Klådstillande kräm – Kräm mod klåda ved eksem och hudklåda

: 16/11/2020

Hudklåda är ett mycket vanligt symptom som kan drabba alla. Det är dock speciellt äldre människor som är utsatta, och det är speciellt om vintern man kan uppleva problem med hudklåda.

Om vintern blir huden uttorkad, vilket resulterar i en irriterad och kliande hud. Man bör alltid behandlea klåda, och det är därför också viktigt att man finner den underliggande sjukdomen, eftersom klåda kan vara ett symptom på en underliggende sjukdom.

Allt efter orsaken till klådan kan klådan behandlas med krämer och salvor.

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Fakta: 3 generella ting om hudklåda

 1. Hudklåda är ett mycket vanligt symptom, som i de flesta tillfällen beror på uttorkning av huden, vilket kan behandlas med en bra fuktkräm och genom att undgå allt för frekventa bad
 2. Hudklåda kan dock också bero på specifika hudsjukdomar (exempelvis eksem) eller andra underliggande sjukdomar
 3. Om inte klådan försvinner genom att regelbundet använda fuktkräm, bör du uppsöka läkare, eftersom klådan kan vara ett symptom på andra sjukdomar

Varför kliar det och vad kan man göra åt det?

Sanningen är att riktigt många saker kan få huden att klia. Allt från torr hud till eksem och nässelfeber kan ge klåda både överallt på kroppen samt på specifika områden.

I de allra flesta tillfällen beror klåda på torr hud eller eksem, men klåda kan i sällsynta tillfällen också vara ett tecken på sjukdomar i inre organ som exempelvis njursjukdom, leversjukdom, sjukdom i sköldkörtel eller i mycket sällsynta fall cancersjukdomar.

Precis som klåda kan uppträda överallt på kroppen på en gång, kan klåda också förekomma på avgränsade ställen på kroppen. Om klådan är mycket avgränsad beror detta ofta på insektbett, infektioner som ringmask (svamp) eller kontakteksem.

Allergiskt kontakteksem uppstår när huden kommer i kontakt med något som den inte kan tåla eller blir irriterad av, vilket framkallar utslag och klåda.

I de flesta tillfällen kan man behandla hudklåda med fuktkrämer samt klådstillande krämer.


Så undgår du torr och kliande hud om vintern

Om vintern har huden större tendens att bli torr, eftersom luftfuktigheten är lägre. Detta kan göra huden både torr och kliande och det är därför viktigt, att man vidtar sina försiktighetsåtgärder och ser till att skydda huden.


4 goda råd till att undgå att få torr och kliande hud om vintern är

 1. Att ta korta, svala bade
 2. Att undgå överdrivet användande av tvål på områden där det inte behövs
 3. Att använda en bra fuktkräm flera gånger dagligen – gärna en med ett högt fettinnehåll
 4. Att undgå kläder som är tillverkade av material som ull och konstfibrer direkt på kroppen, eftersom det kan utlösa klåda

Så behandlas torr och kliande hud

Både om klådan beror på torr hud eller eksem, finns det goda grunder att se till att hålla huden fuktig. Vid de flesta eksemtyper blir huden nämligen också torr. Därför är det viktigt att först behandla området med en kräm mot eksem för att sedan förebygga och vårda huden med fettkrämer och/eller fuktkrämer.

Kräm mot eksem och klåda – Effektiv behandling av eksem och hudklåda

När du ska välja vilken kräm du ska använda till behandling av klåda i förbindelse med antingen torr hud eller eksem, är det generellt rekommenderat att du:

 • Först och främst ska gå efter en kräm som du själv gillar
 • Du bör dessutom välja en kräm som är utan parfym och gärna med milda ingredienser, så du inte irriterar din hud ytterligare
 • Dessutom kan det vara en god idé att välja en kräm som rent faktiskt är utvecklad till eksemhud
 • En kräm som är kortisionfri

Astion Pharma har utvecklat en rad krämer mot klåda vid eksem. Det unika med dessa produkter är att när man har eksem, så är hudens naturliga barriär nedbruten.

Det gör att huden är öppen och mottaglig för bakterier som ger klåda och uttorkning. Därför ska man ha återställt denna barriär igen.

Det speciella med Astion Pharma är det patenterade, aktiva ämnet Dermadexin®. Dermadexin® bildar en tunn, skyddande film över den irriterade huden. På så sätt hjälper krämen med att återställa hudens barriär igen. Samtidigt håller krämen på hudens naturliga fukt, så din eksemdrabbade hud inte torkar ut.

Skin Cure från Astion Pharma till kroppen och Face Cure från Astion Pharma till ansiktet är speciellt utvecklade till eksem och därför mot symptom som klåda, som beror på eksem.

Bägge krämer är milda men samtidigt effektiva i kampen mot symptom, medan de är formulerade utan kortison, vilket ger dem en super biverkningsprofil.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

Så vårdar du huden med klådstillande fuktkräm

Om man lider av antingen torr hud eller är benägen att få eksem, så vet man kanske redan att det är alfa och omega att använda en fuktkräm med en hög fettprocent.

Det är en god idé att använda en fuktkräm två gånger dagligen – morgon och kväll, och det är dessutom essentiellt att man smörjer in sig med fuktkräm omedelbart efter bad, eftersom huden annars torkar ut.

3 steg: Så väljer du rätt fuktkräm:

 1. Välj en kräm med en hög fettprocent (om sommaren 40 procent eller över, om vintern 70 procent eller över)
 2. Välj en neutral kräm utan parfym

Fettkrämen ska du använda på hela kroppen eller på de områden som är mest utsatta, eller där du tidigare har upplevt att drabbas av eksem och torr hud.

Du hittar våra fettkrämer här, som är speciellt utvecklade till att motverka symptom på torr hud och eksem. Vi har två olika slags, så du kan hitta en som passar till ditt behov och till både sommar och vinter.

Utöver i vår webbshop kan du också köpa våra produkter på Apoteket.

Det rekommenderas bland annat att använda fettkrämer vid atopiskt eksem, mjälleksem (seboroiskt eksem), nummulärt eksem (mynteksem) och kan också ha en gynnsam effekt vid kontakteksem och handeksem.

Genom att dagligen använda klådstillande kräm kan man förebygga framtida utbrott av både eksem och torr hud, eftersom en bra fuktkräm kan:

 • Återställa hudens naturliga barriär
 • Stöda hudens naturliga läkningsprocess
 • Fukta huden på djupet, således att det verkar lugnande på torr och skadad hud

När ska man använda klådstillande kräm?

Astion Pharma produkterne är klådstillande kräm till de allra flesta eksemtyper samt vanlig, torr hud. Det rekommenderas därför alltid att först behandla den torra huden med produkterna från Astion, och först om man har konstaterat att detta inte fungerar bör man uppsöka läkare.

Det finns dock en del tillfällen då klådstillande krämer inte är tillräckliga i behandlingen, och om du lider av hudklåda på grund av exempelvis nässelfeber, kan det vara nödvändigt att supplera behandlingen med antihistaminer.

Samma sak gäller exempelvis vid insektbett, även om klådstillande krämer i en del tillfällen kan lugna smärtan/klådan. Vid myggstick kan en klådstillande kräm dock vare förhållandevis effektiv till behandling av klåda – eventuellt i kombination med antihistaminer.

Minnesregeln är därför att klådstillande kräm i form av fuktkräm är en bra behandling om hudklådan beror på torrhet i huden.


10 gode råd om vård av torr hud och eksem

 1. Använd handskar vid vått arbete
 2. Använd handskar så länge som det är nödvändigt, men så kort tid som möjligt
 3. Använd en fuktkräm med ett högt fettinnehåll och utan parfym
 4. Undgå att få ämnen som kan irritera huden direkt på kroppen (exempelvis ull och vissa konstfibrer), men ty istället till bomull, som är det behagligaste mot huden
 5. Undgå att gå i bad för ofta
 6. Använd fuktkräm inom ett par minuter efter att duhar kommit ur badet
 7. Använd fuktkräm två gånger dagligen
 8. Ta svala, korta bad och använd gärna en mild tvål utan parfym. Tvätta dessutom gärna kroppen med (mild) tvål varje dag, eftersom detta avlägsnar bakterier och förebygger infektioner
 9. Skydda din hud extra bra om vintern. Använd exempelvis alltid handskar om du cyklar om vintern och dessutom alltid gärna mössa och halsduk så snart det blir kallt
 10. Se till att huden aldrig är fuktig för länge åt gången – ha exempelvis byteskläder med när du dyrkar sport

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt