Nummulärt eksem (mynteksem) – Vad är det, och hur behandlar man det?

: 16/11/2020

Nummulärt eksem är en speciell eksemform som visar sig med runda, myntstora (också kallade nummulära) utslag som typiskt förekommer på armar och ben, men som också kan uppstå på resten av kroppen.

Ofta kan också ses stafylokocker i eksemet. Nummulärt eksem är ett kroniskt hudtillstånd som drabbar riktigt många svenskar.

Symptomen på nummulärt eksem kan bland annat bekämpas med god hudvård, antihistaminer mot klåda och i speciella tillfällen med kortisontabletter.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Fakta: 5 snabba om nummulärt eksem:

 1. Nummulärt eksem är ett kroniskt hudtillstånd som i dagligt tal också kallas mynteksem på grund av eksemets form
 2. Man känner inte bakgrunden för nummulärt eksem, men torr hud p.g.a. frekventa bad och stress kan vara medverkande faktorer. Eksemet kan kanske också utlösas av allergi
 3. Nummulärt eksem börjar ofta på benen, men sprider sig senare till andra delar av kroppen
 4. Nummulärt eksem är kliande, eftersom eksemet är bakteriefyllt
 5. Nummulärt eksem uppstår ofta i förbindelse med en skada på huden såsom en förbränning, ett insektbett eller en skråma

Vad är nummulärt eksem?

Nummulärt eksem kallas också för nummulär dermatit och mynteksem. Eksemet är en inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av runda och ovala fläckar på huden. Begreppet nummulärt eksem har använts som en oberoende hudåkomma men används också i förbindelse med atopiskt eksem och kontakteksem.

Nummulärt eksem kan vara starkt kliande, vilket beroe på att eksemet är bakteriefyllt. Nummulärt eksem visar sig som regel som utslag med en torr skorpa, där det senare kan sippra ut klar vätska.

Nummulärt eksem uppstår typiskt i förbindelse med en skada på huden och kan komma igen på tidigare angripna områden.

Nummulärt eksem är inte smittsamt och kan behandlas med god och grundlig hudvård och eventuellt medicin av läkare.

Symptom på nummulärt eksem

De vanligaste symptomen på nummulärt eksem är små, runda myntformade utslag på kroppen, som ofta först ses på benen, varefter det kan sprida sig till resten av kroppen.

Symptom: så ser nummulärt eksem ut

 • Eksemet kan vara brunt, rosa och/eller rött
 • Eksemet är starkt kliande
 • Man kan senare uppleva en brännande känsla
 • Huden omkring utslaget kan vara röd, fjällande och/eller infekterad
 • Nummulärt eksem kan till sitt utseende påminna om ringmask

Om man spottar några av de tidiga symptomen på nummulärt eksem, är det viktigt att man ser till att uppsöka läkare. Om nummulärt eksem förblir obehandlat, finns det risk för att man utvecklar hudinfektioner. En infektion i nummulärt eksem kan kännas igen på att det bildas en gul skorpa på de infekterade områdena.

Vid nummulärt eksem är huden ofta torr och kliande, vilket kan vara mycket besvärande.


Vem drabbas av nummulärt eksem?

Det är för det mesta män som drabbas av nummulärt eksem, och det är speciellt män i åldern 55 till 65 som är i riskzonen för att utveckla nummulärt eksem, medan det hos kvinnor oftast ses i deras ungdomsår och/eller tidiga vuxenliv.


Varför får man nummulärt eksem?

Man känner inte orsaken till att man får nummulärt eksem, men det finns en rad faktorer som kan ha inverkan på eksemet. Nummulärt eksem ses exempelvis ofta hos personer som lider av allergier eller av atopiskt eksem, och precis som andra typer av eksem kan nummulärt eksem vara ärftligt.

Dessutom kan följande faktorer bidra till utvecklingen av nummulärt eksem:

 • Temperaturändringar (eksemet är oftast värst om vintern)
 • Stress
 • Torr hud
 • Irriterande ämnen såsom tvål och rengöringsmedel

Det har också bevisats att personer som lider av nummulärt eksem har tendens att ha mycket känslig hud som lätt blir torr och irriterad. Därför kan nummulärt eksem bland annat uppstå på grund av för frekventa bad – vilket speciellt gör sig gällande om vintern, när luften är hård, kall och uttorkande.

Det är viktigt att man försöker att klarlägga huruvida eksemet har uppstått som följd av allergier. Detta kan du få testat hos din läkare, som därefter kan hjälpa dig med den följande behandlingen, där det först och främst är viktigt att göra något åt de bakomliggande allergiska utlösarna.


Vad kan man själv göra om man har nummulärt eksem?

Om man lider av nummulärt eksem, så är något av det viktigaste att se till att huden inte torkar ut. Nummulärt eksem är en kronisk hudåkomma, så der finns ingen behandling som kan få hudsjukdomen att försvinna helt. Därför handlar det i mångt och mycket om att behandla symptomen och därmed förebygga nummulärt eksem.

Se därför till att ha en bra och välfungerande daglig hudvårdsrutin. Dessutom bör du vara speciellt uppmärksam på vad som eventuellt kan förbättra och förvärra eksemet i din livsstil.


10 goda råd mot nummulärt eksem

 1. Undgå att ha ull och andra irriterande textiler direkt på huden, eftersom det kan klia och därmed utlösa symptom
 2. Undgå att bada för mycket och i för varmt vatten
 3. Undgå tuffa, parfymerade tvålar och välj istället en neutral och gärna parfymfri tvål såsom denna Body Wash från Australian Bodycare
 4. Undgå stress i vardagen, eftersom detta kan vara en utlösare
 5. Använd handskar vid vått arbete och försökundgå direkt kontakt med rengöringsmedel och andra kemikalier
 6. Undgå skråmor och sprickor på huden
 7. Använd en fuktkräm eller en fettkräm på de angripna områdena flera gånger dagligen
 8. Undgå att klia i utslaget
 9. Se till att hålla huden ren, fuktig och vårdad genom att dagligenta ett kallt snabbad med en neutral tvål och därefter smörja kroppen med fuktkräm genast efter
 10. Se till att hålla din kost sund och varierad

Du bör inte använda fuktkräm endast när eksemet är i utbrott – du bör också använda det förebyggande när eksemet är i ro. En fuktkräm som effektivt vårdar och fuktar din hud verkar nämligen både förebyggande och behandlande. Har du prövat Skin Cure från Astion Pharma, som är speciellt utvecklas mot klåda som beror på eksem?

Om vintern kan det vara nödvändigt med en fetare kräm, och härtill kan du pröva en av våra fettkrämer, som effektivt fuktar det utsatta, torra området mot vinterns torra kyla.

Vid nummulärt eksem kan det också vara fördelaktigt att bada dagligen och använda en neutral tvål som håller huden ren. Här är Australian Bodycare Body Wash ett bra val, eftersom den är mild och samtidigt antiseptisk och därför bra till att hålla bakteriemängden nere. Var uppmärksam på om din kropp föredrar tvål varje eller varannan dag, så du undgår att torka ut huden onödigt. När du har varit i bad är det essentiellt att du ser till att fukta huden genast efter.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt


Behandling av nummulärt eksem

Om huden och eksemet är torra, ska du hålla de torra områdena mjuka och smidiga genom att dagligen använda en bra fuktkräm, och om eksemet reagerar för kraftigt mot tvål, bör du antingen byta till en mildare tvål eller eventuellt försöka med oljebad och badoljor.

Vid infektioner i eksemet

Har det gått infektion i eksemet, är det dock viktigt att man använder en antiseptisk tvål som håller bakteriemängden nere. Vid infektion kan det dessutom vara nödvändigt att använda en medelstark eller en stark kortisonsalva eller -kräm, som kan minska eksemet och klådan. I svåra fall kan det vara nödvändigt att också supplera med antibiotikatabletter.

I speciellt svåra fall

I speciellt svåra och allvarliga fall av nummulärt eksem kan det vara nödvändigt med en kur bestående av kortisontabletter, medan andra kan nöja sig med att använda klådlindrande tabletter (exempelvis lugnande antihistaminer) som motverkar den generella klådan.

Ved speciellt ihållande utbrott kan man i samarbete med läkaren få företaget UVB-ljusbehandling ett par gånger i veckan tills eksemet är helt borta. Antalet behandlinger skruvas, efter läkarens anvisning, gradvist ner, vilket minskar risken för att det nummulära eksemet återuppstår.


Tillståndet är kroniskt, men kan hållas ner med god hudvård

Även om nummulärt eksem är ett kroniskt tillstånd, kan eksemet i de allra flesta tillfällen hållas nere, så att man kan leva med det. Ha därför fokus på din kost och håll en god, daglig hudvårdsrutin. Om vanlig hudvård och bra fuktkrämer inte kan hålla ditt eksem tillräckligt nere, kan du söka hjälp hos din läkare, som kan hjälpa dig med ditt framtida förlopp.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt