Eksem på benen – sådan behandles det mest effektivt

: 16/11/2020

Många män och kvinnor i alla åldrar lider av eksem på benen. Det är ett ofta förekommande hudtillstånd som inte är farligt, men som ändå kan vara irriterande. Därför får du här en överblick över varför du får eksem på benen och hur du behandler det mest effektivt.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är eksem på benen?

Eksem på benen är ett kliande och irriterande utslag. Utslag på benen kan visa sig som klåda på ditt ben och är ofta ledsagat av rodnad och kanske t.o.m. svullnad i det eksemdrabbade hudområdet. 

Eksem är en av de mest utbredda hudåkommarna, och det uppskattas att mer än 10 % av svenskarna lider av en eller annan form av eksem som kan visa sig överallt på kroppen.

Huden är kroppens största organ och den är avsedd att skydda oss som en barriär. Men din hud kan drabbas av eksem som kan drabba överallt på kroppen – och altså också benen.

Eksem på benen är uttryck för att hudens naturliga försvarsbarriär här har brustit och huden blir därför sårbar och utsatt. När barriärens yttersta skikt bryts ner kan huden drabbas av inflammation som på latinskt betecknas dermatitis.


Vilka former av eksem kan du ha på benen?

Eksem på benen kan ta sig olika former. Men vad de olika typerna av eksem har gemensamt är att de alla kan uppträda som ett irriterande och obehagligt utslag på benen.

Stasiseksem

Stasiseksem är kroniska bensår. Denna typ av eksem förekommer uteslutande på underbenen när vätska har sträckt ut benen. Med åldern blir huden tunnare och det gör den mer sårbar för skador. Det kan därför lättare ge repor och små sår på benen, som typiskt är placerade under knäet och speciellt i ankelområdet.

Innan såret visar sig kan huden ofta ändra sig genom att bli tunnare och missfärgad. Stasiseksem kan både utveckla sig spontant eller som följd av ett trauma mot benet. Oftast drabbar stasiseksem män och kvinnor över 60 år.

Nummulärt eksem

Nummulärt eksem visar sig som ett utslag av små runda fläckar på benen – de kan dock sprida sig till andra hudområden på kroppen. De små runda eksemfläckarna är orsak till att nummulärt eksem också ofta kallas för mynteksem, eftersom utslaget liknar just små runda mynt på huden.

Eksemet är ledsagat av stark klåda och som oftast är det infekterat med bakterier.

Kontakteksem

Kontakteksem kan uppträda på benen såväl som alla andra ställen på kroppen. Kontakteksem kan antingen vara irritativt eller allergiskt betingat.

Det betyder att det antingen utlöses av lokalirriterande ämnen eller allergiframkallande ämnen. Som oftast uppstår kontakteksem efter att huden har utsatts för ämnen som har irriterat huden.

Denna form av eksem har alltså utlösts av ämnen som kommer i nära kontakt med huden. Det kan vara för stor belastning av vatten och tvål, livsmedel eller något helt tredje som orsakar irritationen och därmed eksemet.

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en eksemtyp som är ärftlig. Den är en av de ”atopiska” sjukdomarna tillsammans med höfeber och astma. Atopiskt eksem går ofta under namnet barneksem, eftersom det oftast drabbar barn innan 4-års åldern – och typiskt i de första åren efter födseln.

Inom de första två levnadsåren är det speciellt sträcksidorna på benen som drabbas (tillsammans med armar och kinder). Men när barnet blir äldre än två år, kan det ofta röra sig till böjveck i knäveck och omkring vrister (och handleder och armbågar).


Varför får man eksem på benen?

Der kan finnas flera orsaker till att du drabbas av eksem på benen. Det finns både de endogena faktorerna och de externa faktorer.

Endogena faktorer

De endogena faktorerna betyder att det inte är de yttre påverkningarna som ligger till grund för eksem på benen. Det kan bland annat vara ärftliga faktorer som orsakar att du utvecklar eksem.

Vid atopiskt eksem uppskattas det exempelvis att hela 70 % av sjukdomsfallen beror på gener och ärftlighet. Du har 60 % risk för att utveckla hudsjukdomen om en av dina föräldrar har en atopisk sjukdom, men det är hela 80 %om bägge föräldrar är drabbade.

En annan endogen faktor kan vara brist på fett i huden. Om din hud inte bildar tillräckligt med fett själv, fungerar den inte som den ska.

Fettet i huden fungerar nämligen som en slags lim som binder ihop huden. Saknas det, kommer vatten att avdunsta fortare och det ger ofta en torr och sårbar hud som lättare spricker och blir irriterad.

Externa faktorer

De externa faktorerna är de påverkningar du möter i din vardag. Du är varje dag i kontakt med många olika ämnen och föremål, och ibland reagerar din hud kraftigt på ett ämne genom att bli irriterad och slå ut.

Det kan både vara lokalirriterande ämnen eller så kan det vara allergiframkallande ämnen. Exempelvis färgämnen i byxor, tvål eller bodylotion som utlöser kontakteksem på dina ben.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Symptom på eksem på benen

Det finns några helt karakteristiska kännetecken hos eksem. Gemensamt för dem är utslag och klåda på benen. Hudförändringarna är ofta ledsagade av svullnader och huden kan bli torr och få repor.

Tecken på stasiseksem

Stasiseksem visar sig, precis som andra former av eksem, genom att huden blir röd, irriterad och med mjällbildande. Det finns ofta små blåsor på huden, precis som att den plågas av en stark klåda. Symptomen visar sig under knäna och speciellt i ankelregionen.

Tecken på nummulärt eksem

Det tydligaste symptomen på nummulärt eksem är de små runda myntliknande eksemfläckarna på huden. De ger anledning till en insisterande och intensiv klåda som kvarstår.

Tecken på kontakteksem

Vid kontakteksem är symptomen utpräglad rodnad på benen. Ofta är den irriterade huden svullen och det är en stark klåda i området.

Symptomen visar sig på det ställe av huden som har varit i tät kontakt med det ämne som har irriterat huden och utlöst eksemet. Men eksemet kan sprida ut sig över det området.

Tecken på atopiskt eksem

Atopiskt eksem utlöser hudförändringar med rött och irriterat utslag på benen. Utöver det förekommer oftast en intensiv klåda.

Huden är mjällande och torr och kan i en del tillfällen svälla upp. Ofta finns det bakterier på huden som kan göra den infekterad och öm.


Behandling av eksem på benen

Eksem på benen är irriterande för den det drabbar. Inte minst när solen tittar fram och benen ska luftas. Lyckligtvis så finns det bra möjligheter för behandling om du lider av eksem på benen.

Generell behandling

Eksem på benet kräver fukt och vård. Huden är torr och sårbar – och därför behöver den fukt till att återställa sin naturliga fuktnivå. 

Skin Cure från Astion Pharma är en kur speciellt utvecklad till behandling av eksem. Krämen bekämpar effektivt eksem genom att återuppbygga hudens naturliga sköld, som eksemet har brutit ner och gjort sårbar.

Med hjälp av det patenterade aktiva Dermadexin® återskapas hudens naturliga skyddande barriär så den blir mer motståndskraftig, och samtidigt verkar krämen lindrande mot klåda och irriterad hud.

Skin Cure är som klådstillande eksemkräm kliniskt dokumenterad mot eksem och klåda – och här du får effektiv behandling helt utan kortison (hormoner). Krämen påföres i ett tunt lager på benen morgon och kväll. Fortsätt tills huden förbättras synligt.

Använd en bra fuktkräm som Daily Repair som supplement till att upprätthålla den sunda fuktnivån, stödja hudens naturliga läkningsprocess och lindra din hud effektivt.

Krämen fuktar och mjukgör huden utan att klistra. Smörj in krämen på dina ben flera gånger dagligen så huden hela tiden har massor av fukt att stå emot med.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Fet kräm 40%

Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

49 kr

Se produkt

Alternativ behandling med hormonkräm

Oavsett vilken form av eksem du har på benen, kräver det oftast behandling med en kräm mod eksem. En alternativ behandling kan vara en kräm med binjurebarkhormon, som är utvecklad i olika styrkor från 1-4.

Läkaren utskriver ett recept på den styrk som ä är nödvändig i förhållande till eksemets svårhetsgrad.

Du ska som minimum smörja hormonkrämen på ditt eksemdrabbade ben i några veckor för att den ska verka optimalt. Om det samtidigt är infektion i eksemet, kräver det behandling med antibiotika för att slippa infektionen.

Andra möjligheter är ljusbehandling, som också verkar bra på en eksemdrabbad hud. Det är läkaren som bäst kan värdera vilken behandling som är mest effektiv mot ditt eksem.


Förebyggande av eksem på ben

Det finns många möjligheter att förebygga och hålla nere eksemhud på benen.

  • Ta reda på vad som orsakar irritation på dina ben och avlägsna årsagen.
  • Håll huden väl fuktad dagligen med en bra fet fuktkräm.
  • Undgå långa och varma bad – ta istället ett kortare, svalt bad.
  • Se till att ha bra blodomlopp i benet – exempelvis med hjälp av stödstrumpor (gäller vid stasiseksem).
  • Sov i ett svalt rum så du inte framkallar klåda på benen.

Relaterade produkter

Anti Itch Spray Spray mot irriterad och kliande hud på kroppen

Anti Itch Spray Spray mot irriterad och kliande hud på kroppen

Ordinarie pris
120 kr
Försäljningspris
120 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt
Fet kräm 40% - Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

Ordinarie pris
Från 49 kr
Försäljningspris
Från 49 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt
Fet kräm 70% - Fuktkräm med Urea och Niacinamid

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

Ordinarie pris
Från 49 kr
Försäljningspris
Från 49 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt