Den bästa behandlingen och förebyggandet av arp

: 16/11/2020

Arp är en mycket vanlig sjukdom som många bebisar får på en eller annat tidpunkt som späda. Det finns dock bra behandlingsmöjligheter, som du kan läsa mycket mera om här, där du också får goda råd till förebyggande och blir klokare på vad arp är för en åkomma.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Phillip har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Hvad är arp?

Arp är namnet på en hudåkomma som är en variant av mjälleksem. Arp ses hos din bebis, där det oftast uppträder i barnets hårbotten. Det är inte en farlig hudsjukdom och den påverkar inte heller bebisens välbefinnande eller trivsel. Därför ska du inte vara bekymrad om din bebis får arp.

Arp är varken ett uttryck för att din bebis är allergisk eller har en infektion. Istället är arp repellerade hudceller och fett från talgkörtlarna i huden.

Hudtillståndet är förbigående och därför ingen krofnisk hudåkomma som din bebis inte slipper igen om den drabbas.


Vem drabbas av arp?

Arp är en ofta förekommande hudsjukdom hos spädbarn. Upplever du arp hos din bebis, är du därför långt ifrån ensam.

Arp hos bebisar uppstår i de allra flesta tillfällen inom sex veckor efter födseln. Det kan dock hos en del visa sig helt upp till att barnet är 18 månader.

Vuxna kan också få arp. När vuxna drabbas kallas det mjälleksem – och alltså inte arp. Mjälleksem går också under namnet seboroiskt eksem, och upp emot 5 % av vuxna har en eller annan form av mjälleksem. Bland vuxna är det dock oftast män som drabbas.


Varför får bebisar arp?

Den helt exakta orsaken till varför en del bebisar utvecklar arp, medan andra inte gör det känns ännu inte. Dock så vet man att arp beror på en överproduktion av fett och repellerade hudceller. Men grunden till overproduktionen är alltså oviss.

En av orsakerna skal förmodligen hittas i att din bebis talgkörtlar är påverkade av dina hormoner. Det kan ha inflytande på överproduktionen. Ett är dock säkert: Arp beror inte på otillräcklig hygien, och det kan inte heller smitta varken dig eller andra i familjen.


Arpsymptom – hur ser det ut?

Arp har några helt karakteristiska kännetecken som du kan titta efter om du är osäker på huruvida din bebis har fått arp.

Mjälllande eksem

Hudeksemet visar sig som röda eller gulbruna mjäll av döda hudceller och talg från hudens körtlar. Den oljiga mjällen av döda hudceller samlar sig ofta som tjocka flingor som kan sitta över hela hårbottnen eller på mindre avgränsade områden vid hårgränsen och ner i ansiktet.

Dålig lukt från din bebis

Arp känns först och främst på sitt oljiga utseende. Men ett symptom kan också vara dålig lukt. Arp kan lukta en smula och många beskriver lukten som en smula fadd.

Klåda och obehag

Även om arp inte är farligt för din bebis, kan det hos få barn ge klåda och obehag. I de allra flesta tillfällen irriterar utslagen inte din bebis, som inte alls visar tecken på obehag.


Var kan arp uppstå?

Arp kan uppstå flera olika ställen på din bebis kropp. Därför ska du vara uppmärksam på flera områden på din bebis.

Arp i hårbottnen

Arp i din bebis hårbotten är en av de vanligaste ställen där arp visar sig. Arp i hårbottnen visar sig som oljigt gulbrunt mjäll.

Det mjällande utslaget kan täcka hela hårbottnen eller enstaka områden i barnets hårbotten.

Arp i pannan

Även om arp oftast visar sig i bebisens hårbotten, kan det sprida sig till panna och ögonbryn. Här visar det sig på samma sätt som i hårbottnen med sin karakteristiska gulbruna färg som kan påminna om örvax.

I pannan är arpen ännu tydligare, eftersom det är lättare att upptäcka de oljiga mjällen här.

Arp i ansiktet

På samma sätt som arp kan sprida sig till pannan, kan det också sprida sig till andra delar av ansiktet och bakom öronen.

Precis som med de andra placeringarna är det också gult eller brunaktigt oljigt mjäll som avslöjar att din bebis har arp i ansiktet.

Kräm mot eksem och torr hud

Skin Cure kroppskräm med urea och niacinamid

160 kr

Se produkt

Behandling av arp hos bebisar

Behandling av arp är nödvändigt för att din bebis ska slippa det mjälllande eksemet på huden. Behandlar du inte din bebis för arp, går det inte bort av sig själv – inte heller även vom du försöker att tvätta av det när du badar din bebis.

Avlägsnar du inte arplagret, kommer det med tiden att sätta sig till ett tjockt gulaktigt skikt som håller extra mycket på kroppsvärmen och det blir obehagligt för din bebis.

Arp kan behandlas med speciella arpmedel som är speciellt utvecklade till behandling av arp. Exempelvis kan du få ett serum som du sprutar i hårbottnen på din bebis – serumet verkar därefter genom att upplösa arpen.

Specifika arpmedel kan du köpa på apoteket. Men du kan också göra en del för att självbehandla arp effektivt hos din bebis.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

Arpbehandling – så behandlar du själv

Det kan vara frestande att avlägsna arp med en nagel eller en kam. Men gör du det, kommer du att skrapa av för många hudlager – och så kommer din bebis hud att bli röd, öm och irriterad.

Istället gäller det att upplösa de oljiga mjällen precis som de specialutvecklade arpmedlen har som syfte.


Upplös med olja eller kräm

Arp sitter ordentligt fast på bebis hud, och därför är den bästa behandlingen att upplösa det oljiga mjällskiktet med en bra fet kräm eller babyolja.

Använd exempelvis Astion Pharma Face Cure, som tillför fukt och lindrar huden, samtidigt med att den hjälper med att återuppbygga hudens naturliga försvarsbarriär.

Supplera gärna med Daily Repair, som är en fet och fuktgivande kräm som kan hjälpe med att mjukgöra och upplösa huden och därmed arpen. Smörj ett generöst lager kräm på det angripna området och låt det sitta i et par timmar.


Gnugga av med en luskam eller mjuk borste

När krämen eller oljan har fått lov att verka och de aktiva näringsrika fettämnena har upplöst arpen, kan du försiktigt skjuta bort arpen från huden med en luskam eller mjuk babyborste.

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt

Använd en bra hårbottenkur till din bebis

Astion Pharma Scalp Cure är en skonsam kur till hårbottnen, som milt vårdar och lindrar mjälllande och torr hud, samtidigt med att din bebis naturliga hudbarriär stärks och återställs. Den tillför fukt och är därmed bra till att lugna en torr hårbotten.

Kuren innehåller den patenterade ingrediensen Dermadexin®, som lägger en skyddande hinna över den irriterade hårbottnen.

Påför kuren i din bebis torra hårbotten och massera in den milt. Kuren skal inte sköljas ut igen. Upprepa behandlingen över flera gånger för att få bukt med arpen. Det är inte tillräckligt med en enda omgång.

Astion Hårbottenserum

Vård för eksem, psoriasis och kliande, fjällande hårbotten

170 kr

Se produkt

När ska du ta din bebis till läkare?

Om du är det minsta osäker på huruvida det är arp eller en annan form av eksem din bebis har drabbats av, är det alltid en god idé att söka läkare.

Sprider arpen sig samtidigt från hårbottnen och till ansikte och bakom öronen, är det också en god idé att låta din läkare titta på det. I det tillfället kan det kräva en annan form av behandling som läkaren kan hjälpa dig med att hitta fram till.


Förebyggande av arp – hur håller du din bebis fri från arp?

Det allra bästa sättet att behandla arp på är helt enkelt att förebygga att din bebis överhuvudtaget drabbas av det mjällande utslaget.

Det gör du bäst genom att öka och stimulera blodcirkulationen – speciellt i hårbottnen på din bebis. Masserar du milt ditt barns hårbotten med en mjuk borste, en handduk eller en luskam, kommer blodcirkulationen att ökas markant.

Var extra uppmärksam på den mjuka fläcken i din bebis hårbotten. Det betyder dock inte att du inte kan massera här, så länge som du gör det försiktigt.


Atopisk hud förvärras om vintern

Om vintern, när luftfuktigheten faller, har personer med atopisk hud det värre, eftersom huden torkar ut medan sommar och sol kan dämpa eksemet.

Om sommaren och våren kan den ökade mängden solljus nämligen förbättra atopisk hud. Undersökningar visar dessutom att personer med atopisk hud, som lever i berg eller vid kuster, ser ut att ha det bättre.

Även om det är viktigt att du fuktar huden hela året, så du både behandlar utbrott och förebygger eventuella utbrott i framtiden, är det skillnad på hur du bör behandla atopisk hud, allt efter om det är sommar eller vinter.


FAQ


Vad är arp?

Arp är en form av mjälleksem som drabbar många bebisar i de första veckorna efter födseln med oljiga och gulbruna mjäll – speciellt i hårbottnen.


Är arp farligt?

Arp är inte farligt, precis som det inte heller smittar. Ändå kräver hudtillståndet behandling för att få bukt med arpen, så det inte bildas ett tjockt lager på huden.


Varför får man arp?

Varför en del barn utvecklar arp medan andra bebisar inte gör det, är ännu ovisst. Det menas dock att vara relaterat till att bebisens talgkörtlar påverkas av mammans hormoner. Det har inget med dålig hygien att göra.


När får bebisar arp?

Bebisar utvecklar typiskt arp inom de första sex levnadsveckorna. Men i en del tillfällen ses arp också hos barn helt upp till 18-månaders ålder.


Ska man avlägsna arp?

Det är en god idé att avlägsna arp hos din bebis. Dels för att det kan se sjaskig ut, men i högre grad för att arpen kan utveckla sig till ett tjockt skikt som ökar kroppstemperaturen och skapar obehag hos din bebis.


Hur behandlar man arp?

Arp behandlas mest effektivt genom att upplösa mjälllen med en babyolja eller en fet kräm. Kräm eller olja sitter på det drabbade området i ca. 2 timmar, varefter arpen kan gnuggas av försiktigt med en mjuk borste eller luskam.


Hur förebygger man arp?

För att undgå och förebygga arp rekommenderas det att du masserar din bebis hårbotten med en handduk eller en mjuk babyborste. På så vis stimulerar du blodcirkulationen, vilket minskar risken för bildande av arp.

Astion Face Cure ansiktskräm

Ansiktskräm för vård av eksem och torr, flagnande hud (50 ml)

140 kr

Se produkt

Fet kräm 70%

Fuktkräm med Urea och Niacinamid

49 kr

Se produkt