Kräm mot Eksem – Så behandlar du eksem med kräm

: 16/11/2020

Eksem är en utbredd hudåkomma som beror på ett infektionstillstånd i huden. Orsakerna till eksem är många och eksem kan både uppstå som en allergisk reaktion på något man har varit i kontakt med, men det kan också vara ärftligt betingat. Vid eksem är huden ofta mycket torr och porös, och det är därför viktigt att se till att fukta huden med diverse krämer.

Nedanför kan du läsa mera om eksem, klådstillande kräm mot eksem, och vad som fungerar – och vad som inte gör det.

» Gå direkt till kräm mot eksem

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Värt att veta om eksem: vad och varför?

Det finns många olika orsaker till varför man får eksem, men i de fleste tillfällen påminner symptomen mycket om varandra. Vid eksem upplever man ofta:

 • Torr hud
 • Rodnad
 • Svullnader
 • Blåsor eller knoppar
 • Eventuell fjällande hud


Eksem upplevs därför i de flesta tillfällen som klåda, rodnad, svullnad eller vätskande blåsor.

De allra flesta människor kommer på en tidpunkt i deras liv drabbas av en form av eksem och bland de vanligaste typerna av eksem är:

Du kan läsa mera om de olika typerna av eksem genom att klicka på de olika.

Man vet sällan vilken som är den direkta orsaken till att man får utbrott av eksem och det är därför viktigt att uppsöka läkare som kan fastslå vad orsaken kan vara, således att man kan motta korrekt behandling.

Det är dessutom viktigt att man får behandlat sitt eksem i tid, eftersom tillstånden kan förvärras och efterföljande utveckla sig till kroniskt eksem.

Det finns dock vissa eksemtyper som kan gå över av sig själv. Eksem som soleksem, nässelfeber och kontakteksem kan gå över av sig själv, medan typer som atopiskt eksem och allergiskt kontakteksem kräver behandling.

De förste tecknen på eksem är torr, kliande och eventuellt svullen hud som senare kan utveckla sig till att vara torr, fjällande med eventuella sprickor i huden. Vid eksem finns det en inflammation i hudens yttersta barriär.


Var på kroppen uppstår eksem?

Eksem kan uppstå överallt på både kropp och i ansiktet och eftersom orsaken till de olika typerna av eksem är olika, uppstår de olika typerna varierande ställen på kroppen.

Allt efter var på kroppen man har eksemutbrott är behandlingen olika, och det är likaså olika krämer man ska använda. Vilken kräm man bör använda beror i övrigt också på vilken form av eksem man har drabbats av.


Vad är kräm mod eksem?

Om man lider av eksem är det viktigt att man ser till att ha en god huvårdsrutin, och det är även viktigt att man ser till att hålla huden fuktig. På så sätt stärks hudens barriär och huden hålls samtidigt smidig och fuktig.

Det finns olika typer av krämer som är bra till olika typer av eksem. Generellt är det viktigt att använda en eksemkräm som är utan parfym och som eventuellt har ett högt fettinnehåll.

Krämer med binjurebarkhormon mot atopiskt eksem

Vid en del typer av eksem kan det vara nödvändigt att använda krämer med antingen svampdödande effekt (mot mjälleksem), medan det vid exempelvis atopiskt eksem kan vara nödvändigt att använda en steroidkräm.

Steroidkräm innehåller binjurebarkhormon och de mildaste typerna köps i handköp, medan starkare krämer mot eksem med binjurebarkhormon ska has på recept.

Alla former av eksem behandlas som utgångspunkt med binjurebarkhormonkrämer eller -salvor som finns i olika styrkor. Styrkan väljs bland annat ut från var på kroppen man är drabbad av eksem.

Binjurebarkhormonkrämen ska i de fleste tillfällen användas i ett par veckor för att få bort eksemet totalt, men allt efter vilken typ av eksem det handlar om, kan behandlingstiden variera.

Vid mjälleksem suppleras behandlingen exempelvis ofta av en svampdödande shampoo, medan det i andra tillfällen kan vara relevant att också använda hormonfria krämer eller salvor. Om det finns tecken på infektion i eksemet, kan det vara aktuellt att också bli behandlad med antibiotika.

Det finns dock också en rad goda råd och minnesregler i förbindelse med ens generella hudvård, som kan vara gynnsamma i förbindelse med vård av eksem.


Se till att ha en god hudvårdsrutin

Något av det bästa man kan göra är att implementera några bra, dagliga hudvårdsrutiner. På så vis förebygger man eventuella framtida utbrott och man kan till och med hålla nuvarande utbrott nere.

8 goda råd om hudvård i förbindelse med eksem

 1. Använd en god hudkräm, der bevarer hudens barrierefunktion. Det kan väre en god idé att välge en kräm med ett höjt fedtindhold eller eventuelt en fedtkräm, som är god mod särligt torr Undgå också gerne parfume i dine krämer
 2. Vådt arbejde är hårdt for huden, så sörg for att använda handsker, når du gör rent eller i förbindelse med erhverv
 3. Använd kallt vatten när du tvättar händer, eftersom varmt vatten uttorkar huden
 4. Undgå långa, varma bad, speciellt om du har tendens till torr hud eller eksem andra ställen på kroppen
 5. Minska på bad och minska på tvålen. I en del tillfällen kan det vara gynnsamt att undgå tvål och istället använda en olja, oljebad eller tvättgel utan tvål
 6. Se till att smörja in dig i kräm genast efter att du har varit i bad, så din hud inte torkar ut
 7. Smörj in dina händer i kräm efter handtvätt
 8. Se till att skydda huden med mössa, handskar och halsduk om vintern

Kräm mot eksem på kroppen

Vid många former av eksem är det viktigt att man ser till att skydda sin hud. Detta görs bland annat genom att hålla området torrt, rent och fuktigt.

Om man drabbas av eksem på kroppen som exempelvis atopiskt eksem, mjälleksem och handeksem, kan man ofta uppleva klåda och rodnad.

Klåda är det vanligaste symptomet på att man har en hudsjukdom. Om du lider av eksem på kroppen är det viktigt att du håller området rent, torrt och fuktar det med en fuktkräm.

Till detta kan du använda Skin Cure från Astion Pharma, som är utvecklad som en kräm mot klåda och kliande hud på grund av eksem – häribland eksemtyper som atopiskt eksem (barneksem), mjälleksem och handeksem.

Eksemkrämen är speciellt tillverkad till att lindra klåda och i motsats till krämer med binjurebarkhormon, är biverkningarna markant färre.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Fördelar med att använda Skin Cure från Astion Pharma:

 • Den är formulerad utan kortison
 • Den regenerar hudens naturlige barriärfunktion
 • Den stöder hudens naturliga läkningsprocess
 • Den fuktar och lugnar torr och skadad hud
 • Den motverkar klåda

Vid bland annat atopiskt eksem (barneksem) och handeksem (kontakteksem) är det en god idé att använda en fuktkräm med en hög fettnivå. Till detta kan du använda fettkrämer från Astion Pharma, som kommer i två olika styrkor.

Ett generellt råd är att den fetaste av krämerna bör användas om vintern, medan den mindre feta bör användas vid knappt så torr hud eller över sommaren.

Alla våra produkter finns på vår webbshop och på Apoteket.


Kräm mot eksem i ansiktet

Eksemhud har större tendens att torka ut än normal hud. Därför är det viktigt att man ser till att tillföra huden rikligt med fukt med en bra, gärna oparfymerad, fuktkräm. I många tillfällen kan det i perioder vara aktuellt att supplera den “vanliga” fuktkrämen med en kräm eller salva som innehåller binjurebarkhormon.

Det är dock fortfarande viktigt att man i sin vardag ser till att smörja sitt ansikte i en bra fuktkräm som skyddar huden och agerar som en barriär för utifrånkommande faktorer, eftersom hud med eksem ofta är mera sårbar.

Mot symptom på eksem i ansiktet som rodnad, fjällande hud och klåda kan du använda Face Cure från Astion Pharma, som är en kräm mot symptom som röd, kliande och fjällande hud.

Där normal hud har en barriär som håller svamp och virus ute, är huden vid eksem ofta förstörd, således att den naturliga barriär har brutits ner.

Därför är det viktigt att använda en kräm som återställer hudens naturliga barriärfunktion. Face Cure har dessutom klådstillande ingredienser.

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

Fördelar med att använda Face Cure från Astion Pharma:

 • Den är utan kortison
 • Den återställer hudens naturliga barriärfunktion
 • Den lugnar och lindrar röd och irriterad hud
 • Den stöder hudens naturliga läkandeprocess
 • Den fuktar och lindrar torr eksemhud
 • Den motverkar klåda

När skal man använda fuktkräm mot eksem?

Det är viktigt att du inte endast använder fuktkräm när ditt eksem är i utbrott. Fuktkräm bör användas både när eksemet är aktivt (i utbrott) och när det är i ro, eftersom krämen både verkar förebyggande och behandlande.

Undersökningar visar till och med att atopiskt eksem kan förebyggas om man dagligen smörjer huden med fettkrämer från spädbarnsåldern.

För att få bäst effekt bör man använda fuktkräm två gånger dagligen (morgon och kväll), och det är dessutom essentiellt att man ser till att smörja in sig omedelbart efter bad. När huden har varit våt är den nämligen speciellt utsatt för att klia och torka ut.


Vilka former av eksem används de speciellt till?

Vid bland annat kontakteksem, som är en mycket utbredd form av eksem som ofta sätter sig på händerna, är det en viktig del av behandlingen att man skyddar sin hud och använder fuktkräm.

Fuktkräm är även essentiell vid atopiskt eksem, där kräm används till att bygga upp hudens barriärfunktion.

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

Fet kräm 40%

Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

49 kr

Se produkt

Relaterade produkter

Anti Itch Spray Spray mot irriterad och kliande hud på kroppen

Anti Itch Spray Spray mot irriterad och kliande hud på kroppen

Ordinarie pris
120 kr
Försäljningspris
120 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt
Astion Face Cure ansiktskräm - Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

Ordinarie pris
140 kr
Försäljningspris
140 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt
Astion Handkräm - Kräm mot handeksem (30g)

Kräm mot handeksem (30g)

Ordinarie pris
140 kr
Försäljningspris
140 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt