Eksem i örat – sådan behandlar du det

: 16/11/2020

Eksem i örat är en mycket normal hudåkomma som kan drabba både kvinnor och män, tjejer och killar. Det är ett obehagligt tillstånd med besvär som följd, men lyckligtvis finns det bra möjligheter att både behandla och förebygga eksem i örat. Här kan du bli mycket klokare på vad eksem i örat är, varför du får det och hur du bäst får bukt med det.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är eksem i örat?

Eksem i örat är en åkomma i huden i örat och kan besvära både barn och vuxna. Eksem i hörselgången kan orsaka hörselgångsinflammation som är inflammation i hörselgången framfö trumhinnan.

Får du eksem i örat blir huden mycket mera sårbar – precis som eksemdrabbad hud andra ställen på kroppen. Huden blir känsligare och eksemen bryter ner hudens naturliga barriärer, så det lättare kan uppstå infektion i huden. Det är just infektionen som utvecklar sig till inflammation i hörselgången.

Det är alltså orsaken till att eksem i hörselgången ofta ledsagas av inflammation. Här förökar bakterier och svampar sig – och det gör bara ont värre. Därför är det extremt viktigt att reagera om du får eksem i örat.


Vem får eksem i hörselgången?

Alla kan drabbas av eksem i örat – unga som äldre. Det är dock oftast vuxna som besväras av hudåkomman, men också barn i institution kan ha oturen att utveckla eksemen.

Faktiskt, så anslås det att hela 10 % av befolkningen på en eller annat tidpunkt i livet får eksem i hörselgången.


Varför får man eksem i örat?

Det kan finnas många orsaker till att du får eksem i örat. Bland de vanligaste är fukt. Det kan vara ökad luftfuktighet eller att du helt enkelt får in vatten direkt i din hörselgång.

Det sker ofta när du reser till varmare klimat, badar i havet eller swimmingpooler om sommaren, eller helt enkelt när du går i bad. Därför är det också alltid en god idé att torka sig i öronen efter bad – oavsett om det är i havet eller i duschen.

Använder du ofta öronproppar och/eller hörapparat, eller har du en trång hörselgång, har du också förhöjd risk för att utveckla eksem i hörselgången.

Det beror på att der när man använder dessa fortare bildar sig fukt i örat och att hörselgången därför inte får så mycket luft. Fugten får huden att torka ut och det kan utveckla sig till det besvärande eksemet.


Vad skal du vara uppmärksam på när du har eksem i örat?

Om du redan har fått eksem i örat, är det en god idé att vara försiktig med användandet av exempelvis bomullstops och annat som kan repa oronen.

Samtidigt kommer ännu mera fukt i hörselgången att göra ont värre och därför är det viktigt att du skyddar dina hörselgångar med lite vadd innan du går i bad.

På så sätt förhindrar du det värsta vattnet att tränga helt in i hörselgången och göra eksemen ännu mer besvärande och obehagliga.


Öroneksem-symptom – vad ska du hålla ett öga på?

Hur vet du om du har eksem i örat? Det kan vara svårt att ta exakt reda på om besvären med dina öron är eksem. Eksem i örat börjar ofta som en kliande och svullen känsla som ofta ledsagas av ömhet. Speciellt när du rör vid dina öron. Det kan vara första indikationen på att du har eksem i hörselgången.

Smärtorna i dina öron är ofta relativt stora och förvärras ytterligare om du rör eller drar i örat. Det är heller ikke ovanligt att huden blir röd i hörselgången och att det kan komma ut lite vätska.

Det är också tecken på att eksemen har satt sig till en infektion i hörselgången. Ibland kan hudförändringarna inuti örat också formera sig ut på det yttre örat och är svullnaden stor, kan det i många fall påverka hörseln, som blir sämre.

Du ska vara speciellt uppmärksam på om din hörsel blir sämre om du känner dig dålig, eller om du kan se att örats omkringliggande hud också är drabbad.


Behandling av eksem i örat

Även om eksem i hörselgången är en irriterande och obehaglig hudåkomma som ofta ledsagas av en uttalat klåda, finns det lyckligtvis bra behandlingsmöjligheter.

Om det är så illa att huden i hörselgången sväller upp så våldsamt att det nedsätter din hörsel, är det viktigt att du uppsöker en läkare. Han eller hon tittar i örat med ett otoskop, som är en liten kikare avsedd till örat och ställer härefter diagnosen.

Eksem i örat behandlas ofta med örondroppar  – och behandlingen ska långsamt trappas ner för att inte få eksemen att blossa upp på nytt.

Märker du några av de karakteristiska symptomen för eksem i hörselgången, kan du lätt behandla det effektivt där hemma, exempelvis med Astion Pharma Face Cure.

Det är en kräm till behandling av eksem överallt i ansiktet. Eksemkrämen motverkar effektivt rodnad, klåda och torrhet genom att återställa och stärka din huds naturliga barriär. Samtidigt lindrar den klåda och lugnar den röda och irriterade huden genom att boosta hudens naturliga läkningsprocess.

Om tillståndet av eksemen i hörselgången fortfarande är oförändrat efter 3 veckors behandling är det viktigt att du uppsöker en läkare för att hitta orsaken.

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

Förebyggande av öroneksem

Det bästa sättet att förebygga öroneksem på är att undgå att miljön i hörselgången blir fuktig. Om du bader i simhall, havet eller bara i duschen, är det viktigt att torka huden i örat, så den inte är fuktig i längre tid.

Därtill är det aldrig en god idé att rensa öronen med en bomullstops för att hålla öronvax borta. Du förebygger bäst genom att inte klia, pilla eller rensa din hörselgång – gör du det, leder det lät till eksem.

Ska du i simhallen eller bada i havet och du tidigare har haft eksem i hörselgången, rekommenderas det att du inte får huvudet under vatten. Se till att få så lite vatten och fukt som möligt i hörselgången.

Det bästa förebyggandet är att:

  • Undgå att rensa, pille och riva i örat
  • Hålla örat fri från fukt
  • Torka öronen efter alla slags bad

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt