Lider du av eksem och utslag i ansiktet? Så behandlas det bäst

: 16/11/2020

Eksem och utslag i ansiktet är en mycket utbredd hudåkomma bland många svenskar. Det gäller både män och kvinnor som dagligen besväras av de irriterande besvär det kan ge. Men det finns fina möjligheter för att behandla effektivt – hur du bäst gör det får du reda på här, där du samtidigt får en noggrann insikt i varför du får eksem i ansiktet.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är eksem i ansiktet?

Eksem och utslag i ansiktet är ett tillstånd som varje dag är till stor irritation för ett stort antal svenskar. Mera än 10 % av befolkningen lider av en eller annan typ av eksem och en stor del av dem kommer att uppleva eksem i ansiktet.

Eksem är en hudåkomma som ger klåda och som kan utveckla sig överallt på din kropp – och alltså också som eksem i dit ansikte. Huden förändrar sig, blir ofta röd och irriterad, kanske till och med svullen och med sprickor och avskalningar.

Eksemet betyder ofta att huden drabbas av en inflammation, där den yttersta barriären nedbryts. Det kallas i professionella termer för dermatitis.

Huden i ansiktet är redan känsligare än många andra ställen på kroppen och därför är eksem i detta område både besvärande, och kan påverka ditt sociala liv negativt. Ansiktshuden blir irriterad och inflammerad och det kan medföra smärtor och inte minst vara kosmetiskt missprydande.


Vilka former av eksem kan du ha i ansiktet?

Eksem i ansiktet kan visa sig som olika former av utslag. De skiljer sig på olika områden, men gemensamt för dem är att de kan uppstå i ansiktshuden.

Kontakteksem

Kontakteksem uppstår på grund av ett inflammatoriskt tillstånd i huden. Det kan antingen förekomma som allergiskt eksem eller irritativt eksem. Ofta är kontakteksemet av irritativ karaktär – det vill säga, att huden har påverkats av lokalirriterande faktorer.

Kontakteksem kan uppträda överallt i ansiktet och kan uppstå på bakgrund av kosmetik, ansiktskrämer, hårfärg eller andra produkter som har varit i kontakt med ansiktshuden. Samtidigt kan plantallergener som finns i luften framkalla eksem i ansiktet.

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en kronisk hudsjukdom som inte kan botas, men bara behandlas och lindras. Tillståndet uppträder i 80-90 % av fallen redan innan att barnen når skolåldern. Därför kallas den också ofta för barneksem.

Denna form av eksem utvecklar sig därför typiskt på barn, där den speciellt förekommer på kinder. Vuxna kan dock också få atopiskt eksem i ansiktet – här visar den sig oftast på huvud och nacke.

Seboroiskt eksem

Seboroiskt eksem är ett annat navn för mjälleksem. Denna form av eksem är en av de mest utbredda eksemtyperna och är ofta kronisk. I ansiktet ses mjälleksem oftast vid näsvingen, mellan ögonbrynen och i mitten av ögonbrynen, längs ögonfransar och i hårbottnen.

Seboroiskt eksem ses typiskt hos många spädbarn – tillståndet kallas dock här för arp och visar sig som gulbruna oljiga mjäll, speciellt i barnets hårbotten.

Öroneksem

Öroneksem är, som namnet antyder, en form av eksem som uppträder på huden i örat. Det kan både vara till besvär för barn och vuxna i alla åldrar. Precis som andra ställen i ansiktet och på huden kommer en eksemdrabbad hud i örat vara mera sårbar, eftersom den naturliga barriären nedbryts.

Det betyder att det lättare uppstår infektioner i huden och det kan i mange fall föra en inflammation i hörselgången med sig.

Rosacea

Rosacea är en form av eksem som visar sig som röda områden speciellt mitt i ansiktet. Speciellt kinder, näsa och huden mellan ögonbrynen är utsatta.

Eksemet utvecklar sig oftast när du är 30-40 år. Hudtillståndet blossar upp ytterligare vid intagande av kryddad mat och alkohol.

Soleksem

Soleksem uppstår som följd av solens strålar. Eksemet kan uppstå i ansiktet och på decollete, även om du bara har vistats helt kort tid i solen.

Det är speciellt om våren att soleksem är utbrett, eftersom en ljus skandinavisk hud ännu inte har vant sig vid UV-strålarna efter en lång och mörk vinter. Du kan skydda dig med solkräm eller skydda ansiktshuden med en bredbrättad hatt.


Varför får man eksem i ansiktet?

Det kan finnas flera orsaker till att du utvecklar eksem i ansiktet, men det kan ibland vara svårt att definiera helt varför en del får eksem, medan andra inte gör det. Det finns dock några faktorer som är återkommande.

Inflammation i huden

Eksem i ansiktet är uttryck för att det har uppstått ett inflammationstillstånd i huden. Hudbarriären nedbryts på grund av en inflammation i huden som gör huden sårbar och känslig för angrepp.

Ett tillstånd med inflammation i huden kan komma från yttre påverkningar som exempelvis allergiframkallande ämnen eller lokalirriterande ämnen.

Ärftliga faktorer

Speciellt atopiskt eksem är en ärftlig hudsjukdom. Det uppskattas att upp emot 70 % av fallen beror på ärftlighet. Det betyder att om en av dina föräldrar har en annan atopisk sjukdom – exempelvis astma, allergi eller höfeber – så har du 60 % risk för att utveckla atopiskt eksem. Har båda dina föräldrar det däremot, så ökas risken till hela 80 %.

Brist på fett

Om din hud saknar fett, kan den inte på samma sätt fungera som det lim som samlar hudcellerna. Det fungerer som en mur som inte har murats ihop – den är på samma vis som huden sårbar och utsatt för faktorer som kan tränga in.

Saknar du fett i huden, kommer mera vatten att avdunsta från den. Det ger en torr och känslig hud som lättare blir irriterad vid yttre påverkningar. Samtidigt kommer den torra eksemhuden att vara mera utsatt för att gå sönder – och det är en direkt väg till infektioner och bakterier i huden.

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

Symptom på utslag och eksem i ansiktet

Det finns helt speciella kännetecken hos eksem. De flesta former av eksem ledsagas av ett torrt, mjällande utslag som ofta är irriterat och kliar. Huden förändrar sig och kan visa sig som rött utslag i ansiktet – huden kan t.o.m. vara svullen och spricka.

Här kan du få överblick över typiska symptom på de olika formerna av eksem i ansiktet.

Symptom på kontakteksem

Tecken på kontakteksem visar sig speciellt som rodnad i ansiktet som kan vara svullet och med stor klåda. Därtill kan det förekomma bildande av mindre hudblåsor som lätt brister.

Symptomen uppträder på det område av huden som har varit i direkt kontakt med det ämne som har utlöst eksemet. Det kan dock sprida sig till andra hudområden.

Symptom på atopiskt eksem

Vid atopiskt eksem visar hudförändringarna sig som en stark klåda som kvarstår. På huden uppträder ett irriterat och rött utslag på de drabbade områdena av ansiktet.

Huden är torr och mera sårbar och utsatt för att svälla upp och bli inflammerat.

Symptom på seboroiskt eksem

Vid seboroiskt eksem, som också kallas mjälleksem, är det speciellt torra och oljiga mjäll, som är ett tydligt tecken. Speciellt i hårbottnen uppträder antingen torr eller oljig bildande av mjäll som kan ledsagas av rodnad och klåda i större eller mindre grad.

Vid näsa och omkring ögonbryn förekommer även typiskt rodnad och mjäll. Hos små barn, där eksemet kallas arp, visar det sig oftast som oljiga gulbruna mjäll i hårbottnen.

Symptom på öronksem

Eksem i hörselgången uppträder ofta med symptom som klåda och smärtor. Hudbarriären i örat är bruten och det kan ge anledning till uttalade smärtor i det känsliga området. Drar du i örat kommer smärtorna typiskt att förvärras.

Ibland kan det komma en smula vätska från örat, vilket ofta kan vara ett tecken på att eksemet har satt sig till en öroninflammation. En del upplever också att hörseln nedsätts en smula.

Symptom på rosacea

Rosacea har karakteristiska tecken som speciellt uppträder som en uttalad rodnad i ansiktet – speciellt kinder, panna och haka är utsatta. Samtidigt kan det förekomma kärlutvidgningar runt omkring i ansiktet.

Utvecklar hudsjukdomen sig till nästa fas kan den visa sig som en tydlig rodnad ledsagad av knoppar som är gula och inflammerade.

Symptom på soleksem

Vid soleksem ser du ofta ett rött utslag som kan åtföljas av små knoppar eller små blåsor. I vissa fall med klåda. Soleksem förekommer vanligtvis inte i ansiktet eftersom det utsätts för sol året runt men i områden som nacken, bröstet, öronen eller handens baksida.


Behandling av eksem och utslag i ansiktet

Även om eksem och utslag i ansiktet är en utbredd hudåkomma hos många män och kvinnor, så finns det lyckligtvis bra möjligheter för att behandla det effektivt.

Behandling med kräm mod eksem

De flesta eksemtyper kan behandlas effektivt med en kräm mot eksem. Det gäller exempelvis både kontakteksem, mjälleksem och atopiskt eksem.

En eksemdrabbad hud är nämligen irriterad och torr och därför behöver den vård och fukt. Därför är en klådstillande kräm, som ger massor av fukt, nödvändig i behandlingen av eksem i ansiktet.

Pröva exempelvis Astion Pharma Face Cure som fungerar mot mjälleksem i ansiktet. Krämen minskar klådan och verkar samtidigt svalkande på den irriterade huden.

Den är speciellt utvecklad till att hjälpa med att återuppbygga hudens naturliga barriär, som är nedbruten hos eksemdrabbad hud. På så sätt ger krämen styrka att återskapa hudens eget skydd.

Supplera med Astion Daily Repair, som dagligen ger huden helt rätt mängd fukt. Den hjälper med att fukta huden så den kommer tillbaka till sin ursprungliga fuktnivå och därmed reduceras klåda och irritation.

Se till att ta dig god tid till att smörja in din eksemdrabbade hud dagligen, så den får rätt mängd fukt.

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt

Behandling med hormoner

Är eksemet så uttalat, kan det vara nödvändigt med en hormonkräm som också går under namnet steroidkräm, kortisonkräm eller binjurebarkhormonkräm. Det ska din läkare hjälpa dig med att utfärda på recept.

Hormonkräm har de sista 50 åren varit en effektiv behandling till eksem och andra hudsjukdomar, tack vare dess effektiva förmåga till att verka rodnads- irritations- och klådhämmande.

En hormonkräm kan fås med olika styrkor från 1-4. Vilken du ska ha beror därför på eksemets svårhetsgrad. Ansiktshuden är känsligare än andra ställen på kroppen och det kommer därför också med i övervägandena när läkaren ska utskriva en hormonkräm till dig.


Förebyggande av eksem i ansiktet

Du kan själv aktivt göra något för att förebygga nya utbrott av eksem. Det bästa sättet att förebygga och hålla nere utbrott av eksem i ansiktet är helt enkelt att se till:

  • Att hålla huden genomfuktad med en bra fuktkräm dagligen
  • Att huden är ren. Det gör du genom att ta ett kort bad varje dag, där vattnet inte är för varmt. Varmt vatten uttorkar nämligen huden
  • Att undgå starka kosmetik- och hudvårdsprodukter på din ansiktshud
  • Att vädra innan sängdags och sova i ett svalt rum. Det minskar klåda
  • Att undgå ullmössor eller -halsdukar som kan irritera huden

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

Relaterade produkter

Anti Itch Spray Spray mot irriterad och kliande hud på kroppen

Anti Itch Spray Spray mot irriterad och kliande hud på kroppen

Ordinarie pris
120 kr
Försäljningspris
120 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt
Fet kräm 40% - Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

Fuktkräm med urea och niacinamid mot eksem och kliande

Ordinarie pris
Från 49 kr
Försäljningspris
Från 49 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt
Fet kräm 70% - Fuktkräm med Urea och Niacinamid

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

Ordinarie pris
Från 49 kr
Försäljningspris
Från 49 kr
Ordinarie pris
Enhetspris
per 
Slutsåld
Visa produkt