Kliar det i hårbottnen? Så behandlar du torr och kliande hårbotten

: 24/4/2024

Der kan finnas många olika orsaker till att det kliar i hårbottnen och det kan vara svårt att ta reda på exakt vad som orsakar det. Kliande hårbotten beror primärt på torr hårbotten men det kan också bero på eksem, psoriasis eller mjäll.

För att få bukt med den kliande hårbottnen ska man först och främst veta vilka faktorer som kan ha utlöst klådan. Nedanför kan du läsa om de typiska orsakerna till kliande hårbotten samt vilka behandlinger som finns.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Fakta: De 7 mest utbredda orsakerna till kliande hårbotten

 1. Torr hårbotten
 2. Mjäll i hårbottnen
 3. Psoriasis i hårbottnen
 4. Mjälleksem (seboroisk dermatitis)
 5. Löss
 6. Kontakteksem/Allergi
 7. Stress

Kliande hårbotten kan ha många bakgrunder, men de ovanstående är de vanligaste orsakerna till att det kliar. I denna artikel kan du läsa och se video om de olika åkommorna, inklusive vad det är, varför man får det och vilka behandlingsmöjligheter man har.


Vad är kliande hårbotten?

Klåda i hårbottnen är en hudåkomma som är mycket utbredd, och därför kommer de flesta av alla människor på en tidpunkt i deras liv uppleva att ha en kliande och irriterad hårbotten.

Klåda i hårbottnen kan bero på många olika faktorer, och det är dessutom viktigt att vara uppmärksam på att klådan i sig själv inte är en sjukdom, men däremot ett symptom. Så även om det kan vara svårt att hitta den direkta orsaken, är det viktigt att hitta den bakomliggande orsaken till klådan.

Därför bör man först och främst kartlägga sina symptom, så man kan hitta den egentliga orsaken till klådan. Därefter kan man hitta den riktiga och mest effektiva behandlingen.

Vi kan alla ibland uppleva kliande hårbotten och klådan kan variera från en irriterande och starkt obehaglig klåda, som kan vara omöjlig att ignorera, till en lätt klåda som går lika fort över som den kom.

Man ska dock vara försiktig med att lindra klådan genom att klia och skrapa, eftersom detta kan leda till att man skrapar hål och därmed gör ett sår där bakterier och infektioner har lättare tillgång.

Upplever du därför en kliande eller irriterad hårbotten är det viktigt att du hittar den bakomliggande orsaken så du efterföljande kan behandla tillståndet.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Schampo för vård vid eksem

Parfym schampo för daglig tvätt vid eksem i hårbotten

100 kr

Se produkt

Vem får typiskt kliande hårbotten?

Det finns som utgångspunkt ingen som är mer benägen än andra att få klåda i hårbottnen. Klåda kan dock bero på diverse hudåkommor, varför dessa åkommor i högre grad drabbar en del grupper snarare än andra.

Nedan genomgår vi de sju mest typiska orsakerna till att hårbottnen kliar. Här kan du också läsa om vem som drabbas.

Överordnat kan det dock sägas att stort sett alla på en tidpunkt i deras liv kommer att uppleva klåda i hårbottnen i större eller mindre grad.


Varför får man kliande hårbotten?

Vår hårbotten är precis som resten av huden på kroppen känslig för både irritationer och infektioner och därför kan det lätt uppstå klåda. Torr hud är den mest utbredda orsaken till irriterad och kliande hårbotten, men andra hudåkommor, såsom psoriasis, kan också sprida sig till hårbottnen.

Nedanför kan du se en översikt över de mest utbredda orsakerna till kliande hårbotten.

Gå direkt till: Såd behandler du torr och kliande hårbotten


Om den ena av föräldrarna har en atopisk sjukdom, är risken för att barnet utvecklar atopiskt eksem 60 procent. Om båda föräldrarna lider av det, är risken på 80 procent.

Allergi och livsmedelsallergi uppfattas också som en följdsjukdom till atopisk hud och kan ge symptom som nässelfeber, astma och magproblem. Allergi mot livsmedel förekommer hos cirka 15 procent av barn under 6 år med barneksem.


De 7 vanligaste orsakerna till klåda i hårbottnen:


1. Torr hårbotten

I de allra flesta tillfällen där hårbottnen är irriterad och kliar, beror det på att hårbottnen är torr. Torr hårbotten uppstår för att talgkörtlarna i huden inte producerar tillräckligt med fett till hårbottnen och som konsekvens härav krediterar hårbottnen med torr, kliande och irriterad hud.

Symptom på torr hårbotten kan vara:

 • Klåda
 • Lösa hudflagor
 • I vissa fall sprickor i huden

Kalla klimat och växlande mellan värme och köld kan resultera i torr och kliande hårbotten, varför det är viktigt att använda mössa om vintern för att skydda hårbottnen.

Många tror felaktigt att mjäll och torr hårbotten är samma sak, men det är det inte. De två tillstånden kan påminna om varandra, men om du lider av kliande hårbotten och vita flagor, är det inte nödvändigtvis mjäll, men däremot torr hårbotten – och ska därför behandlas som det.

Behandlar man torr hårbotten mod mjäll, kommer tillståndet istället att förvärras.


2. Mjäll i hårbottnen

Mjäll är ett mycket vanligt problem som riktigt många lider av, men även om mjäll också kan orsaka klåda, rodnad och irritation i hårbottnen, är det faktiskt sällan att det är mjäll som är orsaken till klådan.

Upp emot var femte svensk kommer på en tidpunkt i deras liv uppleva att ha mjäll i hårbottnen, som i de allra flesta tillfällen drabbar män snarare än kvinnor.

Orsaken till detta är att det manliga könshormonet (testosteron) stimulerar produktion av talg, vilket ger idealiska tillväxtförhållanden för en svamp som är den vanligaste orsaken till mjäll. Mjäll är varken farligt eller smittande – därmed inte sagt att det inte kan vara besvärligt.

Orsaker till mjäll kan bland annat vara:

 • Mjälleksem
 • Obalans i hårbottnen
 • Stress
 • Nedsatt immunförsvar
 • Penicillinbehandling
 • Hormonella förändringar

Mjäll i hårbottnen kan behandlas med mjällshampoo, kräm och/eller tabletter. Har du problem med mjäll och irriterad hårbotten, kan du med fördel använda Scalp Cure från AstionParma. Astion Scalp Cure innehåller den patenterade aktiva ingrediensen Dermadexin®.

Så känner du skillnad på torr hårbotten och mjäll:

Mjäll och torr hårbotten kan påminna mycket om varandra, men en bra minnesregel är att mjäll ofta är mera oljigt, eftersom mjäll beror på överproduktion av talg, medan torr hårbotten beror på en underproduktion av det samma.

Vid torr hårbotten liknar flagorna vita snöflingor, medan mjäll kännetecknas av att typiskt komma i större flagor som också är mer gula i färgen.


3. Psoriasis i hårbottnen

Om hårbottnen kliar kan dette också bero på psoriasis, som har spridit sig till hårbottnen. Psoriasis är en välkänd åkomma som många svenskar lider av.

Så känner du igen du psoriasis i hårbottnen:

 • Irritation
 • Klåda
 • Röda utslag
 • Förtjockad hud efterföljt av mjälllande hud

Psoriasis kan lätt förväxlas med mjälleksem (seboroisk dermatitis), eftersom symptomen i hög grad påminner om varandra. Det är dock viktigt att ta reda på vilken av de två det är tal om, eftersom behandlingen är olika från åkomma till åkomma.

Psoriasis är en kronisk sjukdom, men det finns behandlingar som kan hålla symptomen nere.

Det finns dessutom en rad faktorer som kan framkalla och förvärra åkomman, som man bör undgå för att hålla psoriasis-utbrott nere:

 • Stress
 • Alkohol
 • Rökning
 • Övervikt

Som supplement till läkarens annars föreskrivna behandling kan du använda Astion Scalp Cure, som verkar mod klåda, mjäll och irritation i hårbottnen, som alla kan vara symptom på psoriasis.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Schampo för vård vid eksem

Parfym schampo för daglig tvätt vid eksem i hårbotten

100 kr

Se produkt

4. Mjälleksem (seboroisk dermatitis)

Mjälleksem är en hudsjukdom som orsakar rodnad, klåda och avflagning. Mjälleksem kan man få överallt på kroppen där det finns talgkörtlar, bl.a. hårbottnen, där det också heter mjäll.

Mjälleksem beror på att en annars naturligt förekommande jästsvamp börjar överproducera, vilket resulterar i symptom som:

 • Mjällbildande, som fjällar
 • Oljiga, gula mjäll
 • Klåda
 • Rodnad och generell irritation i hårbottnen

Det finns olika former av behandling av mjälleksem. Astion Face Cure används vid seboroiskt dermatit/mjälleksem. Astion Face Cure är testat i flera kliniske undersökningar och innehåller det patenterade aktiva ingrediensen Dermadexin®.

Dessutom kan du också använda Scalp Cure från AstionPharma mod blanda annat symptom på mjälleksem. I svåra fall kan det vara nödvändigt att använda binjurebarkhormon i behandlingen.

Du ska dock vara uppmärksam på att vid långvarigt, systemiskt användande av de kraftigaste binjurebarkhormoner kan det ofta medföra allvarliga biverkningar.


5. Löss

En annan mycket vanlig orsak till klåda i hårbottnen är löss. Stort sett alla människor kommer på en tidpunkt i deras liv att ha de små krypen boende i hårbottnen, men behandlingen är lyckligtvis snabbt och enkelt undanstökad.

Lus ses oftast hos små barn och de sprider sig via kontakt.

Symptom på lus:

 • Klåda
 • Eventuellt rodnad efter bett
 • Genom att titta närmare på hårbottnen, kan du se lössen (och eventuella ägg)

Om du en misstanke om att din kliande hårbotten beror på löss, bör du göra rent sovrummet, byta sängkläder och örngott samt tvätta eventuella filtar. Löss sprider sig mycket lätt, så det är viktigt att du får städat och blir av med dem.

Dessutom bör du naturligtvis kamma dig själv för löss och använda en lösshampoo. Här rekommenderar vi produkterna från Australian Bodycare som innehåller den 100% naturliga Tea Tree Oil. Genomgå också dem du bor med.


6. Kontakteksem/Allergi

Kontakteksem kan ge klåda i hårbottnen som beror på irritation p.g.a. en allergisk reaktion. Kontakteksem beror som regel på att man använder några hårvårdsprodukter som irriterer hårbottnen, och det är därför också typiskt kvinnor som lider av kontakteksem i hårbottnen.

Symptom på allergiskt kontakteksem i hårbottnen:

 • Klåda
 • Rodnad
 • Stram och/eller irriterad hårbotten
 • Eventuellt lätt mjäll

Kontakteksem kan undgås genom att undgå de produkter som hårbottnen reagerar kritiskt på. Överväg därför om den shampoo du använder är den rätta för dig. Dessutom är det viktigt att du ser till att få tvättat all shampoo ur ditt hår, eftersom shampoorester kan orsaka klåda och irritation.


7. Stress

Klåda generellt samt klåda i hårbottnen kan också vara ett tecken på stress, eftersom kroppens immunforsvar reduceras vid stress. Om det därför inte omedelbart finns någon annan orsak till klådan, kan det bero på stress.

Stress kan också medverka till att förvärra en del av de andra tillstånden, och exempelvis mjälleksem och psoriasis förvärras vid stress.


Kan man tappa håret vid kliande hårbotten?

Det korta svaret är ja; man kan lida av håravfall vid kliande hårbotten. Det är dock i mycket sällsynta fall det sker.

Orsaken till att man tappar håret i denna förbindelse är att det kan uppstå ett inflammationstillstånd omkring hårsäckarna i hårbottnen, en svampinfektion, mjälleksem eller psoriasis, som alla kan medföra håravfall.

En annan orsak till håravfall i förbindelse med kliande hårbotten kan vara att man har använt för hårda shampooer, att man har färgat sitt hår (för mycket), använt extensions, stylingprodukter eller plattjärn som har skadat håret, som därefter helt enkelt bryts av.

Alla dessa kan medföra att hårbottnen blir irriterad, börjar klia. I värsta fall kan man uppleva fläckvis håravfall.


Goda råd och förebyggande mot kliande hårbotten

För att kunna behandla och förebygga klåda i hårbottnen är det alfa och omega att man känner till orsaken bakom. Det finns dock ändå en rad goda råd och försiktighetsåtgärder som kan vara bra att inkorporera i sin dagliga rutin, om man har tendens till torr, känslig eller irriterad hud och hårbotten.

5 gode råd mod torr och kliande hårbotten:

 1. Välj en naturlig shampoo med naturliga, vårdande ingredienser
 2. Välj en shampoo utan kemikalier och sulfater
 3. Investera i en fuktgivande kräm och använda Scalp Cure från AstionPharma till hårbottnen, som regelbundet masseras in i hårbottnen
 4. Använd kokosolja till att vårda torr hårbotten (som dessutom också är bra för håret)
 5. Se till att äta sunt och varierat, dricka massor av vatten och dyrka regelmässig motion

Om dessa tilltag inte förbättrar hårbottnens tillstånd, bör du uppsöka läkare, som kan hjälpe dig med att hitta rätt framtida behandling.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Schampo för vård vid eksem

Parfym schampo för daglig tvätt vid eksem i hårbotten

100 kr

Se produkt