Psoriasis – Så undgår du uttorkning av huden

: 16/11/2020

Psoriasis är en av de vanligaste hudsjukdomarna. Dessvärre kan psoriasis inte botas, men det finns fina möjligheter att både behandla utbrott och förebygga nya utbrott. Läs med och bli klokare på vad psoriasis är och hur sjukdomen kan behandlas och förebyggas.

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Psoriasis drabbar två till tre procent av befolkningen i Sverige. Alla kan drabbas av psoriasis, men det ofta i åldern 10-30 år.

Ca. 300.000 svenskar lider idag av psoriasis – varje dag får ytterligare 10 svenskar konstaterat sjukdomen. På världsplan har långt över 125 miljoner människor diagnostiserats.

Män och kvinnor drabbas lika mycket. Det är en ärftlig sjukdom, men du kan också vara disponerad för sjukdomen utan att någonsin få ett utbrott.

Du kan dock också utveckla sjukdomen, även om det inte tidigare har förekommit psoriasis i din familj eller att sjukdomen kanske har hoppat över en generation.


Vilka är symptomen på psoriasis?

Symptomen på psoriasis är röda, förtjockade fläckar på huden, som typiskt är tydligt avgränsade. Fläckarna kan vara i många olika storlekar – från pyttesmå droppformade fläckar till handflatsstora fläckar.

Fläckarna är oftast täckta av vitaktigt, glänsande mjäll. De angripna områdena kan klia. När man kliar eller skrapar fläckarna, börjar de lätt att blöda.

Mycket milda fall av psoriasis kan förväxlas med eksem. Så har du bara en liten fläck med psoriasis på ryggen, är du kanske inte själv medveten om att du har psoriasis. I den andra änden av skalan ses svåra fall av psoriasis som täcker det mesta av kroppen och där den angripna är starkt påverkad av sjukdomen.


Vård vid psoriasis på kroppen

Det hjälper på psoriasis att leva sunt, att smörja sig med kräm dagligen och att få sol och värme på huden. Då är det extra viktigt, att du dagligen vårdar huden väl med fuktkrämer.

Vi rekommenderar dig att använda Daily Repair – 70% mot torr hud och som kan användas vid psoriasis på kroppen. Krämen är passande till torr hud, där större hudområden ska vårdas som t.ex. vid psoriasis, eksem, torra smalben eller fötter.

Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt

Psoriasis i hårbottnen

Psoriasis i hårbottnen ses ofta i panna, tinningar och nacke, men den kan sitta överallt.

Får man psoriasis i hårbottnen är det typiskt inte det första och enda stället på kroppen man hittar sjukdomen.

Hårbottenspsoriasis kan orsaka intensiv klåda och avflagning av hårbottenhuden.

Psoriasis i hårbottnen förväxlas lätt med mjälleksem i hårbottnen, som har liknande irritationer och utbrott, men som inte behandlas på samma sätt.

Har man uteslutande psoriasisutbrott i hårbottnen är det viktigt att få det bekräftat hos en läkare.

Vid psoriasis i hårbottnen är det viktigt med daglig vård. Scalp Cure är en hårbottenkur som vårdar hårbottnen och kan användas vid psoriasis i hårbottnen.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Psoriasis i ansiktet

Psoriasis i ansiktet är inte så vanligt jämfört med psoriasis på kroppen eller i hårbottnen. Av estetiska orsaker brukar personer med ansiktspsoriasis att söka läkare fortast möjligt.

Ansiktspsoriasis är ofta resultatet av huvudpsoriasis. Lesioner kan sträcka sig från hårbottnen och kan framstå som röda, kliande områden.

Ansiktspsoriasis kan ibland påverka ögonlocken och sträcker sig helt till ögonfransarna. Detta kan orsaka rodnad, svullnad och skorpa i ögonlocken.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

Psoriasis på naglarna

Nagelpsoriasis kan medföra ett funktionellt handikapp. Drabbade personer kan ha svårt att ta upp saker eftersom naglarna är mycket tjocka och lossnar från fingret.

Arbetar man med händerna, riskerar man att förstöra naglarna ytterligare. Kontakt med irriterande ämnen och fukt kan leda till svampväxt. Det är belastande för personer med nagelpsoriasis att naglarna ser så missprydande ut.

Psoriasis behöver inte drabba alla fingrar och tår. Hos en del är det bara en enda nagel som har tecken på psoriasis. Det finns en rad lokalbehandlingar samt tablettbehandlingar till behandling av nagelpsoriasis.


Klimatbehandling med bad

Vid medelsvåra fall av psoriasis kan lokalbehandlingen med krämer, salvor och liknande suppleras med tjärbad eller saltvattensbad, som har en välgörande effekt på huden. I Danmark är der to saltvandsbade: i Mariager och på Läsö.

Man kan dessutom få klimatbehandling med saltvattensbad i Döda Havet i Israel. Det finns inga biverkningar förbundna med saltvattensbadning, men det är dock alltid en god idé att komma ihåg att smörja dig grundligt med kräm.


Behandling med tjära

Tjärbad kan man få på sjukhuset, där man också kan få behandlingar med påsmörjning av tjära. Tjära är en av de äldsta kända metoderna till behandling av psoriasis. Det är en effektiv behandlingsform. Nackdelen med tjära är dock att det luktar illa och ökar ljuskänsligheten i huden.


Ljusbehandling

Sol i moderata mängder har en välgörande effekt på psoriasis. Regelbundna sol-og badsemestrar är därför välgörande för psoriasispatienter och många patienter upplever också att deras sjukdom blir bättre om sommaren, när solen och den högre luftfuktigheten har en välgörande effekt.

Istället för behandling i solen kan man använda konstgjort ljus i form av ljusterapi, bland annat med ultraviolett ljus. Det är för många en effektiv behandlingsform.


Systemisk behandling

Vid lokalbehandling behandlar man endast det angripna området på huden. Vid en systemisk behandling behandlar man däremot hela kroppen. Det kan man göra med tabletter eller insprutningar.

Systemisk behandling används endast till patienter med svår och invaliderande psoriasis, eftersom det är en tuff behandling.


Se till att uppfylla behandlingen

En stor del av behandlingen mot psoriasis ska du själv stå för där hemma. Du ska själv smörja dig med krämer och salvor efter den plan du har fått av din läkare. Det är viktigt för ett bra behandlingsresultat att du uppfyller planen. Det medverkar dessutom också till att minimera risken för nya utbrott.

Tyvärr så slutar många psoriasispatienter med behandlingen för sin sjukdom för att de inte orkar smörja sig med krämer och salvor varje dag, eller för att de inte känner att behandlingen fungerar. Men det är viktigt att hitta en ny behandlingsform snarare än att helt sluta med behandling.


Kom ihåg krämen

När du har psoriasis är det viktigt att du smörjer dig med krämer minst en gång dagligen. Hud med psoriasis blir fortare torr än normal hud. Om huden blir alltför torr, kan den börja mjälla. Det ser inte trevligt ut och påverkar ens välbefinnande.

Undgå långa varma ba som verkar uttorkande på huden och kom ihåg att smörja in dig ordentligt i kräm varenda gång du har varit i bad.

Eftersom daglig vård är viktigt, rekommenderar vi att använda Daily Repair krämerne från Astion Pharma.

Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt

Solljus i moderata mängder

Solljus har en välgörande effekt på psoriasispatienter, men det är naturligtvis viktigt att du njuter av solen i moderata mängder och kommer ihåg att smörja dig med en bra solkräm så du inte blir bränd.

Många psoriasispatienter upplever en tydlig förbättring om sommaren – och tyvärr också en motsvarande tydlig försämring när det blir höst och vinter. Har du möjlighet att åka på semester till solen under vintern, så är det naturligtvis bra.

Men se dessutom också till att undgå frost och kyla så mycket som möjligt. Packa in dig ordentligt när du ska ut.


Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt