Kontakteksem – Symptomer och behandling

Kontakteksem är ett irritationstillstånd i huden som kan uppstå som följd av yttre påverkningar från irritanter som vatten, tvål och allergiframkallande ämnen. Kontakteksem behandlas generellt med klådstillande krämer och genom att undgå att komma i kontakt med de allergiframkallande ämnena eller irritanterna.

Kontakteksem ses typiskt på händerna och det kan i många tillfällen förebyggas genom att följa en rad simpla råd.

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

7 facts om kontakteksem

 1. Kontakteksem är en inflammation i huden som är utlöst av lokalirriterande/toxiska påverkningar eller av allergi
 2. Kontakteksem förekommer oftast på händerna (handeksem) eller i ansiktet, men det kan uppstå överallt på kroppen
 3. Akut kontakteksem ger rodnad, vätskefyllda blåsor och sårbildning
 4. Kroniskt kontakteksem ger torr, fjällande hud med sprickor (också kallat fissurer)
 5. Kontakteksem är starkt kliande
 6. Upptäcks allergi, är det viktigt att undgå kontakt med det allergiframkallande ämnet
 7. Om du har astmaeksem, så finns det större risk för att också utveckla irritativt (toxiskt) kontakteksem

Vad är kontakteksem?

Kontakteksem är ett inflammatoriskt tillstånd i huden som kan vara utlöst av antingen lokalirriterande påverkningar (irritativt/toxiskt eksem) eller som följd av allergi (allergiskt eksem).

Kontakteksem uppstår, som det framgår av namnet, genom att man kommer i kontakt med något som antingen irriterar huden eller som man är allergisk mot. Irritativt kontakteksem är den mest utbredda typen och utgör omkring 70 procent av fallen av kontakteksem. För de allra flesta uppstår kontakteksemet på händerna, medan det dock også kan gå i utbrott på resten av kroppen.

Kontakteksem kan uppstå på hela kroppen, även om det oftast uppträder på händerna. Du kan exempelvis utveckla kontakteksem i underlivet om du använder en parfymerad kroppsspray eller bodyshampoo i området. Detta kan resultera i klåda på grund av kontakteksem i slidan. Det kan dock också vara på grund av dina kläder som kan vara tvättade i ett tvättmedel du inte kan tåla.

Vid akut kontakteksem är det drabbade området rött med vätskefyllda blåsor och ytlig sårbildning, medan kroniskt kontakteksem ger torr, fjällande och förtjockad hud, där det också kan uppstå sprickbildning. Vid alla typer av kontakteksem är utslaget starkt kliande.

Kontakteksem uppstår i mer än 80 procent av fallen på händerna, och ger därmed handeksem. Eksemet kan sitta överallt på händerna, där förändringarna i huden oftast är symmetriske.


Symptom på kontakteksem:

 • Klåda
 • Fjällande hud
 • Rodnad
 • Små knoppar
 • Små, vätskefyllda blåsor

Kontakteksem kan vara relativt individuellt, så därför är det också skillnad på hur man upplever de olika symptomen. Om du tror att du har kontakteksem bör du alltid kontakta din läkare som kan ge dig en hänvisning till en hudläkare. Det är nämligen essentiellt för behandlingen att orsaken till eksemet bestäms.


Smittar det?

Nej, kontakteksem smittar inte. Kontakteksem kan inte smitta, eftersom eksemet beror på att huden har irriterats av något exogent eller att personen med eksem har varit i kontakt med något som denna är allergisk mot. Därför kan man alltså inte få eksem genom att vara i kontakt med en som har det.

Astion Pharma Hand Cure

Handkräm för handeksem

199 kr

Se produkt