Eksem (Dermatitis) – Vad, varför och hur?
Eksem, också kallat dermatitis, är en mycket utbredd åkomma som resulterar i ett tillstånd med torr och kliande hud. Alla kan drabbas av hudeksem, men det är inte alltid lätt att hitta orsaken, eftersom den kan vara både endogen och exogen. Läs mera här om behandling av eksem
Det finns dock många olika möjligheter att behandla eksem allt efter vilken typ av eksem man lider av.
Vad är eksem?
Eksem är ett tillstånd med torr, kliande hud, som lätt kan bli inflammerad. Det uppstår när det finns en inflammation i hudens yttersta barriär. Dermatitis är den latinska beteckningen för inflammation i huden, och därför betecknas eksem ofta dermatitis.
Den mest utbredda formen av eksem är atopiskt eksem. Atopiskt eksem är ett resultat av att huden saknar det fett som normalt limmar ihop hudcellerna, vilket gör huden torr och skröplig.
Gå direkt till:
Eksem är mycket utbrett, och speciellt många barn och unga får varje år konstaterat eksem.
Det antas att omkring 10 procent av vuxna i Sverige årligen lider av eksem på händerna, medan 15 procent av barn och unga lider av atopiskt eksem. Detta är de mest utbredda typerna av eksem för de två åldersgrupperna.
Hudförändringar som kan vara symptom på eksem:
- Rodnad
- Blåsbildande
- Flagning
- Svullnader
- Sprickor
Orsakerna till eksem kan bero på både endogena (inifrånkommande) och exogena (utifrånkommande) faktorer.
Endogena faktorer gäller för atopiskt eksem, mjälleksem, stasiseksem och mynteksem, medan kontakteksem och nässelfeber beror på exogena faktorer.
Var på kroppen får man eksem? Och hur ser det ut?
Eksem kommer i många olika former och kan uppstå överallt på kroppen. Därför kommer symptomen på eksem också att variera, även om dessa i de allra flesta tillfällen innebär torr, röd, kliande och ibland också svullen hud.
De flesta barn växer ifrån atopiskt eksem när de är 7-11 år, men det finns fortfarande risk för att senare utveckla handeksem, och en fjärdedel av barn med eksem kommer att uppleva återfall i sina vuxenliv.
Vem får eksem?
Det varierar vem som oftast drabbas av eksem, allt efter vilken typ det handlar om. Det finns dock några eksemtyper som oftare uppträder hos en del snarare än andra.
Atopiskt eksem, också känt som barneksem och astmaeksem, ses exempelvis oftast hos barn och unga, medan lite fler kvinnor än män drabbas av kontakteksem.
De allra flesta människor kommer på en tidpunkt i sina liv uppleva en period med eksem, medan andra kan dras med det i större eller mindre grad hela deras liv.
Behandling av eksem
Eksem kan ha många olika orsaker, och därför finns det också flera olika behandlingsmöjligheter. Några typer av eksem kan behandlas så det försvinner helt, medan andra endast kan hållas nere.
Nedanför kan du läsa mera om de många olika typerna av eksem.
Soleksem – symptom
Soleksem, också kallat polymorf lysdermatose eller polymorft utslag, är en form av eksem som utlöses av solen. Soleksem kan drabba alla, men speciellt kvinnor under 30 drabbas ofta.
Fakta om soleksem
- Soleksem är en typ av eksem som uppstår när huden utsätts för solljus
- Soleksem drabbar typiskt yngre kvinnor och ses oftast under våren och tidig sommar
- Soleksem kan förebyggas genom att använda solkräm och täcka huden
- Man kan försöka att vänja huden långsamt till solen för att undgå soleksem
- Soleksem ger torr hud med små knoppar, medan en del kan uppleva små blåsor i området och eventuella svullnader
Vad är soleksem?
Soleksem är en slags eksem som uppstår vid exponering för solljus – också även om det handlar om en mycket mindre dos sol än vad som normalt skulle utlösa en solskada. Soleksem uppträder ofta under våren eller tidigt på sommaren, eftersom huden på denna tidpunkt av året inte är vanvid regelbundet solljus.
Utslaget kan ses genom att huden blir jämnt röd med små knoppar, medan en del också kan uppleva att få blåsor i det drabbade området. För många följer utslaget också med klåda och eventuella svullnader.
Varför får man soleksem?
Man ved inte exakt varför man får soleksem och orsaken är alltså okänd. Men solljuset, både UVA- och UVB-strålar, kan skapa reaktioner i huden som medför bildande av kemiska förbindelser som kroppen kan uppfatta som främmande.
Det startar en reaktion i kroppen som utvecklar sig till ett lokalt inflammationstillstånd där huden blir röd, varm och svullen.
Ofta utsatta områden
Soleksem kan uppstå överallt på kroppen – de ställen där solen alltså drabbar.
Områden som hals, nacke, händer och fötter är dock speciellt utsatta och många upplever att utslaget lägger sig som en V-form vid bröstet och i nacken där huden ofta är bar, medan det dock även kan ge eksem på fötter och på hals eller andra ställen.
Förebyggande av soleksem:
- Använd solkrämer
- Hold huden täckt
- Acklimatisering till solljus
Allt efter hur illa ett fall det handlar om, kan man antingen själv försöka att vänja sin hud gradvist till solen samt använda diverse solkrämer med minimum en faktor 20.
Oftast kommer symptomen att avta efter 4-7 dagar, om man håller sig undan solen under tiden.
Behandling av soleksem
För de flesta handlar det om lätta besvär som kommer att avta under sommaren. Soleksem kan inte avlägsnas helt, men du kan försöka att mildra några av de besvär som följer, genom att använda Skin Cure från Astion Pharma.
Eksemkrämen kan inte kurera soleksem, men den är formulerad till att lugna den klåda och rodnad som ofta följer med olika typer av eksem.
Mjälleksem – symptom
Mjälleksem, också känt som seboroiskt eksem, är en vanlig hudsjukdom som många svenskar kan ha i mild grad i perioder i deras liv, medan andra kan ha svårare symptom.
Mjälleksem är en art av eksem som bland annat visar sig som mjäll i hårbottnen eller som kliande hårbotten.
Fakta om mjälleksem:
- Mjälleksem är en vanlig typ av eksem som många svenskar kommer att uppleva på en tidpunkt i deras liv
- Mjälleksem ses som mjäll i hårbottnen, men kan också ge fjällande eksem i ansiktet hos vuxna, där det speciellt förekommer i pannan, ögonbryn och -fransar och näsvingar. Det kan dock också komma andra ställen på kroppen såsom bröst, rygg, navel och ljumske
- Mjällen är som regel lite oljiga och gula eller små och ljusa
- Orsaken till att man får mjälleksem beror bland annat på en svamp som lever i den oljiga huden
- Behandlingen som avlägsnar svampen som är orsaken till eksemet, är effektiv
- Seboroiskt eksem kan i en del tillfällen avhjälpas via kosten
Vad är mjälleksem?
Mjälleksem är en typ av eksem som beror på en svamp i huden. Huden bildar mjäll som ofta kommer att vara små, oljiga och eventuelt vita. Under mjällen är huden röd. Hos spädbarn med mjälleksem hittar man typiskt utslaget i hårbottnen, hudveck och i blöjregionen.
Mjälleksem kan drabba alla, men speciellt småbarn och yngre män kan utveckla eksemet.
Varför får man mjälleksem?
Mjälleksem uppstår på grund av hudens reaktion på en annars naturligt förekommande hudsvamp.
Svampen trivs bäst i oljig hud – det vill säga hud med många talgkörtlar och en stor produktion av talg. Även om alla kan få mjälleksem, är eksemet ofta familjärt.
Ofta utsatta områden
Mjälleksem ses på hudområden där det finns många talgkörtlar. Detta omfattar:
- Hårbotten
- Ansikte (och öron)
- Bröst
- Rygg
- Hudveck
- Armhålor
- Ljumsken
- Naveln
Behandling av mjälleksem
Allt efter var på kroppen man har mjälleksem, finns det olika behandlingsmöjligheter. Vilken typ som passar till dig, är något din läkare avgör.
Har du Mjälleksem i ansiktet bör du använda krämer specielt till behandling av mjälleksem i ansiktet.
Här rekommenderar vi Face Cure från Astion Pharma som är en unik kräm mot mjälleksem i ansiktet.
Har du också mjälleksem i hårbottnen, kan du pröva Scalp Cure från Astion Pharma, som är en hårbottenkur mod mjäll och irriterad hårbotten.
Nummulärt eksem (mynteksem) – symptom
Nummulärt eksem, också känt som mynteksem, är en form av eksem som ofta uppträder på armar och ben, men som också kan sprida sig till resten av kroppen. Den speciella eksemformen visar sig som runda, myntstora utslag.
Fakta om nummulärt eksem:
- Nummulärt eksem är ett kroniskt hudtillstånd
- Utslaget visar sig som myntstora, runde utslag
- Förekommer oftast på armar och ben, men kan sprida sig till resten av kroppen
- Utslaget är ofta kliande, eftersom eksemet är bakteriefullt
- Orsaken till nummulärt eksem är inte känt, men det kan förebygges med god hudvård
- Män i åldern 55-65 har störst risk för att utveckla nummulärt eksem
- Om kvinnor får nummulärt eksem, är det ofta i deras ungdomsår eller tidiga vuxenliv
Vad är nummulärt eksem?
Nummulärt eksem är en inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av runda och ovala fläckar på huden. Eksemet visar sig som torrt och skorpaktigt utslag.
Nummulärt eksem kan utveckla sig i förbindelse med en skada på huden som exempelvis en förbränning, repor eller insektbett. Eksemet kan också vätska i de angripna områdena.
Behandlingen vid nummulärt eksem är ofta utdragen, eftersom eksemet kan vara mycket ihärdigt.
Varför får man nummulärt eksem?
Man vet inte varför man får nummulärt eksem, men det är möjligt att det beror på flera samverkande faktorer.
Torr hud på grund av frekventa bad kan i en del tillfällen vara en utlösande faktor för eksem – speciellt om vintern, när huden redan kan vara känslig och torr. Dessutom antas det att också stress kan bidra till eksemet.
Ofta utsatta områden
Nummulärt eksem kan uppstå på hela kroppen, men de första udslagen är som regel på ben och armar. Härefter kan det sedan sprida sig till resten av kroppen. För de flesta kan de första tecknen på nummulärt eksem ses på benen.
Behandling av nummulärt eksem
Nummulärt eksem kan ge mycket torr hud och här är det viktigt att hålla huden mjuk, fuktig och smidig.
Till detta rekommenderar vi Skin Cure från Astion Pharma, som effektivt fuktar området, och som är tillverkad speciellt till att avhjälpa klåda om man lider av eksemtyper som atopiskt eksem, mjälleksem eller handeksem.
Det kan du själv göra:
- Se till att hålla huden fuktig så den förblir smidig
- Undgå att ta för många bade och skär ner på tvålen
- Använd en kortisonsalva eller -kräm
Har du vätskande eksem bör du använda antiseptisk tvål som verkar antibakteriellt samt kortisonkräm som har tillsatts antibakteriella ämnen. I en del tillfällen kan det också vara nödvändigt att supplera med antibiotikatabletter.
Om du är rädd för att du har nummulärt eksem bör du alltid uppsöka läkare som kan hjälpa dig med din vidare behandling.
Bensår (stasiseksem) – symptom
Bensår, också kallat stasiseksem, drabbar typiskt kvinnor över 60 år. Ju äldre vi blir, desto tunnare blir huden – och därför skadas den också lättare, vilket kan föra till små sprickor i hudbarriären eller bensår.
Minskad cirkulation i venerna kan få benen att svälla och det kan uppstå åderbråck med efterföljande stasiseksem.
Fakta om bensår:
- Stasiseksem är ett icke-helande sår – ofta på insidan av ankelområdet
- Eksemet är ofta orsakat av blodproppar i de djupa venerna på benen som medför ett högt tryck i venerna
- Själva behandlingen riktas dels mot såret, men det viktigaste är att få ett bättre återflöde i venerna
- Behandlingen är i de flesta tillfällen livslång
Vad är bensår?
Stasiseksem, också känt som bensår och kroniskt bensår, är sår som uppstår under knäet och oftast i ankelregionen, som inte vill läka av sig själv i loppet av sex veckor. Före såret uppstår kommer man typiskt att kunna se förändring i huden.
Såret kan både uppstå spontant eller i förbindelse med en skada.
Varför får man bensår?
Om venklaffarna i bene försvagas eller förstörs (exempelvis vid venblodproppar) kommer blodet inte att kunna komma mot hjärtat och det uppstår ett övertryck i venerna som efterföljande ger efter, och der kommer utbuktningar (åderbrock), vilket ökar risken för att utveckla stasiseksem/bensår.
I kombination med ett förhöjt ventryck kan det även förekomma svullnader, missfärgning och en främmandereaktion som förstör den normala huden, vilket kan medföra sårbildning.
Har du åderbrock eller har du tidigare haft venblodproppar, finns en ökad risk för att du utvecklar bensår.
Behandling av bensår
Det kan vara svårt att behandla bensår, eftersom det för största delen av de drabbade är en kronisk sjukdom där behandlingen är livslång. Som utgångspunkt består behandlingen av:
- Kompressionsbandage
- Elevation av underbenen
- Motion
- Viktreduktion
- Hudtransplantation och/eller venkirurgi (i svåra fall)
Största delen av behandlingen är dock något du själv bör stå för. Om du har bensår är det därför viktigt att följa läkarens anvisningar, använda kompressionsbandage, se till att vårda huden noggrant och undgå skador.
Kontakteksem – symptom
Kontakteksem är ett paraplybegrepp, eftersom denne typ av eksem kan utlösas av flera olika orsaker. Kontakteksem är ett inflammatoriskt tillstånd i huden som kan vara utlöst av lokalirriterande påverkningar eller av allergi. Parfym- och nickelallergi är bland andra kontakteksem.
Fakta om kontakteksem:
- Kontakteksem är en inflammation i huden som är utlöst av antingen lokalirriterande/toxiska påverkningar eller av allergi
- Kontakteksem förekommer typiskt på händerna (handeksem) eller i ansiktet, men det kan uppstå överallt på kroppen
- Akut kontakteksem kan ge rodnad, vätskefyllda blåsor och sårbildning
- Kroniskt kontakteksem kan ge torr, fjällande hud med sprickor
- Kontakteksem kan vara mycketkliande
- Har du en påvisad allergi, bör du undgå all kontakt med det allergiframkallande ämnet
Vad är kontakteksem?
Kontakteksem är ett irritationstillstånd i huden som kan uppstå som följd av yttre påverkningar från irritationer som vatten och tvål eller allergiframkallande ämnen.
Kontakteksem är en typ av eksem som kan bero på antingen lokalirriterande påverkningar eller allergi. Den mest utbredda formen av kontakteksem är irritativt (toxiskt) eksem, som utgör 70 procent av kontakteksemen.
För de allra flesta uppstår kontakteksem på händerna. Kontakteksem är extremt kliande – oavsett om det är akut kontakteksem eller inte.
Varför får man kontakteksem?
Kontakteksem kan uppstå om huden blir irriterad – oftast av vatten eller tvål. Men det kan också uppstå för att du har allergi. I lde allra flesta tillfällen är det allergier mot nickel, parfym eller konserveringsmedel. Du kan dock också utveckla kontakteksem om du har känslig hud på grund av atopiskt eksem.
Ofta utsatta områden
I de allra flesta fall av kontakteksem uppstår detta på händerna, men det är också möjligt att utveckla kontakteksem andra ställen på kroppen.
Behandling av kontakteksem
Har du fått diagnosticerats med allergi, är det viktigt att du undgår all kontakt med det allergiframkallande ämnet.
Har du utvecklat akut kontakteksem ska det behandles med binjurebarkhormonkräm. Allt efter ålder och tillfälle kan din läkare bedöma hur stark krämen ska vara.
Utöver dessa finns det också ljusbehandling, som företas hos en hudläkare. I svåra fall kan läkaren också välja att utskriva en tablettkur, vilket oftast är tillfället i kroniska tillfällen.
För att lugna kliande vid handeksem kan du använda Hand Cure från Astion Pharma som behandler symptom som klåda, rodnad och avflagning vid handeksem. Astion Hand Cure är kortisonfri.
Atopiskt eksem – symptom
Atopiskt eksem som också är känt som dermatitis, astmaeksem och barneksem, är ett tillstånd med torr och kliande hud. I förbindelse med atopiskt eksem kan det även uppstå rött utslag och vätskande blåsor. Atopiskt eksem är en sjukdom som ses hos cirka 15 procent av barn och unga.
Fakta om atopiskt eksem:
- Atopiskt eksem ger torr, kliande hud där der lätt uppstår infektioner
- Eksemet uppstår som rött, förtjockat utslag där det ibland ses blåsor
- Har man atopiskt eksem, har man större risk för att utveckla andra atopiska sjukdomar (höfeber och astma)
- Atopiskt eksem drabbar oftast barn, där det uppstår i det första levnadsåret, och i de flesta tillfällen försvinner efter 10-årsåldern
- Hos unga och vuxna är huden ofta torr och förtjockad en del ställen, medan det också kan förekomma symmetriska eksemförändringar på överkroppen, i böjvecken och i ansiktet, där det speciellt kan vara eksem vid ögat
Vad är atopiskt eksem?
Atopiskt eksem är ett tillstånd med torr och kliande hud som undertiden också kan vara rött och ha vätskande blåsor.
Orsaken till att atopiskt eksem i hög grad känns som barneksem, är för att 80-90 procent av alla fall utvecklas hos barn. De fleste barn har dock vuxit ifrån det när de är 7-11 år gamla.
För att kunna konstatera atopiskt eksem ska minst tre av följande symptom och klåda vara konstaterat:
- Eksem i böjveck
- Torr hud
- Barnet, syskon eller föräldrar har astma eller höfeber
- Eksemet har börjat innan 2-årsåldern
- Eksemet sitter på en typisk plats för åldern
Varför får man atopiskt eksem?
Man känner inte den direkta orsaken till att man får atopiskt eksem. Man vet dock att det är delvist ärftligt och delvist miljöbetingat. Har en av föräldrarna ett av de tre ovannämnda symptom, är det 60 procents risk för att barnet utvecklar atopiskt eksem.
Dessutom är det bevisat att störningar i hudens immunsystem spelar en roll för utvecklingen av atopiskt eksem.
Ofta utsatta områden
Hos spädbarn uppstår eksemet typiskt som kliande, rött utslag på kinderna som därefter sprider sig till resten av ansiktet, ner på halsen och till blöjområdet. Åkomman kan i spädbarnsåldern dock också sprida sig till armar och ben.
Från 1 1/2- till 2-årsåldern kan eksemet dock bli mera typiskt och sätta sig i böjvecken, medan eksemet hos vuxna visar sig som torr, förtjockad hud som primärt visar sig på överkroppen, medan det kan sprida sig till andra delar av kroppen om vintern.
Behandling av atopiskt eksem
Det är viktigt att man ser till att huden inte torkar ut. Till detta kan man använda Skin Cure från Astion Pharma som är formulerat till att minska klåda och torrhet i förbindelse med bland annat atopiskt eksem.
Fuktkräm (Här rekommenderar vi Astion Daily Repair) ska användas efter varje bad och baden ska helst vara så korta som möjligt. Det är dessutom en god idé att skära ner på tvålkonsumtionen.
Nässelfeber – symptom
Nässelfeber känns också som urticaria. Nässelfeber är ett kliande utslag som består av svullnad i huden som uppstår akut och som lokalt kan försvinna igen inom 24 timmar – medan andra områden kan svälla upp ytterligare. Nässelfeber kan vara kroniskt, men också utlöst av yttre, fysiska faktorer.
Fakta om nässelfeber
- Nässelfeber är ett kliandeutslag som uppstår i loppet av minuter och består av bleka områden som sväller upp
- Under livet kommer omkring 15-20 procent av befolkningen att få ett eller flere fall av nässelfeber
- Sjukdomen delas in i två typer: kronisk och akut
- I 80 procent av fallen hittar man inte den utlösande orsaken
- Den viktigaste behandlingen är H1-antihistaminer
Vad är nässelfeber?
Nässelfeber är en slags kliande utslag som till utseendet kan påminna mycket om det som uppstår när man blir bränd av en brännässla. Hudelementen är vita och sväller upp över hudnivå, vilket kallas kvaddlar. De största av elementen (områderne) kan vara bleka i mitten och ha en let rödaktig ring omkring sig.
Det finns flera former av nässelfeber, varav en del är mer allvarliga än andra. Har du nässelfeber bör du därför alltid gå till läkaren.
Varför får man nässelfeber?
Utslaget uppstår genom att cellerna i huden friger ämnet histamin som ger läckage i hudens små blodkärl, vilket resulterar i svullnader. I denna förbindelse irriteras hudens nervändar, vilket ger klåda.
I de allra flesta tillfällen kan man inte påvisa den direkta orsaken till ett utbrott av nässelfeber, men de typiska orsakerna är:
- Infektioner
- Reaktioner på medicin
- Reaktioner på mat eller drycker
- Fysiska påverkningar
- Om man har allergi och kommer i kontakt med det man är allergisk mot
- Systemsjukdomar (exempelvis metabolisk sjukdom och bindvävssjukdom)
Behandling av nässelfeber
Om man kan påvisa orsaken till nässelfeber är det viktigt att avlägsna den utlösande orsaken. Vid fysisk nässelfeber är det viktigt att undgå det som kan utlösa symptom.
Handlar det om akut nässelfeber, blir man behandlad med antihistaminer som kan hjälpe på klådan.
Vid kronisk nässelfeber utgör också antihistaminer den främsta behandlingen.
Om du gärna vill förebygga eller undgå framtida utslag av nässelfeber, är det en god idé att hålla ett öga på när och varför du får det, så du lättare kan undgå detta i framtiden.
Behandling av eksem
Allt efter vilken typ av eksem du har, är det skillnad på hur denna bör, kan och ska behandlas. En del eksemtyper kan endast avlägsnas genom att använda receptbelagd medicin, men i många tillfällen kan man också göra mycket själv.
I mångt och mycket handlar det om att undgå uttorkad hud och hitta de produkter som kan hålla klådan på ett minimum.
Face Cure från Astion Pharma kan fungera mot symptom på eksem i ansiktet som rodnad, fjällande hud och klåda. Krämen bygger upp hudens barriär, medan huden samtidigt hålls från att torka ut.
Skin Cure från Astion Pharma är speciellt formulerat till att verka mot klåda som kan bero på atopiskt eksem på kroppen, som fler och fler lider av.
Hand Cure från Astion Pharma är speciellt utvecklat till behandling av handeksem.
Har du däremot problem med mjälleksem i hårbottnen, är det viktigt att använda en mild men samtidigt effektiv shampoo som tar hänsyn till sjukdomen.
Vi rekommenderar Scalp Cure från Astion Pharma, som är en hårbottenkur mot mjäll och irriterad hårbotten, där det finns symptom på psoriasiseksem och mjälleksem.
Goda råd mot eksem
Om eksemet redan är i utbrott, kan det vara nödvändigt att söka behandling, men du kan lyckligtvis också göra mycket själv för att förebygga, undgå och mildra eksem.
Så håller du ditt eksem nere:
- Ta korta bad – långa bad och badkar kan toska ut huden
- Använd en mild tvål utan parfym
- Använd handskar om du ofta är i kontakt med vatten
- Använd en fuktbevarande kräm eller salva – gärna flera gånger dagligen där du oftast upplever torrhet
- Undgå matvaror, du är allergisk mot (det är ofta citrusfrukter, tomater, starka kryddor, jordgubbar och skaldjur), eftersom detta kan ge klåda om du är allergisk
- Undgå att skrapa på eventuellt utslag
- Använd vantar, mössa och halsduk om vintern, eftersom kylan annars torkar ut huden
- Använd solkräm och stanna inte för länge i solen
- Använd massor av fuktkräm – varje dag! Gärna Astion Daily repair
- Använd smycken av äkta metaller – speciellt till örhängen och piercingar är det viktigt
- Se till att äta sunt – i många tillfällen ligger problemet i kosten
- Undgå så långt som möjligt att bli stressad, eftersom det kan utlösa eksem
Hitta mer information här: