Atopisk hud – slipp klåda och tillför fukt

: 16/11/2020

Atopisk hud är förstörd hud, och det betyder att hudens skyddande barriär inte fungerar korrekt. Virus, bakterier och annat har goda tillväxtförhållanden i den förstörda huden, och det är därför viktigt med frekvent vård av huden med krämer som är klådstillande och fuktgivande.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är atopisk hud?

Atopisk kommer från det grekiska atopia, som betyder “annorlunda tillstånd”. Idag täcker begreppet “ärftlig benägenhet att utveckla vissa former av allergi”. Atopisk hud är en kronisk återvändande eksemsjukdom.

Den känns också som barneksem, astmaeksem och atopisk dermatitis. Sjukdomen drabbar ofta barn, medan vuxna med atopiskt eksem kan ha symptom i många år.


Arv och miljö

Atopisk hud kan både vara ärftligt och miljöbestämt och den exakta orsaken till sjukdomen är inte känd. Man vet dock att inga barn föds med barneksem, men sjukdomen utvecklar sig inom de första levnadsveckorna.

Samtidigt har det bevisats att störningar i hudens immunsystem spelar en roll för utvecklingen av barneksemet.

De flesta barn växer ifrån atopiskt eksem när de är 7-11 år, men det finns fortfarande risk för att senare utveckla handeksem, och en fjärdedel av barn med eksem kommer att uppleva återfall i sina vuxenliv.


Ändring i immunsystemet

Idag är det vetenskapligt bevisat att personer med atopisk hud har en ändring i immunsystemet, eftersom deras hud inte klarar av att bekämpa bakterier och virus på samma sätt som friska personer.

Även om atopisk hud är ett kroniskt tillstånd, kommer symptomen inte alltid att vara synliga. För en del kommer det att finnas perioder när eksemet inte är i utbrott, medan de hårdast drabbade har det mer eller mindre hela tiden.

Ved nummulat eksem vil huden ofte være tør og kløende, hvilket kan være meget generende.


De fyra atopiska sjukdomarna är:

 1. Allergisk astma
 2. Höfeber
 3. Atopiskt eksem (barneksem)
 4. Matallergi

Om den ena av föräldrarna har en atopisk sjukdom, är risken för att barnet utvecklar atopiskt eksem 60 procent. Om båda föräldrarna lider av det, är risken på 80 procent.

Allergi och livsmedelsallergi uppfattas också som en åtföljande sjukdom till atopisk hud och kan ge symptom som nässelfeber, astma och magproblem. Allergi mot livsmedel förekommer hos cirka 15 procent av barn under 6 år med barneksem.


Symptom på atopisk hud

Du har atopisk hud när du upplever minst tre av följande:

 • Eksem i knävecken
 • Torr hud
 • Att man lider av antingen astma eller höfeber – eller att den närmaste familjen har en av de atopiska sjukdomarna
 • Eksem som har uppstått innan tvåårsåldern
 • Hos barn under två år är eksemet i ansiktet och på sträcksidorna av armar och
 • Hos barn över två år är eksemet som regel i böjveck och sprids därifrån. Hos vuxna är eksemet ofta i ansiktet och på halsen.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Atopisk hud förlorar kampen mot bakterier

Förutom den ärftliga delen, så spelar immunsystemet också en avgörande roll för utvecklingen av atopiskt eksem. Personer med sjukdomen har ett annorlunda immunsystem som gör att hudens förmåga att bekämpa yttre bakterier och virus är nedsatt.

Nyare forskning pekar på att bakterier på huden kan medverka till att förvärra processen med atopiskt eksem.

Vid tillfälle av atopisk hud kommer hudens hornlager också att vara förändrat, och det gör att sammansättningen av fettsyror i hornlagret skiljer sig från det normala, vilket gör det lättare för vatten och andra utifrån kommande ämnen att tränga in i huden. Detta gör huden mer utsatt för att torka ut.


Hudens sköld är förstört

När man talar om atopisk hud, talar man också om filaggrinmutation. Filaggrin är det protein som finns i överhudens celler.

Filaggrin bryts ner till aminosyror som är hudens naturliga fuktgivare. På frisk hud bildar filaggrin en skyddande hinna, medan personer drabbade av atopiskt eksem ofta har en mutation i filaggringenen, vilket gör att huden blir otät och torr, som gör att det bildas sprickor, och risken för infektion ökas.

Därför kan man tala om att hudens sköld är förstörd när man har eksem. Just därför är det viktigt att återuppbygga huden med rätt produkter.

Det finns många faktorer som kan ha inverkan på eventuella utbrott. Många upplever bland annat att deras eksem förvärras i perioder med stress eller känslomässiga utmaningar.


Spädbarn med vätskande blåsor

Hos spädbarn ger atopisk hud små, vätskande blåsor på kinder och händer. Samma sak kan uppstå på sträcksidorna av armar och ben. Utslag i blöjregionen är dock inte typiskt vid atopiskt eksem.


Atopisk hud hos små barn

Hos små barn är eksemet ofta mer torrt och ofta med rivmärken. Hudförändringar är som regel symmetriska på kropp, armar, ben och i böjvecken vid knäveck, anklar, armbågar och handleder.


Unga och vuxna med atopisk hud

Hos unga och vuxna är huden vid atopiskt eksem torr och kliande, och huden är också ofta förtjockad en del ställen på grund av kliande och klådan.

Det förekommer ofta också symmetriska eksemförändringar på överkroppen, i böjvecken och i ansiktet – speciellt omkring ögonen och på ögonlocken. För många är atopiskt eksem omkring ögonen något av det mest irriterande.


Atopisk hud förvärras om vintern

Om vintern, när luftfuktigheten faller, har personer med atopisk hud det värre, eftersom huden torkar ut medan sommar och sol kan dämpa eksemet.

Om sommaren och våren kan den ökade mängden solljus nämligen förbättra atopisk hud. Undersökningar visar dessutom att personer med atopisk hud, som lever i berg eller vid kuster, ser ut att ha det bättre.

Även om det är viktigt att du fuktar huden hela året, så du både behandlar utbrott och förebygger eventuella utbrott i framtiden, är det skillnad på hur du bör behandla atopisk hud, allt efter om det är sommar eller vinter.


Fet kräm till kylan

Om vintern är huden extra torr, och därför bör du i denna period välja en extra fet kräm. Huden blir mer torr om vintern, eftersom luftfuktigheten är lägre, och då blir avdunstningen från huden stor.

Om vintern bör du därför välja en kräm med en hög fettprocent eller en salva som ska smörjas på huden två gånger dagligen.

Här rekommenderar vi Astion Daily Repair 70 %, som är en klådstillande kräm. Den verkar klådstillande vid torr eller mycket torr hud, och du kan med fördel använda krämen till vård om du har atopisk hud.

Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt

Sol och eksem

Om sommaren kan du välja en kräm med ett lägre fettinnehåll. Det rekommenderas dock ändå att du smörjer huden två gånger dagligen.

Solen kan have en gynnsam inverkan på atopisk hud, och solbadning och solsemestrar med måtta kan ge goda resultat. Här rekommenderar vi Daily Repair 40% från Astion.

Fet kräm 40%

Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

49 kr

Se produkt

Bra vårdrutiner

Det finns en rad generella tilltag som kan göra livet med atopisk hud lättare. Det handlar mest av allt om att du inför några bra och fasta hudvårdsrutiner i vardagen samt att du undgår att utsätta huden för stressfaktorer som extrem kyla och/eller värme.


9 goda råd vid atopisk hud:

 1. Undgå ull direkt på kroppen, eftersom det kan ge klåda och ge nya utbrott
 2. Håll huden ren med ett kort och svalt bad varje dag
 3. Sov i ett svalt sovrum – det minskar klåda
 4. Undgå om möjligt pälsdjur i hemmet
 5. Undgå tobaksrök i hemmet
 6. Använd tvål utan parfym
 7. Använda handskar, mössa och halsduk om vintern
 8. Har du hudområden med sår och repor, ska du tvätta dem dagligen
 9. Använd fuktkräm omedelbart efter ett bad (efter bara 3 minuter är huden uttorkad)

Krämer till behandling av atopisk hud

Astion Skin Cure passar bra till behandling av atopisk hud. Det är en klådstillande kräm. Den stärker din huds naturliga sköld och du får en effektiv och skonsam behandling utan kortison.

Krämen stöder hudens naturliga läkningsprocess och återskapar hudens naturliga barriärfunktion.

Efter behandlingen med Astion Skin Cure rekommenderar vi att du använder Astion Daily Repair Cream 40 % – 70 % dagligen. Det är en fuktkräm med ett högt fettinnehåll som håller huden fuktig länge, och du kan behandla utbrott och förebygga nya utbrott.

Astion Repair Cream innehåller det patenterade aktiva ämnet Dermadexin®, och det verkar förebyggande mot hudproblem.

Du hittar alla våra produkter i webshoppen och på Apoteket.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Behandling med hormon

Om du inte själv kan få bukt med irritationerna med atopisk hud, för att eksemet är för våldsamt, kan läkaren utskriva salvor eller krämer som innehåller binjurebarkhormon (steroider).

Detta kommer i de allra flesta flesta tillfällen få atopisk hud under kontroll. Många är nervösa för att använda krämen på grund av innehållet av det verkande binjurebarkhormonet.

Använder du krämer och/eller salvor med binjurebarkhormon, ska du också vara uppmärksam på att detta inte nödvändigtvis är utan biverkningar. Därför är det en god idé att läsa bipacksedeln grundligt.


När ska du uppsöka läkare

Om du har atopisk hud och den blir vätskande och skorpbelagd, bör du vara extra uppmärksam. Här bör du uppsöka läkare. Det kan nämligen vara tecken på infektion med stafylokocker, och det ska behandlas med antibiotika.

Om atopisk hud är vätskande, finns det också en större risk för att det går infektion i såret.

En infektion med herpesvirus kan sprida sig våldsamt hos patienter med atopisk hud, och du får små blåsor som sprider sig till ansikte, hals och kropp. Blåsorna kan brista och ge öppna sår. Senare kommer det skorpor på såren. Efter ett utbrott kan du uppleva illamående och feber.


Försvinner atopisk hud?

Problem med atopisk hud börjar för de flesta i spädbarnsåldern, men de allra flesta växer ifrån det innan puberteten. Det finns dock undantagstillfällen där eksemet också börjar hos större barn och vuxna.

Mer än 60 procent med atopisk hud är symptomfria under puberteten, men har du tidigare haft atopisk hud, så finns det en risk för att du senare kommer att uppleva tillbakafall i ditt vuxenliv. Många utvecklar också astma och höfeber.

Omkring 25-50 procent av de personer som hade atopisk hud som barn kommer att utveckla handeksem som vuxna.


Smittar atopiskt eksem?

Även om riktigt många drabbas av atopisk hud och eksem, är det inte något som smittar.


Vård av atopisk hud

Det bästa du kan göra för din hud är daglig vård. Därför är det en god idé om du har fasta vanor med din hudvård. Atopisk hud kan ha ett mycket svängande förlopp och den regelmässiga vården är avgörande för att du får ett bra resultat.

Vi rekommenderar att använda Daily repair (40 eller 70%) till torr hud och kan användas vid psoriasis. Dessa krämer är passande till torr hud där större hudområden ska vårdas som t.ex. vid psoriasis, eksem, torra smalben eller fötter.

Relaterade produkter

Anti Itch Spray Spray mot irriterad och kliande hud på kroppen

Anti Itch Spray Spray mot irriterad och kliande hud på kroppen

Ordinarie pris
120 kr
Försäljningspris
120 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt
Astion Face Cure ansiktskräm - Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

Ordinarie pris
140 kr
Försäljningspris
140 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt
Astion Handkräm - Kräm mot handeksem (30g)

Kräm mot handeksem (30g)

Ordinarie pris
140 kr
Försäljningspris
140 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt