Atopiskt eksem (barneksem) – Orsaker, behandling och symptom

: 16/11/2020

Atopiskt eksem är en kronisk återvändande eksemsjukdom. Den känns också igen som barneksem, astmaeksem och atopisk dermatitis. Sjukdommen drabbar ofta barn, men vuxna med atopiskt eksem kan ha symptom i många år.

Atopiskt eksem är delvist ärftligt och är den vanligaste kroniska barnsjukdomen i Sverige. Det visar sig som ihållande, kliande eksem med röda, förtjockade utslag.

Behandlingen består bland annat av bra, fasta hudvårdsvanor och av krämer speciellt utvecklade till eksem – Läs mera här: behandling av atopiskt eksem.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är atopiskt eksem?

Kort och gott: Fakta om atopiskt eksem

 • Atopiskt eksem ger torr, kliande hud, där det lätt kan uppstå infektioner
 • Eksemet uppstår som ett rött, förtjockat utslag, där det också kan uppstå blåsor
 • Den direkta orsaken till atopiskt eksem är okänd, men ärftliga faktorer och miljö är medspelare
 • Personer med atopiskt eksem har större risk för att utveckla astma och höfeber
 • Allvarlighetsgraden av eksemet är individuellt och kan variera från små områden med lätt klåda till stora områden med intensiv klåda

Atopiskt eksem (också känt som atopisk dermatitis, astmaeksem eller barneksem) är ett kroniskt tillstånd med torr, kliande hud. Eksemet ger ett rött utslag, där det med tiden kan uppstå vätskande blåsor.

Eftersom huden är sårbar, uppstår det lätt infektioner. Infektion i huden med förändringar som liknar barnsår är därför en ofta sedd komplikation.

Atopiskt eksem är delvist ärftligt och sjukdomen kan inte botas – bara lindras. Största delen av sjukdomsfallen utvecklas redan innan ettårsåldern, och eftersom 80-90 procent av fallen utvecklas hos barn före skolåldern, kallas sjukdomen också för barneksem.

De flesta barn växer från atopiskt eksem när de är 7-11 år, men det finns fortfarande risk för att senare utveckla handeksem och ¼ av barn med eksem upplever återfall i deras vuxenliv.

Även om atopiskt eksem är ett kroniskt tillstånd, så är symptomen inte alltid närvarande. För en del kan det komma perioder när eksemet inte är i utbrott, medan de hårdast drabbade har det mer eller mindre hela tiden.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Utseende och symptom: Hur ser atopiskt eksem ut?

Utslaget befinner sig typiskt olika ställen på kroppen, allt efter vilken åldersgrupp man tillhör. Det görs  därför också skillnad mellan symptom, allt efter om man är barn eller vuxen.

Atopiskt eksem hos spädbarn och bebisar

Hos spädbarn ger atopiskt eksem små, vätskande blåsor på kinder och händer. Samma sak kan uppstå vid sträcksidorna på armar och ben. Dock är utslag i blöjregionen inte typiskt vid atopiskt eksem.

Atopiskt eksem hos små barn

Hos små barn kan eksemet ofta vara torrare och ofta med skrapmärken. Hudförändringar är som regel symmetriska på kropp, armar, ben och i böjvecken på knäveck, anklar, armbågs- och handleder.

Atopiskt eksem hos unga och vuxna

Hos unga och vuxna är huden vid atopiskt eksem torr och kliande, och huden kan också ofta vara förtjockad en del ställen på grund av skrapande och kliande.

Det finns också ofta symmetriska eksemförändringar på överkroppen, i böjvecken och i ansiktet – speciellt runt ögonen och på ögonlocken. För många är atopiskt eksem vid ögonen ett av de största besvaran.


Symptom på atopiskt eksem

Definitionen på atopiskt eksem är att man lider av klåda plus minst tre av följande:

 • Eksem i böjveck
 • Torr hud
 • Att man lider av antingen astma eller höfeber – eller att närmaste familjen har en av de atopiskta sjukdomarna
 • Eksem som har börjat innan tvåårsåldern

Hos barn under två år är eksemet i ansiktet och på sträcksidorna på armar och ben. Hos barn över två år är eksemet som regel i böjveck och sprids därifrån. Hos vuxna är eksemet ofta i ansiktet och på halsen.


Varför får man atopiskt eksem?

Atopiskt hud är ärftligt

Man ved inte varför man får atopisk hud, men man vet att det är delvist ärftligt och delvist miljöbetingat. Största delen av fallen av atopiskt eksem beror på ärftliga faktorer som står for 70 procent av tillfällena.

Detta beror på att om föräldrarna bara har en av de totalt tre atopiska sjukdomarna, är det större risk för att barnet utvecklar en av dem – häribland atopiskt eksem.

Atopisk kommer av det grekiska atopia, som betyder “annorlunda tillstånd”. Idag täcker begreppet över “ärftlig benägenhet att utveckla vissa former av allergi”.

De fyra atopiska sjukdomarna består av:

 • Allergisk astma
 • Höfeber
 • Atopiskt eksem (barneksem)
 • Livsmedelsallergi

Om den ena av föräldrarna har en atopisk sjukdom, är risken för att barnet utvecklar atopiskt eksem 60 procent. Om bägge föräldrarna lider av det, är risken på 80 procent.

Allergi och livsmedelsallergi uppfattas också ssom en åtföljande sjukdom till atopiskt eksem och kan ge symptom som nässelfeber, astma och magproblem.

Allergi mot livsmedel finns hos cirka 15 procent av barn under 6 år med barneksem.


Atopiskt eksem beror på immunsystemet och filaggrinmutation

Förutom den ärftliga delen, så spelar immunsystemet också en avgörande roll för utvecklingen av atopiskt eksem. Personer med sjukdomen har ett annorlunda immunsystem som innebär att hudens förmåga att bekämpa exogena bakterier och virus är nedsatt.

Nyare forskning pekar på att bakterier på huden kan medverka till att förvärra förloppet med atopiskt eksem.

Vid fall av atopiskt eksem är hudens hornlager också ändrat, således att sammansättningen av fettsyror i hornlagret skiljer sig från normalen, vilket gör det lättare för vatten och andra exogena ämnen att tränga in i huden. Detta gör huden mer utsatt för att torka ut.

När man talar om atopiskt eksem, talar man också om filaggrinmutation.

Filaggrin är det protein som finns i överhudens celler. Filaggrin bryts ner till aminosyror, som är hudens naturliga fuktgivare.

På frisk hud bildar filaggrin en skyddande hinna, medan personer drabbade av atopiskt eksem ofta har en mutation i filaggringenen, vilket gör att huden blir otät och torr, och det uppstår sprickor och risken för infektion ökas.

Det finns många faktorer som kan ha inverkan på eventuella utbrott. Många upplever bland annat att deras eksem förvärras i perioder med stress eller känslomässiga utmaningar.


Smittar atopiskt eksem?

Även om riktigt många drabbas av atopiskt eksem, är det inte något som smittar.


Atopiskt eksem är värre på vintern

Också väder och vind kan ha stor betydelse for astmaeksem samt graden härav. Sjukdomen förvärras om vintern när luftfuktigheten faller, medan sommar och sol kan dämpa eksemet.

Om sommaren och våren kan den ökade mängden solljus nämligen förbättra barneksemet. Undersökningar visar dessutom att personer med atopiskt eksem, som lever i berg eller vid kuster, ser ut att ha det bättre.

Även om det är viktigt att fukta huden hela året, således att man både behandlar utbrott och förebygger eventuella utbrott i framtiden, är det skillnad på hur astmaeksemet bör behandlas, allt efter om det är sommar eller vinter.

Vinter:

Om vintern är huden extra torr och därför bör du i denna period välja en extra fet kräm. Huden blir torrare om vintern, eftersom luftfuktigheten är lägre och avdunstningen från huden är stor.

Om vintern bör du därför välja en kräm med en hög fettprocent eller en salva som ska smörjas på huden två gånger dagligen.

Här rekommenderar vi Astion Daily Repair 70 %, som är en klådstillande kräm. Den lindrar klåda och irritation vid torr eller mycket torr hud och kan med fördel användas vid eksem.

Sommar:

Om sommaren är det för de flesta möjligt att välja en kräm med ett lägre fettinnehåll. Det rekommenderas dock ändå att man smörjer huden två gånger dagligen.

Solen kan ha en välgörande verkan på eksemet, och solbadande och solsemestrar med måtta kan ge goda resultat. Här rekommenderar vi också Daily Repair från Astion Pharma.

Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt

Vad kan man själv göra mot atopiskt eksem?

Det finns en rad generella tilltag som kan göra livet med atopiskt eksem lättare. Det handlar mest av allt om att införa några bra och fasta hudvårdsrutiner i vardagen samt att undgå att utsätta huden för stressfaktorer som extrem kyla och/eller värme.

10 goda råd mot atopiskt eksem

 1. Använd en oparfymerad fuktkräm varje dag (två gånger dagligen) – det kan både behandla och förebygga nya eksemutbrott
 2. Undgå ull direkt på kroppen, eftersom det kan medföra klåda och därmed nya utbrott
 3. Håll huden ren med ett kort och svalt bad varje dag
 4. Håll det svalt i sovrummet – det minskar klåda
 5. Undgå om möjligt pälsdjur i hemmet
 6. Undgå tobaksrök i (barnets) omgivningar
 7. Använd oparfymerad tvål
 8. Använd handskar, mössa och halsduk om vintern
 9. Har du hudområden med sår och sprickor, ska du tvätta dem dagligen
 10. Använd fuktkräm omedelbart efter bad (efter 3 minuter är huden uttorkad)


Behandling av atopiskt eksem

Det bästa man kan göra för att behandla atopiskt eksem är den vård man själv utför där hemma. Det är därför essentiellt att man har fasta vanor angående hudvård.

Atopiskt eksem kan ha ett mycket svängande förlopp och den regelmässigafTill Atopiskt eksem rekommenderar vi även våra fettkrämer, som med ett högt fettinnehåll håller huden fuktig, således att utbrott behandlas och framtida utbrott förebyggs. vården är avgörande för ett gott resultat.

Om detta inte fungerar, för att eksemet är våldsamt, kan läkaren skriva ut salvor eller krämer som innehåller binjurebarkhormon (steroider). Detta kan i de allra flesta tillfällen få eksemet under kontroll.

Som ett alternativ härtill kan man också använda så kallade calcineurininhibitorer. Önskar man att använda krämer och/eller salvor med binjurebarkhormon, ska man dock vara uppmärksam på att detta inte nödvändigtvis är utan biverkningar.

Vid en del av de behandlingar som läkaren kan skriva ut till dig, ska du vara uppmärksam på biverkningar. Man ska dessutom se till att läsa bipacksedeln noggrant.

Vi rekommendera att du prövar en av våra mildare klådstillande krämer som innehåller det patenterade aktiva ämnet Dermadexin®, innan du kastar dig ut i steroider.

Våra eksem-krämer finns både till ansikte (Face Cure från Astion Pharma – Kortisionfri) och kropp (Skin Cure från Astion Pharma – Kortisionfri). Bra, feta krämer kan vara en alternativ behandling mod barneksem/atopiskt eksem.

Till Atopiskt eksem rekommenderar vi även våra fettkrämer, som med ett högt fettinnehåll håller huden fuktig, således att utbrott behandlas och framtida utbrott förebyggs.

Du hittar alla våra produkter i webbshoppen och på Apoteket.

Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt

När ska man vara speciellt uppmärksam på atopiskt eksem?

Om ditt eksem blir vätskande och skorpbelagt, bör du vara extra uppmärksam, och är detta tillfället, bör du uppsöka läkare. Det kan nämligen vara tecken på infektion med stafylokocker, vilket ska behandlas med antibiotika.

Om eksemet är vätskande, finns det större risk för att det går infektion i såret. En infektion med herpesvirus kan exempelvis sprida sig våldsamt hos patienter med atopiskt eksem, vilket visar sig med små blåsor som sprider sig till ansikte, hals och kropp. Blåsorna kan brista och ger härefter öppna sår. Senare kommer det skorpor på såren. Ett sådant utbrott följs ofta av obehag och eventuellt feber.


Hur ser framtidsutsikterna ut med atopiskt eksem?

Atopiskt eksem börjar for de flesta i spädbarnsåldern, men de allra flesta växer ifrån det innan puberteten. Det finns dock i undantagsfall tillfällen där eksemet också börjar hos större barn och vuxna.

De allra flesta (mera än 60 procent) är symptomfria under puberteten, men har man tidigare haft atopiskt eksem, så finns risk för att man senare kommer att uppleva återfall i sitt vuxenliv. Många utvecklar dessutom astma och höfeber.

Omkring 25-50 procent av de personer som hade atopiskt eksem som barn kommer att utveckla handeksem som vuxna.

Om man är i riskzonen for detta bör man välja ett rent och torrt arbete. Du kan läsa mera om förebyggande och behandling av handeksem här.


Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Relaterade produkter

Anti Itch Spray Spray mot irriterad och kliande hud på kroppen

Anti Itch Spray Spray mot irriterad och kliande hud på kroppen

Ordinarie pris
120 kr
Försäljningspris
120 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt
Astion Face Cure ansiktskräm - Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

Ordinarie pris
140 kr
Försäljningspris
140 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt
Astion Handkräm - Kräm mot handeksem (30g)

Kräm mot handeksem (30g)

Ordinarie pris
140 kr
Försäljningspris
140 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt