Mjäll och eksem i hårbottnen – Behandling av klåda

: 24/4/2024

Eksem och utslag i hårbottnen kan bero på många olika orsaker. Bland de vanligaste är svampinfektioner, huvudlöss, psoriasis eller eksem (mjälleksem eller kontakteksem).

Behandlingen beror på vilken sjukdom det handlar om. Vid mjälleksem består behandlingen av en shampoo med svampdödande medel. Om der inte omedelbart kan hittas en orsak, kan läkaren hjälpa med att ställa en diagnos och därefter bestämma behandling.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är eksem i hårbottnen?

Utslag i hårbottnen kan bero på många olika orsaker, varav de vanligaste är:

 • Infektioner med bakterier eller svamp och så kallade infestationer (huvudlöss)
 • Eksem – antingen seboroiskt eksem (mjälleksem) eller kontakteksem
 • Neurodermatitis, som är ett kliande eksemtillstånd som bland annat kan uppstå i hårbottnen

Akuta förändringar kan bero på löss

Vid akuta, nya förändringar med klåda hos en som inte tidigare har haft problem med exempelvis eksem, är är sannolikheten stor att klådan beror på angrepp av huvudlöss. Diagnosen bekräftas via påvisning av löss, varefter man enkelt kan utföra behandling med kamning och lösshampoo därhemma.


Klåda utan orsak kan utveckla sig till hudsjukdom

Neurodermatitis är en reaktion i huden som uppstår vid ihållande klåda. Det finns ingen känd hudsjukdom som grund för detta tillstånd. Tillståndet utvecklar sig över tid och finns typiskt i nacken hos kvinnor och skenben hos män.


Mjälleksem är en av de mest utbredda eksemformerna

Mjälleksem är en mycket vanlig hudsjukdom som kan drabba alla. Mjälleksem ger rodnad, klåda och mjällbildande i hårbottnen. Mjälleksem kan förväxlas med psoriasis som ger några av de samma symptomen. Handlar det om psoriasis kommer denna dock ofta också att uppträda andra ställen på kroppen i en mildare form (exempelvis på armbågar, knän, händer eller fötter).


Klåda i hårbottnen kan bero på kontakteksem

Om du upplever klåda i hårbottnen kan det också bero på att din hårbotten har varit i kontakt med något den antingen är allergisk mot eller som har irriterat den. Detta kan bero på hårkosmetik såsom stylingprodukter, men också på en shampoo eller balsam som du inte kan tåla. Läs mera om kontakteksem här.

Gå direkt till: Behandling av eksem i hårbottnen


Hur ser eksem i hårbottnen ut?

Allt efter vilket tillstånd som har orsakat mjäll, eksem eller klåda i din hårbotten, är det skillnad på hur det ser ut och vilka symptom som visas.

Seboroiskt eksem

 • Fjällande, kroniskt eksem som drabbar hudområden med många talgkörtlar
 • Spädbarn får seboroiskt eksem i hårbottnen och i blöjregionen
 • Tonåringar och vuxna får speciellt eksem vid näsvingarna, längs ögonfransar, i ögonbrynen och i hårbottnen
 • Vid seboroiskt eksem upplever man en onormal mängd mjäll i hårbottnen som kan vara ett uttryck för överväxt av svampen pityrosprum ovale

Allergiskt kontakteksem

 • Allergiskt kontakteksem är ett infektionstillstånd som finns i hudens översta lager och som utlöses av ett allergiframkallande ämne (allergen)
 • Akuta symptom på allergiskt kontakteksem är klåda, rodnad och svullnad. Svullnaden sitter ofta omkring ögonen, eftersom huden i hårbottnen är stramt bunden ner till underhuden och det därför inte är plats för svullnaden där. Senere följer mjällbildande. Kan dock också ge eksem i nacken, knoppar i nacken och eventuellt utslag bakom örat

Psoriasis

 • De förste tecken på psoriasis uppstår ofta i hårbottnen
 • De vanligaste ställena för psoriasisutbrott är hårbotten, armbågar och knän. Ibland ses också nagelförändringar
 • Psoriasis ger skarpt avgränsade, röda områden som är täckta av tjocka, stearinliknande delvist fastsittande mjäll

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Schampo för vård vid eksem

Parfym schampo för daglig tvätt vid eksem i hårbotten

100 kr

Se produkt

Symptom på eksem i hårbottnen

Eksem är en mycket vanlig hudåkomma som många lider av. Man kan ha eksem över hela kroppen och därför också i hårbottnen. Eksem visar sig generellt med att huden blir röd, irriterad och kliande. I en del tillfällen kan man också uppleva svullnader. Senare kan man uppleva att huden blir torr och fjällande. Eftersom det finns flera olika former av eksem som kan drabba en i hårbottnen, är det alltid en god idé att gå till läkaren om man har spottat några av de tidiga symptomen.

Var uppmärksam om du upplever ett eller flera av följande symptom i hårbottnen:

 • Rodnad
 • Klåda
 • Svullnad
 • Irritation
 • Mjäll
 • Torrhet

Eksem kan i en del tillfällen försvinna av sig själv och många upplever att det mildras och i några tillfällen helt försvinner om sommaren, medan det förvärras om vintern.

Även om många människor till och från kan uppleva eksem i hårbottnen, är det inte något som smittar. Eksem smittar inte, men det kan löss däremot göra. Om du har upptäckt att det är löss som orsakar klådan i hårbottnen bör du strax gå i behandling (kamning och lösskur/-shampoo) och se till att inte dela mössa/kläder med andra människor.

Mjälleksem i hårbottnen kan kännas igen på följande symptom:

 • Röd hud, som är täckt av flager och silverfärgade mjäll
 • Hudflagor (mjäll) som hänger delvist fast i håret
 • Fläckvisa, silverfärgade mjäll eller tjocka skorpor i hårbottnen
 • Eksem som kan sträcka sig ut över hårkanten eller ses andra ställen på kroppen
 • Klåda, ömhet och i vissa fall smärtor i hårbottnen
 • Röd hud täckt av oljiga vita eller gula mjäll
 • Hudflagor och mjäll med skorpa på hårbottnen som lätt kan avlägsnas

Håravfall på grund av eksem i hårbottnen

Mjäll är ett symptom på en irriterad hårbotten och beror på att huden på grund av ökad svampväxt stöts bort snabbare än normalt. Om man lider av mjäll i mild grad ses mjällen som små, vita flagor, medan svårare grad av mjäll ger stark klåda och sitter fast i hårbottnen. Mjälleksem kan dock vara orsak till noget som, speciellt för kvinnor, kanske är ännu värre än mjäll och klåda – nämligen håravfall.

Mjälleksem kan riskera att döda hårsäckarna, vilket får håren att falla av. Även om kvinnor sällan tappar allt hår, kan sjukdom, stress, graviditet och i några fall eksem i hårbottnen orsaka håravfall. Håravfall är dock mycket sällan ett kroniskt tillstånd, och för de allra flesta kommer håret att växa ut igen inom en till sex månader. Om man gärna vil påskynda processen lite, så finns der olika ekstrakt som kan stimulera hårets kvalitet, struktur och volym.

Dessutom finns det en rad goda råd som man kan börja tillföra sin rutin, som kan motverka eventuellt håravfall i förbindelse med mjäll och eksem i hårbottnen.


Vad kan man göra själv?

Mjäll och eksem i hårbottnen är ett tecken på en irriterad hårbotten, vilket beror på att huden, på grund av en ökad svampväxt, stöts bort snabbare än normalt. Mjäll är en bred beteckning och omfattar allt från svamp-mjäll till mjälleksem och svår psoriasis. De olika typerna av mjäll beror på olika orsaker; några är ärftliga, medan andra beror på en oren hårbotten och dålig kost.


Minnesregel om att föntorka håret

Det är en god idé att alltid föntorka sitt hår tills det är torrt, eftersom en fuktig hårbotten är rena sagolandet for svampinfektioner. Du får dock aldrig föntoska ditt hår helt torrt, eftsrom det kan torka ut hår och hårbotten i en sådan grad att hårbottnen överkompenserar genom att producera talg, vilket igen utgör grunden för en svampinfektion.

Pröva istället att semi-föntorka ditt hår med ljum luft och undgå styling-produkter som kan stänga in din hårbotten. Var extra uppmärksam på vax, som kan göra att din hårbotten inte kan andas. Om man exempelvis använder keps varje dag, kan detta också medverka till att förvärra problemet.

Det är dock viktigt att man ser till att ta reda på vad som har orsakat mjäll och eksem, eftersom det inte alltid är ett förbigående tillstånd. Eksem och psoriasis ska nämligen behandles med läkemedel.

Det är dock alltid viktigt att man håller håret och hårbottnen sund och ren.


Shampoo mod eksem i hårbottnen

Den viktigaste delen av behandlingen i kampen mot eksem och mjäll i hårbottnen är en svampdödande shampoo. Shampoon används som en kur i en period, tills svampeinfektionen är borta. Om du har symptom på mjälleksem eller eksem i hårbottnen bör du alltid uppsöka läkare som kan hjälpa med din vidare behandling.

Pröva Scalp Cure från Astion Pharma, som är en hårbottenskur mot mjäll och irriterad hårbotten och avsedd för problem som klåda, irritation och mjäll.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Schampo för vård vid eksem

Parfym schampo för daglig tvätt vid eksem i hårbotten

100 kr

Se produkt

Kostråd mot eksem i hårbottnen

Eksem i hårbottnen kan vara en konsekvens av dålig kost. Därför är det alltid viktigt att se till att man får en sund och varierad kost. Det ger i slutändan kroppen ett bättre immunforsvar som bättre kan hålla exempelvis mjäll och eksem på avstånd.

Det fina i förbindelse med kost är att så långt som möjligt undgå junkfood och istället försöka att bygga upp några bra, sunda rutiner och kostvanor. Det kan också vara en god idé att ta kosttillskott som exempelvis Omega 3 (de flesta av oss får inte den fisk vi borde), och det är dessutom generellt rekommenderat att man implementerar en bra multivitamin i sin dagliga rutin. För att stärka hår, hud och naglar kan man också ta Silica-kosttillskott.


Behandling och förebyggande av eksem i hårbottnen

Mjälleksem behandlas först och främst med hjälp av en svampdödande shampoo, men därutöver kan man också följa de ovanstående goda råden mot eksem i hårbottnen.

Man kan dessutom också försöka sig fram med medikamenter som kan motverka en torr och irriterad hårbotten, eftersom detta enkelt resulterar i eksem och mjäll.

En bra minnesregel är att hålla sig från parfymerade produkter, eftersom detta kan irritera hårbottnen ytterligare. Försök därför att hålla dig till neutrala och parfymfria produkter. Om du har tendens till torr, irriterad eller fjällande hårbotten, bör du därför gå efter en neutral och parfymfri shampoo som är tillverkad speciellt till att motverka mjäll i hårbottnen. Man kan även få shampoo med svampdödande effekt i handköp, där du bland annat kan pröva Scalp Cure från Astion Pharma.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Schampo för vård vid eksem

Parfym schampo för daglig tvätt vid eksem i hårbotten

100 kr

Se produkt