam på att klåda är ett symptom och inte en sjukdom.
Klåda i förbindelse med diabetes kan ofta uppstå fuktiga ställen på kroppen, såsom armhålorna, mellan tårna, under brösten och andra instängda ställen på kroppen.
Klådan uppstår för att överflödigt socker från blodet deponeras vid urinröret när man kissar, och på huden när man svettas. Det ger fina villkor för bakterier och svamp som kan resultera i klåda.
Klåda på ben, fötter eller armar kan likaså bero på brist på blodcirkulation, torr hud och en rad andra symptom på diabetes, som orsakats av för högt blodsocker. Klådan uppstår eftersom dålig blodcirkulation får blodkärlen att smalna och bli hårda, vilket resulterar i en märkbar klåda på hudens yta.
4. Skabb
En anden orsak till klåda, kan skyldes hudsjukdomen skabb. Skabb beror på scabieskvalster (skabbkvalster), som gräver gångar i huden och lägger ägg. Vid skabb uppstår det en mycket besvärande klåda, och för många kan det också ses kliande, röda fläckar och ibland små blåsor (speciellt på fingrar och händer).
Typiskt för skabb är att man upplever en plötslig stark klåda som upplevs mest intensivt om natten. Klådan är starkast de ställen på kroppen där scabieskvalstren finns, men med tiden drabbar klådan hela kroppen.
Har man skabb, ska man tvätta sina sängkläder, handdukar och kläder på 60 grader. Kläder som inte kan tåla det, skal hängas undan i en vecka. H
ärefter behandlas hela hudytan med permetin-kräm, där det är viktigt att man följer instruktionerna noggrant. Skabb smittar i hög grad, så alla nära kontakter ska likaså genom behandlingen.
5. Stress
Hudproblem är överraskande nog ett mycket vanligt symptom på stress, och hudproblem som kliande hud, oljiga, vaxaktiga fjällande fläckar i hårbottnen, fjällande hud och kliande utslag på händerna kan bero på stress.
Stress kan utlösa klådan, håravfall, mjäll och en lång rad andra hudproblem som beror på att immunförsvaret är nedsatt.
Det goda rådet mot klåda över hela kroppen
Först och främst är det viktigt att man hittar den bakomliggande orsaken, således att man kan motta rätt behandling.
Men eftersom de allra flesta tillfällen av klåda över hela kroppen beror på torr hud, är det bästa rådet att se till att ha en god hudvårdsrutin, där man dagligen använder en fuktkräm över hela kroppen.
Till detta kan man använda Skin Cure från Astion Pharma mot klåda och torr hud.
Använder du krämer och/eller salvor med binjurebarkhormon, ska du också vara uppmärksam på att detta inte nödvändigtvis är utan biverkningar.
Därför är det en god idé att läsa bipacksedeln grundligt, eftersom en del behandlingar till personer med atopisk hud bland annat kräver att du inte dricker alkohol under behandlingen, eftersom detta kan förstärka medicinens påverkning av levern.
Analklåda
Klåda vid ändtarmen är en kronisk eller återvändande klåda runt om ändtarmen, och det är ett mycket normalt tillstånd som många upplever i perioder av sina liv.
Det är dock inte i alla tillfällen man hittar den bakomliggande orsaken till analklåda, och hos cirka 20 procent hittar man ingen orsak, men tillstånd som ger lokal fuktighet och dåliga hygieniska förhållanden är ofta syndarna.
8 möjliga orsaker till analklåda
1. Hemorrojder
Hemorrojder medför ofta klåda vid ändtarmen, och eftersom hemorrojder är mycket vanliga, är detta också den vanligaste och mest utbredda orsaken till analklåda.
Om man har hemorrojder kommer området omkring ändtarmen ofta att vara fuktigare, och eftersom klåda lättare uppstår i fuktiga miljöer, är klåda en mycket vanlig följd av hemorrojder. Behandlingen består av bra toalett- och kostvanor och eventuellt en kräm utskriven av läkare.
2. Spricka vid ändtarmen (analfissur)
En spricka vid ändtarmen, också kallat en fissur, kan ge klåda. Sprickor vid och omkring ändtarmen uppstår typiskt i förbindelse med förstoppning eller efter diarré. De flesta sprickor läker om man ändrar sina kostvanar, men i en del tillfällen kan medicinsk behandling och i få tillfällen operation bli nödvändiga.
3. Hygien
Både dålig hygien och överdriven hygien kan vara orsaken till analklåda. Det är därför viktigt att se till att alltid torka sig grundligt efter man har varit på toaletten.
Å andra sidan kan överdriven hygien också vara problemet, för om du tvättar dig för ofta och för grundligt, avlägsnar du hudens naturliga fettämnen, varför huden är sårbar och mer utsatt för hudproblem, såsom klåda.
4. Analprolabs och rektumprolabs
Både utbuktning av ändtarmsöppningens slemhinna (analprolabs) och utbuktning av ändtarmen (rektumprolabs) kan medföra klåda. Bägge tillfällen beror på att det har skett en utbuktning på grund av press mot ändtarmen.
Tillståndet kallas också för ändtarmsframfall och medför symptom som en känsla av ett främmande föremål, klåda och svår hygien.
Ändtarmsframfall ska behandlas med en operation.
5. Svamp- eller bakterieinfektioner
Svamp- eller bakterieinfektioner medför typiskt klåda, och samma sak gör sig gällande om du upplever det vid ändtarmen.
Svamp vid ändtarmen kan beror på kontinuerlig fuktighet på grund av en fistel eller urinläckage, men det kan också vara en följd av andra sjukdomar eller antibiotika.
6. Eksem och hudsjukdomar
Eksem samt hudsjukdomar som allergi, seborré och psoriasis kan också uppstå vid ändtarmen och de flesta av dessa tillstånd medför symptom som klåda. Eksem vid ändtarmen kan bero på flera olika orsaker, såsom efter hemorrojder, fissurer eller utbuktningar.
7. Springmask
Springmask kan, trots namnet, både uppstå hos barn och vuxna, och ett av symptomen är en stark klåda som som oftast är värst på kvällen och natten. Springmas ses tydligt vid ändtarmsöppningen och i avföringen, där man kan se maskarna. Springmas kräver medicinsk behandling.
8. Analfistel och analabsces
En analabsces är en böld vid ändtarmen, medan en analfistel är en smal kanal mellan ändtarmen och huden. Bägge tillstånd kan ge klåda, och i de allra flesta tillfällen är behandlingen kirurgisk, där man tömmer bölden eller avlägsnar fisteln. Det finns dock en tendens till återfall.
Det goda rådet mot analklåda
Man kan hålla analklådan borta ganska länge genom att hålla en god hygien, gode kostvanor och sist men inte minst goda toalettvanor. Goda toalettvanor är att följa sina naturliga behov och gå på toaletten när man ska.
Det är dessutom en god idé att sitta lätt framåtböjd på en låg toalett, undgå att pressa och låta avföringen komma av sig själv.
Förebyggande av och goda råd mot eksem och klåda
Vid eksem är kliande hud mycket vanligt, men lyckligtvis kan mycket eksem hållas nere genom att se till att använda Skin Cure och Face Cure från Astion Pharma som, utöver att fukta huden på djupet, också är mot klåda i förbindelse med eksem och irriterad hud.
Det finns dessutom är rad goda råd som man bör följa för att förebygga eksem och därmed klåda.
12 goda råd mot eksem
- Ta korta bad – långa bad och badkar kan torka ut huden
- Använd en mild tvål utan parfym
- Använd handskar om du ofta är i kontakt med vatten
- Använd en fuktbevarande kräm eller salva – gärna flera gånger dagligen, där du oftast upplever torrhet
- Undgå matvaror du är allergisk mot (det är ofta citrusfrukter, tomater, starka kryddor, jordgubbar och skaldjur), eftersom detta kan ge klåda om du är allergisk
- Undgå att skrapa på eventuellt utslag
- Använd vantar, mössa och halsduk på vintern, eftersom kylan annars torkar ut huden
- Använd solkräm och vistas inte för länge i solen
- Använd massor av fuktkräm – varje dag! Men använd inte en som är för fet. Så kan huden nämligen inte andas
- Använd smycken av äkta metaller – speciellt till örhängen och piercingar är det viktigt
- Se till att äta sunt – i många tillfällen ligger problemet i kosten
- Undgå så långt som möjligt att bli stressad, eftersom det kan utlösa eksem